Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων Νοεμ. 2005


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Τηλ: 210/6446209
Φαξ: 210/6465058
E- Mail: mailto:press2@gryp.minenv.gr

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2005

ΠΡΟΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Για το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

Από το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τους ΧΥΤΑ της Αττικής είναι η χωροθέτησή τους και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Τα υπόλοιπα (μελέτη, δημοπρασία, κατασκευή, λειτουργία των ΧΥΤΑ) δεν είναι της αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στη χωροθέτηση, δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι όσα προβλέπει ο νόμος 3164 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, για τρεις νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή, την Κερατέα και το Γραμματικό, ισχύουν και δεν αλλάζουν.

Σημειώνεται ότι για τους 3 νέους ΧΥΤΑ, εξασφαλίστηκαν πιστώσεις από το Ταμείο Συνοχής το Δεκέμβριο του 2004. Η ευθύνη και η εποπτεία της κατασκευής και λειτουργίας τους ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ, την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι δημοπρατήσεις έχουν γίνει και οι παραπάνω θα μπορούν να ενημερώσουν πιο αναλυτικά για την πορεία των έργων.

Από εκεί και πέρα, σχετικά με τις χωροθετήσεις των νέων ΧΥΤΑ, έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδικαστούν στις 7 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, ως υπεύθυνο για τις χωροθετήσεις, ετοιμάζεται συστηματικά για να υποστηρίξει την ανάγκη δημιουργίας αυτών των τριών νέων ΧΥΤΑ.

Είναι γνωστό σε όλους το πρόβλημα της Αττικής σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Είναι απαράδεκτο ότι ολόκληρο το Λεκανοπέδιο επί τόσες δεκαετίες έμεινε με μόνο έναν χώρο υγειονομικής ταφής (τον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων) και μόνο μια μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων (την υγειονομική ταφή). Αυτό ήταν το πρώτο εγκληματικό λάθος!

Το δεύτερο τραγικό λάθος που έγινε –και η ευθύνη σε μέγιστο βαθμό βαρύνει τον ΕΣΔΚΝΑ- είναι ότι ακυρώθηκε ουσιαστικά το πρόγραμμα (1997-99) κατασκευής δύο εργοστασίων ανακύκλωσης απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) τα οποία προβλεπόταν να απορροφούν ημερησίως τα μισά σκουπίδια του Λεκανοπεδίου (2800 τόνους) και το σύνολο της παραγόμενης λυματολάσπης στην Ψυττάλεια. Το ένα εργοστάσιο δεν ξεκίνησε καν να κατασκευάζεται και το άλλο, για το οποίο ξοδεύτηκαν 72 εκατομμύρια ευρώ, κατασκευάστηκε αλλά δεν λειτουργεί και πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνει ενδελεχής εξέταση για το τι φταίει και ποιο είναι το μέλλον αυτού του εργοστασίου. Ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επίσημο έγγραφό της, απειλεί ότι θα πάρει πίσω τη χρηματοδότησή της, ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε να έχουμε μόνο ένα ΧΥΤΑ στα Λιόσια, ο οποίος μάλιστα πλέον έχει σχεδόν φτάσει στα όρια του κορεσμού. Προ αυτού του κινδύνου, ο ΕΣΔΚΝΑ ήρθε να κάνει αίτηση για περιβαλλοντικούς όρους κυριολεκτικά στο παρά πέντε –στις 27/10 ενώ οι προηγούμενοι περιβαλλοντικοί όροι έληγαν στις 31/10. Και μάλιστα, καταθέτοντας την αίτησή του αυτή στο ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προσκόμισε τα στοιχειώδη απαιτούμενα έγγραφα. Γι’ αυτό και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ζήτησε από τον ΕΣΔΚΝΑ να προσκομίσει μία «οριζοντογραφία» και τις απαιτούμενες κατά μήκος και κατά πλάτος «τομές» που να δείχνουν τι θέλει να κάνει τώρα στον ΧΥΤΑ και το διαθέσιμο όγκο από την προτεινόμενη τροποποίηση. Ο ΕΣΔΚΝΑ δεν έχει καταθέσει ακόμα τα απαιτούμενα έγγραφα στην υπηρεσία και, συνεπώς, δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για το θέμα αυτό.

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς έδωσε εντολή στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κατσιγιάννη να καλέσει σε συνεργασία αύριο 1/12 τον ΕΣΔΚΝΑ, προκειμένου να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε με αυτά ως βάση να δοθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι απαιτούμενοι περιβαλλοντικοί όροι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση μέχρι να αρχίσει η λειτουργία του κυττάρου στη Φυλή.

Πρέπει βεβαίως να υπενθυμίσουμε αυτό που υποστηρίζαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο (όταν πολλοί το αμφισβητούσαν) ότι δηλαδή κάποιοι προσπαθούσαν να δαιμονοποιήσουν τη λυματολάσπη για να φύγει από τον ΧΥΤΑ και να δημιουργηθεί χώρος για να συνεχίσουν να πηγαίνουν εκεί τα σκουπίδια. Προβλέπαμε δηλαδή αυτό ακριβώς που ζητάει τώρα με το έγγραφό του ο ΕΣΔΚΝΑ. Τι έχουν να πουν άραγε τώρα όσοι τότε μας αμφισβητούσαν;

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε εκείνο που είχε τονίσει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς: Ότι όλοι όσοι έχουν με οποιονδήποτε τρόπο επιρροή ή εμπλοκή στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, έχουν χρέος να συμβάλλουν άμεσα στην αντιμετώπισή του, χωρίς μονομέρειες, εγωισμούς και αγκυλώσεις, αλλά με ανοιχτό μυαλό και πλήρη συναίσθηση της ασφυκτικής σημερινής κατάστασης! Φτάνουμε, άλλωστε, στην ώρα που επιτέλους το Λεκανοπέδιο ξεφεύγει από την ομηρία του ενός και μοναδικού ΧΥΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: