Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Σύνθεση στερεών αποβλήτων στην Αττική Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α. 2005

"Σύνθεση των στερεών αποβλήτων στην Αττική.



Παρατίθενται αποτελέσματα μετρήσεων από το 1982 έως το 1997

καθώς και προβολή-πρόβλεψη για το 2005.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΙΚΩΝ
(Α) (Β) (Γ) (Δ) (Ε)
1982 1984-85 1990-91 19972005 Εκτίμηση
ΟΡΓΑΝΙΚΑ
55,76 56,50 48,50 46,50 40,00
ΧΑΡΤΙ,ΧΑΡΤΟΝΙ
23,28 20,00 22,00 23,44 32,00
ΠΛΑΣΤΙΚΑ
9,20 7,00 10,50 10,80 13,00
ΜΕΤΑΛΛΑ
4,22 4,00 4,20 3,74 3,50
ΓΥΑΛΙ
2,79 2,70 3,50 3,42 2,50
ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΞΥΛΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΔΕΡΜΑ
4,30 3,50 4,25 3,20 ΑΔΡΑΝΗ
1,82 1,00 3,30 3,58 2,50
ΔΙΑΦΟΡΑ
2,93 4,50 4,50 4,27 3,30
ΣΥΝΟΛΟ
100,00 100,00 100,00 100,00 100,00


Τροφοδοτούμενα υλικά :Ανά έτος στο εργοστάσιο θα εισάγονται 375000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων, 40000 τόνοι κλαδιών και χόρτων ή υλικών ρυθμιστικών του πορώδους του οργανικού κλάσματος και 85000 τόνοι βιολογικής ιλύος από το σταθμό επεξεργασίας λυμάτων της πόλεως των Αθηνών στην Ψυττάλεια.


Τα παραγόμενα προϊόντα ,σε ετήσια βάση είναι:10000 τόνοι συμπιεσμένων σιδηρούχων,1500 τόνοι συμπιεσμένων αλουμινούχων, 100000 τόνοι compost και 110000 τόνοι στερεού καυσίμου RDF (refuse derived fuel) συνολικής θερμογόνου δυνάμεως 106 Joule.Τα άχρηστα υπολείμματα, προς υγειονομική ταφή, θα είναι 100000 τόνοι.


Υποδοχή.

Τα απορριμματοφόρα εισέρχονται στο εργοστάσιο, ζυγίζονται και καθορίζεται αυτόματα η θέση εκφόρτωσης. Τα απορρίμματα εκφορτώνονται εντός κλειστού χώρου σε μεγάλες δεξαμενές-τάφρους υποδοχής οι οποίες είναι σε θέση να παραλάβουν τις αιχμές των φορτίων. Εν συνεχεία, με άρπαγες και μέσω δοσομετρικών χοανών τα απορρίμματα μεταφέρονται στη μονάδα μηχανικής διαλογής. Η υποδοχή και η κατάντι αυτής επεξεργασίες μηχανικής διαλογής αναπτύσσονται σε παράλληλες γραμμές .


Οι χώροι υποδοχής και μηχανικής διαλογής στεγάζονται σε ενιαίο κλειστό κτίριο εφοδιασμένο με διατάξεις απόσμησης και αποκονίωσης. Ταυτόχρονα με την τροφοδοσία των απορριμμάτων πραγματοποιείται και η τροφοδοσία της λάσπης και των κλαδιών-χόρτων ή άλλων υλικών ρυθμιστών του πορώδους του υγρού κλάσματος δηλαδή του οργανικού υλικού από το οποίο μετά τη σχετική επεξεργασία παράγεται το compost.


Το μέτωπο τροφοδοσίας της λάσπης και των ρυθμιστικών του πορώδους υλικών είναι το ίδιο με αυτό των απορριμμάτων. Η γραμμή τροφοδοσίας της λάσπης αναπτύσσεται σε παράλληλες γραμμές δοσομέτρησης.Μηχανική διαλογή των απορριμμάτων Στο κτίριο της μηχανικής διαλογής πραγματοποιείται ο διαχωρισμός ξηρού και υγρού κλάσματος καθώς και ο διαχωρισμός και η συμπίεση των σιδηρούχων, των αλουμινούχων και των αχρήστων.


Τα δοσομετρούμενα απορρίμματα περνούν από περιστροφικά και δονητικά κόσκινα διαφόρων διαμετρημάτων , ώστε να επιτευχθεί ο διαχωρισμός του ξηρού από το υγρό κλάσμα. Το ξηρό κλάσμα μετά από ελάττωση μεγέθους και εμπλουτισμό με υλικά υψηλής θερμογόνου δυνάμεως συμπιέζεται και δεματοποιείται προκειμένου να διατεθεί ως στερεό καύσιμο (RDF). To υγρό κλάσμα υφίσταται επίσης ελάττωση μεγέθους διαχωρισμό βάσει μεγέθους, ώστε να απομακρυνθούν τα άχρηστα υλικά και εν συνεχεία, το καταλλήλου μεγέθους οργανικό υλικό αναμειγνύεται με τη λάσπη και τα ρυθμιστικά του πορώδους.


Ακολούθως το μείγμα οδηγείται προς κομποστοποίηση.Κατά μήκος της γραμμής επεξεργασίας του ξηρού αφαιρούνται τα σιδηρούχα (ηλεκτρομαγνήτες) και αλουμινούχα (επαγωγικά ρεύματα Εddie) , τα οποία, με ειδικές γραμμές μεταφοράς, οδηγούνται στους αντίστοιχους συμπιεστές για δεματοποίηση.


Ta άχρηστα υλικά, που παράγονται στις επιμέρους φάσεις της μηχανική διαλογής συλλέγονται και μεταφέρονται προς συμπίεση και δεματοποίηση προκειμένου να οδηγηθούν προς υγειονομική ταφή.


Κομποστοποίηση

Πραγματοποιείται σε παράλληλες γραμμές μέσα σε κλειστό κτίριο με εγκατάσταση ελέγχου-απόσμησης του αέρα. Το ομογενοποιημένο κλάσμα οργανικών, λάσπης και υλικών ρυθμιστικών του πορώδους οδηγείται και διαστρώνεται σε διαμήκη κανάλια τα οποία διαθέτουν υπόγειους αγωγούς και θυρίδες αερισμού στο δάπεδο.


Η κομποστοποίηση είναι αερόβια ζύμωση που πραγματοποιείται με την ενεργοποίηση-δράση βακτηριδίων και μηκύτων στη μεσοφιλική και θερμοφιλική τους μορφή, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προϋπάρχουν στα απορρίμματα.Το διαστρωμένο υλικό στα κανάλια κομποστοποίησης, αναδεύεται , αερίζεται και ρυθμίζεται η υγρασία του με ειδικές μηχανές που κυλίονται σε ράγες επί των διαχωριστικών τοιχείων των καναλιών, επί αρκετές εβδομάδες.Οι παράγοντες που ελέγχονται κατά τη διεργασία της κομποστοποίησης είναι η αρχική σύσταση του οργανικού κλάσματος, ο αερισμός της μάζας,η θερμοκρασία, η υγρασία, ο λόγος άνθρακα/άζωτο, οι τιμές του pH.


Η μονάδα κομποστοποίησης είναι εφοδιασμένη με σύστημα συλλογής των στραγγισμάτων που προκύπτουν από τη μάζα του υλικού.


Ραφιναρία-ωρίμανση

Το παραγόμενο compost από την έξοδο της κομποστοποίησης οδηγείται προς ραφινάρισμα. Το ραφινάρισμα αποσκοπεί στο διαχωρισμό του compost από ξένες προσμίξεις ,κυρίως γυαλί ,σκληρά πλαστικά, χαλίκια, film πλαστικών ή οργανικά που ελαττώνουν την εμπορική του αξία. Η ραφιναρία αναπτύσσεται σε παράλληλες γραμμές επεξεργασίας.


Ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται βάσει του μεγέθους και ακολουθεί περαιτέρω εξευγενισμός για την επίτευξη υψηλής ποιότητας. Τα άχρηστα υλικά ,που προκύπτουν από τους επιμέρους διαχωρισμούς οδηγούνται προς υγειονομική ταφή. Το compost μετά το ραφινάρισμα οδηγείται στη μονάδα ωρίμανσης στην οποία το υλικό διαμορφώνεται σε σωρούς και παραμένει επι 4 εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διεργασίες χουμοποίησης. Στο χώρο αυτό οι σωροί μετακινούνται σταδιακά με φορτωτές, ώστε να διατίθεται τελικώς στο εμπόριο το υλικό που έχει συμπληρώσει την παραμονή του εκεί επί 4 εβδομάδες.


Μέρος του ωρίμου compost ενσακκίζεται και διατίθεται στο εμπόριο.Εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής προστασίας Στο εργοστάσιο λειτουργεί μονάδα βιολογικού καθαρισμού των στραγγιδίων που προκύπτουν στις επι μέρους μονάδες του έργου αλλά και των λυμάτων από τις εγκαταστάσεις του προσωπικού. Για την απόσμηση των διαφόρων ρευμάτων αέρα χρησιμοποιούνται βιόφιλτρα από compost aλλα και πλυντρίδες .


Στα προς αποκονίωση ρεύματα χρησιμοποιούνται σακόφιλτρα.


Λοιπές εγκαταστάσεις

Για τη συντήρηση των οχημάτων του εργοστασίου λειτουργεί εξοπλισμένο συνεργείο και αποθήκη. Στο κτίριο διοίκησης στεγάζεται το χημείο, η αίθουσα ελέγχου και τα γραφεία του διοικητικού προσωπικού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: