Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Νέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις για τα σκουπίδια


Hμερομηνία : 06-01-2007

Nέες τεχνολογίες δίνουν λύσεις για τα σκουπίδια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ανοιξε για πρώτη φορά ο διάλογος για εργοστάσιο καύσης στην Αττική


Της Εφης Χατζηιωαννιδου
Μετά τριάντα χρόνια έντονων αντεγκλίσεων και μονομερών απόψεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (όπου όλες οι λύσεις κατέτειναν στην εκδοχή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), για πρώτη φορά φαίνεται να ξεκινάει ουσιαστικός διάλογος για νέες τεχνολογίες (εργοστάσια καύσης, πυρόλυσης κ. ά.). Στον Περιφερειακό Σχεδιασμό της Αττικής του 2006, που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, προστέθηκε πριν από λίγες ημέρες και η άποψη του νέου δημάρχου της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη που μίλησε για νέες τεχνολογίες, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η πρόθεσή του να υποστηρίξει την κατασκευή ενός σύγχρονου εργοστασίου καύσης, με αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα έλυνε το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Λεκανοπέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανατολική Αττική φαίνεται πως θα φιλοξενήσει και την πρώτη μονάδα. Και ενώ οι συζητήσεις προχωρούν, παράμετροι του ζητήματος παραμένουν άλυτες. Συγκεκριμένα, ο υφιστάμενος νόμος δεν δίνει λύση στην περίπτωση που οι τοπικοί δήμοι αρνηθούν να συστήσουν φορέα διαχείρισης του συστήματος (αφού οι δήμοι και μόνο αυτοί θα πρέπει να αναλάβουν τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας ). Με δεδομένη δε την αντίθεση των δήμων (στη παρούσα φάση της Ανατολικής Αττικής) στη δημιουργία ΧΥΤΑ στη γειτονιά τους, καθίσταται εμφανές ότι το εργοστάσιο ή θα πρέπει να... περιφέρεται στους 116 ΟΤΑ της Αττικής, μέχρι να βρεθεί κάποιος που θα το δεχτεί, ή θα πρέπει να γίνει ειδική νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.
Κατά τα άλλα, η Αθήνα τις ημέρες των εορτών, για πολλοστή φορά, έδινε την εντύπωση χώρας τριτοκοσμικής, καθώς σωροί απορριμμάτων βρίσκονταν πάνω στα πεζοδρόμια, δίπλα σε ξέχειλους από σκουπίδια κάδους που έκαναν ποδαρικό στην πόλη και το 2007.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει ευθαρσώς ότι «τις επόμενες ημέρες το πρόβλημα θα λυθεί», καθώς ζήτημα χωρητικότητας δεν υφίσταται στην προσωρινή χωματερή της Φυλής, μιας και είναι ικανή να απορροφήσει τα παραγόμενα σκουπίδια. Ομως το πρόβλημα αυτή τη φορά εντοπίζεται στην προσβασιμότητα του προσωρινού ΧΥΤΑ. Δηλαδή, όπως εξηγούν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων (ΕΣΔΚΝΑ), που είναι και ο αρόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν πρόλαβε να φτιάξει κατάλληλες υποδομές (δρόμους κυρίως) γύρω από τον προσωρινό ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα σήμερα να δημιουργείται μεγάλη καθυστέρηση στο άδειασμα των απορριμματοφόρων. Βεβαίως τα πράγματα θα είχαν τακτοποιηθεί, υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές, αν το έργο της κατασκευής του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή δεν είχε «μπλοκάρει» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
«Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα», εξηγεί στην «Κ» ο υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Αθανάσιος Νάκος, «το υπουργείο και οι αρμόδιοι έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που βρήκαμε δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, καθώς δεν είχαν προβλεφθεί τα απαιτούμενα κονδύλια. Τα έργα δρομολογήθηκαν τον Ιανουάριο του 2005, όταν υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΕΣΔΚΑΝ, περιφέρειας Αττικής και υπουργείου Εσωτερικών για την κατασκευή τριών χώρων υγειονομικής ταφής (Κερατέα, Γραμματικό και Φυλή) και ενός σταθμού μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα. Το ποσό των 152 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν για την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων δόθηκε από το Ταμείο Συνοχής και αποφασίστηκε: τους δύο ΧΥΤΑ (Κερατέα και Γραμματικό), καθώς και τον σταθμό μεταφόρτωσης να τους κατασκευάσει η περιφέρεια, ενώ τον ΧΥΤΑ στη Φυλή να τον κατασκευάσει ο ΕΣΔΚΝΑ με την αρωγή της περιφέρειας».
Μπλόκο και από εταιρείες
Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες δημοπράτησης των έργων, παράλληλα έγιναν και οι δημοπρατήσεις. Εχουν ήδη αναδειχθεί οι προσωρινοί μειοδότες, αλλά δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι οικονομικές προσφορές. Στο Γραμματικό, για το οποίο ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκφραστεί θετικά, έχει αναδειχθεί ο μειοδότης και η σύμβαση του έργου βρίσκεται προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Οσον αφορά τους ΧΥΤΑ σε Φυλή και Κερατέα, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τις χωροθετήσεις, ωστόσο οι εργολάβοι που έλαβαν μέρος στον μειοδοτικό διαγωνισμό για τους δύο ΧΥΤΑ (πρόκειται για τις εταιρείες Μηχανική Α.Ε. και J&B ΑΒΑΧ) έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να προσβάλουν τις διαδικασίες του διαγωνισμού.
Πάντως, αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Γραμματικό ίσως και στο τέλος του Ιανουαρίου θα μπορεί να εγκατασταθεί ο εργολάβος που πιθανότατα σε ένα χρόνο θα παραδώσει προς χρήση τη νέα χωματερή. Βεβαίως, κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι τοπικοί παράγοντες (νέοι και παλιοί δήμαρχοι, αλλά και τοπικοί φορείς) έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν την κατασκευή ΧΥΤΑ στη γειτονιά τους.

Σήμερα, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αν δεν είχαν σημειωθεί οι καθυστερήσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο και κυρίως αυτές που αφορούν τη χωματερή στη Φυλή (η οποία άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη από τις τρεις που έχουν δρομολογηθεί). Ο ΕΣΔΚΝΑ, που μετράει 87 δήμους μέσα στην Αττική, διαβεβαιώνει ότι το κύτταρο που βρίσκεται σε λειτουργία θα αντέξει την καθημερινή παραγωγή απορριμμάτων τουλάχιστον μέχρι και τον επόμενο Ιούλιο. Αν, εν τω μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, τότε τα απορρίμματα θα πηγαίνουν στον χώρο που αρχικώς έχει οριστεί για τη συγκεκριμένη χρήση. Αν πάλι υπάρξουν διάφορα προβλήματα, τότε η πολιτεία θα αναγκαστεί για άλλη μια φορά να προσφύγει στη λύση... της επέκτασης, δηλαδή να διευρύνει το «προσωρινό» κύτταρο μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο Γραμματικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: