Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής

Αναψε «πράσινο» για νέο ΧΥΤΑ

από την εφημαρίδα «Εθνος»

29/3/2007 10:00:12 πμ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ


Το «πράσινο φως» για την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, στη θέση «Σκαλιστήρι» του Δήμου Φυλής, κοντά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, άναψε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το Ε' τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου απέρριψε χθες τις προσφυγές που είχαν υποβάλει κατά της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην επίμαχη ζώνη, διάφοροι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάτοικοι της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές προβληματίστηκαν έντονα για το κατά πόσον θα έπρεπε να «μπλοκάρουν» την έγκριση τέτοιου είδους έργων, δεδομένου ότι η δημιουργία χωματερών αποτελεί πλέον ξεπερασμένη επιστημονικά μέθοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που δεν εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Τελικά έκριναν, όμως, ότι δεν θα μπορούσαν στο πλαίσιο μιας τέτοιας δίκης να κάνουν υποδείξεις προς την κυβέρνηση, καθώς εκείνη έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του όλου συστήματος και του στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, η προβληματικότητα των οποίων έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες «ευρωκαταδίκες» της χώρας για διάφορες παράνομες χωματερές.
Οι δικαστικές αποφάσεις (65, 66, 67/07) που επιτρέπουν ουσιαστικά την επέκταση του ήδη υπάρχοντος ΧΥΤΑ δέχονται ότι δεν υπάρχει παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας στη λογική ότι η Δυτική Αττική έχει σηκώσει το κύριο βάρος για τα απορρίμματα όλου του νομού, αφού ο σχεδιασμός προβλέπει την προοπτική δημιουργίας ΧΥΤΑ και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κερατέα και στο Γραμματικό. Ετσι, οι χθεσινές αποφάσεις αξιολογούνται ως προπομπός για τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένονται και για τις άλλες Ιεριοχές.
ΕισήγησηΤο ΣτΕ υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, υιοθετώντας εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ν. Ρόζου δέχθηκε, ύστερα από έντονο προβληματισμό, ότι νόμιμα η πολιτεία εξέδωσε τους νόμους 3044/02 και 3164/03, που επέλεξαν τους καταλληλότερους χώρους για ΧΥΤΑ, διότι προηγήθηκαν επιστημονικές μελέτες και εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις μέχρι τον εντοπισμό της καταλληλότερης.
Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι αφού το Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής αρνήθηκε να εξετάσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Δ. Αττική, νόμιμα προχώρησε η πολιτεία στην έκδοση των σχετικών νόμων. Και τούτο διότι η άρνηση γνωμοδότησης από τη Νομαρχία παρεμποδίζει και οδηγεί σε αδιέξοδο τη διοικητική διαδικασία που αφορά στην εκτέλεση έργου ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία και τη λειτουργία των οικισμών. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, εάν είχε διατυπωθεί γνωμοδότηση με συγκεκριμένες αντιρρήσεις απέναντι στις σχετικές μελέτες, αφού η συνέχιση της διοικητικής διαδικασίας ίσως να μην επέτρεπε την έκδοση νόμου.
Ανοίγοντας τον δρόμο για τον νέο ΧΥΤΑ, το ΣτΕ έλαβε υπόψη του ότι είναι κοντά στον ήδη υπάρχοντα, ενώ ισχύουν προσωρινά οι όροι (μέχρι 31-12-08) για υποδοχή απορριμμάτων και από την Ανατολική Αττική, αφού ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει ότι και σε εκείνη τη ζώνη θα γίνουν νέοι ΧΥΤΑ.
Επίσης το ΣτΕ δέχθηκε ότι αφού ολοκληρώθηκε η αναδάσωση της επίμαχης ζώνης, νόμιμα έγινε η άρση της δασικής προστασίας της περιοχής. Και τούτο διότι δέχθηκε ότι είναι δυνατό να επιτραπεί η θυσία μιας δασικής έκτασης, προκειμένου να γίνουν βασικά έργα υποδομής που προβλέπονται σε έναν ευρύτερο χωροταξικό σχεδιασμό, εφόσον είναι αναγκαία για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των κατοίκων, την προστασία της υγείας τους και άλλους σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος.
Με δεδομένο ότι το έργο είχε προβλεφθεί (με την έννοια της δημιουργίας ΟΕΔΑ - Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) και στο πλαίσιο του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας («νόμος Τρίτση» 1515/85) για το όρος Αιγάλεω, κρίθηκε ότι ένα τέτοιο βασικό έργο υποδομής μπορούσε να γίνει ακόμα και σε ζώνη απόλυτης προστασίας του όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: