Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Ανάγκη για άμεση απεμπλοκή και έναρξη της κατασκευής Ιαν. 2007


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 29 Ιανουαρίου 2007
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΤΟΥ ΕΣΔΚΝΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ

Έδρα: Άντερσεν 6, 11525, Αθήνα

Τηλ.210-67 01 001 fax: 210-67 49 178

Γραφείο Προέδρου

Ανάγκη για άμεση απεμπλοκή και έναρξη της κατασκευής και των 3 νέων ΧΥΤΑ
του εγκεκριμένου Περιφερειακού Σχεδίου της Αττικής για τα απορρίμματα.

Κυρίες και κύριοι
Αφορμή για τη σημερινή μας συνάντηση στάθηκαν τα γνωστά προβλήματα στενότητας χώρου στη σημερινή μοναδική θέση νόμιμης διάθεσης των απορριμμάτων της Αττικής καθώς και δημοσιεύματα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του XYΤΑ Α. Λιοσίων στο Θριάσιο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αποφεύγει τις ευθύνες. Ούτε και σας κάλεσα σήμερα για να διαμαρτυρηθώ για την καθυστέρηση τριών χρόνων στα έργα κατασκευής των τριών νέων ΧΥΤΑ (των οποίων φορέας δημοπράτησης και κατασκευής είναι η Περιφέρεια Αττικής και όχι ο ΕΣΔΚΝΑ) που θα μας προσφέρουν το αναγκαίο χρονικό περιθώριο έως ότου σχεδιάσουμε, δημοπρατήσουμε και κατασκευάσουμε μονάδες επεξεργασίας και αξιοποίησης των απορριμμάτων με νέα τεχνολογία όπως όλοι θέλουμε, και όπως απαιτεί η κοινή γνώμη και η προστασία του περιβάλλοντος.

Για άλλη μια φορά το τονίζουμε. Όσο καθυστερεί η εφαρμογή του ισχύοντος περιφερειακού σχεδίου τα αδιέξοδα πολλαπλασιάζονται. Υπενθυμίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή αλλά και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αττικής έχουν δεχθεί την ταυτόχρονη κατασκευή των τριών ΧΥΤΑ που θα μας προσφέρουν την απαιτούμενη χρονική «ανάσα» και θα εξαλείψουν το θέαμα των σκουπιδιών στις πόλεις μας.

Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε καθυστέρηση τριών χρόνων. Είχαμε προβλέψει λογικές χρονικές απώλειες γι αυτό και προχωρήσαμε στην κατασκευή ενδιάμεσου κυττάρου και προχωρούμε σήμερα σε επέκτασή του ελπίζοντας ότι έγκαιρα θα ανοίξει ο δρόμος για τα τρία έργα. Δεν ξεχνούμε ότι η ποσότητα των απορριμμάτων , άνω των 6000 τόνων ανά ημέρα απαιτεί διαθέσιμο χώρο εδώ και τώρα, ότι τα ενδιάμεσα κύτταρα που κατασκευάζουμε έχουν αναγκαστικά στενά μέτωπα εργασιών και δεν ανταποκρίνονται στην κυκλοφοριακή αιχμή της προσέλευσης των απορριμματοφόρων. Ήδη λειτουργεί ένα ακόμη ενδιάμεσο κύτταρο που μας προσφέρει 60-70 ημέρες ακόμη. Παράλληλα έχουμε καταθέσει στο ΥΠΕΣΔΔΑ μελέτη για την εκμετάλλευση του εναπομένοντος χώρου της Β φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής και του οποίου η χωρητικότητα υπολογίζεται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Αττικής , των μελών μας, για τα δύο προσεχή έτη, χρονικό διάστημα εντός του οποίου ελπίζουμε να αρχίσουν να λειτουργούν οι τρεις νέοι ΧΥΤΑ.

Βεβαίως οι ΧΥΤΑ δεν εξαντλούν το πρόγραμμά μας ούτε βέβαια και το Περιφερειακό Σχέδιο της Αττικής όπως επικαιροποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2006. Αντίθετα είναι στήριγμα για την ανάπτυξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την επεξεργασία και αξιοποίηση κλασμάτων των απορριμμάτων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια στη μείωση του υλικού που θάβεται. Προχωρούμε με αργούς ρυθμούς. Δεν το αρνούμαστε. Όμως προχωρούμε με στόχους σταθερούς την αξιοποίηση και τη μείωση των τελικά αποβλήτων.

Τον περασμένο Νοέμβριο 2006, με τη σύμφωνη γνώμη του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθήνας που ηγείται ομάδας ΑΕΙ – συμβούλων του ΕΣΔΚΝΑ αυτή την περίοδο, εκδόθηκε η βεβαίωση περαίωσης του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης το οποίο λειτουργεί κανονικά και διανύει συμβατική περίοδο αποδοτικής λειτουργίας. Επεξεργάζεται 1000 περίπου τόνους σύμμεικτων δημοτικών απορριμμάτων ανά ημέρα επί πενθήμερο. Παράγει , ανά ημέρα πενθημέρου, 450 περίπου τόνους στερεού καυσίμου , 120 τόνους κόμποστ, 800 κιλά σκραπ αλουμινίου , 20 τόνους σιδηρούχου σκραπ και 250 τόνους δεματοποιημένων αχρήστων υπολειμμάτων για το ΧΥΤΑ ενώ το υπόλοιπο φορτίο αποτελούν απώλειες υγρασίας στην παραγωγική διαδικασία. Από τα υλικά αυτά: Ο σίδηρος και το αλουμίνιο πωλούνται κανονικά στην αγορά πρώτων υλών. Το κόμποστ αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε στις αποκαταστάσεις των παλαιών χωματερών. Και για το στερεό καύσιμο ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο συνεννοήσεις με την τσιμεντοβιομηχανία και το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών με το οποίο συνεργαζόμαστε με επιτυχία εδώ και ένα χρόνο , για τη διάθεσή του στην διαδικασία παραγωγής τσιμέντου ως εναλλακτικού καυσίμου, με ευεργετικά περιβαλλοντικά αποτελέσματα. Δεν αγνοούμε ότι ανοίγουμε άγνωστους δρόμους δεδομένου ότι για το προϊόν αυτό τώρα διαμορφώνεται η αγορά. Και σε αυτό το γεγονός οφείλεται μεγάλο μέρος των καθυστερήσεων στη διάθεση του εναλλακτικού καυσίμου που παράγει το Εργοστάσιο. Ωστόσο έχουμε στείλει στην τσιμεντοβιομηχανία αρκετές ποσότητες του παραχθέντος υλικού , έχουν γίνει πειραματικές χρήσεις και πολλές χημικές αναλύσεις από τις οποίες προκύπτει καλή ποιότητα και ασφαλής δυνατότητα χρήσης χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις , αντίθετα , με τη μείωση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακος από την αντικατάσταση του σήμερα χρησιμοποιούμενου καυσίμου, έχουμε συμβολή στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα , από το βιοαέριο του παλαιού χώρου διάθεσης απορριμμάτων παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με σύγχρονη μονάδα ισχύος 14 ΜW που εκμεταλλεύεται ο Δήμος Α. Λιοσίων.

Επισημαίνω επί πλέον ότι αυξάνονται τα φορτία μολυσματικών νοσοκομειακών απορριμμάτων που διατίθενται στη μονάδα αποτέφρωσης του ΕΣΔΚΝΑ φθάνοντας σήμερα τους 8-9 τόνους ανά ημέρα. Υπενθυμίζω ότι στη μονάδα, δυναμικότητας 30 τόνων ανά ημέρα, μόλις πριν τέσσερα χρόνια μεταφέρονταν περίπου 2,5 τόνοι ανά ημέρα. Η λειτουργία της μονάδας ανατίθεται από 1ης Φεβρουαρίου σε Κ/Ξ κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού και αφού το σχέδιο σύμβασης ελέγχθηκε και εγκρίθηκε από το Ελ. Συνέδριο. Ο ΕΣΔΚΝΑ διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των συμβάσεων με τις υγειονομικές μονάδες, επιβλέπει τη λειτουργία καθημερινά και εκπαιδεύει δικό του προσωπικό στις σημαντικές θέσεις της μονάδας.

Και όχι μόνο αυτά. Αντίθετα, Ο ΕΣΔΚΝΑ ως καταξιωμένος, παρά τα προβλήματα, Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) επιταχύνει τις προσπάθειες να μελετηθούν έγκαιρα νέες τεχνολογίες για την επεξεργασία και τη μείωση των αποβλήτων , όπως παροτρύνουν το Περιφερειακό Σχέδιο και πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχουμε ήδη προηγηθεί. Έχει προκηρυχθεί διεθνής μελέτη για την επιλογή βέλτιστης μεθόδου ή /και συνδυασμού μεθόδων επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής, πέραν αυτών που καταλήγουν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης των Άνω Λιοσίων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Μάρτιο 2007 και έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον για τη μελέτη και από την Περιφερειακή Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να χρηματοδοτεί με ασφάλεια ανάλογα έργα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στη ρύπανση της υπόγειας και επιφανειακής υδροφορίας του Θριάσιου Πεδίου από τα στραγγίσματα του χώρου διάθεσης απορριμμάτων , αναφέρομαι σε πρόσφατα δημοσιεύματα για μελέτη με την επίβλεψη καθηγητή γεωλογίας , πρώτον θα πρέπει να τεθεί υπόψη μας η μελέτη , για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου της. Πλην όμως πολλές φορές από το βήμα αυτό έχουμε τονίσει ότι μόλις τα τελευταία 8 χρόνια λειτουργούν ΧΥΤΑ με συστήματα στεγάνωσης και επεξεργασίας των στραγγισμάτων στην Αττική, και πάλι με προβλήματα που οφείλονται στην υπερφόρτωση , τη στενότητα και αποκλειστικότητα του χώρου για την εξυπηρέτηση του μισού πληθυσμού της χώρας. Όσο δεν προχωρεί ο Σχεδιασμός θα έχουμε προβλήματα σημαντικά. Καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες πλην όμως δεν μπορούμε να τα μηδενίσουμε με μαγικές ράβδους. ¨Όμως ας μην αγνοούμε ότι το Θριάσιο έχει ρυπανθεί και ρυπαίνεται πολύ σοβαρά , όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα , και από τη βαριά και άλλη βιομηχανία, τις μικρές και μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής . Θα πρέπει με κατάλληλες τεχνικές να διαχωρίζονται οι πηγές προέλευσης των ρύπων σε ανάλογες υδρογεωλογικές μελέτες, κάτι αρκετά σύνθετο και δαπανηρό. Σε κάθε περίπτωση όμως η παλιός χώρος διάθεσης που λειτουργούσε έως το 1998 έχει το δικό του μερίδιο συμμετοχής. Δεν το αρνούμαστε. Προσπαθούμε με τα νέα έργα να ελαφρώσουμε το φορτίο. Ακόμη, σε συνεργασία με όλους του Πανεπιστημιακούς φορείς αλλά και άλλους έγκριτους δημόσιους φορείς θα ολοκληρώσουμε νέες αναλύσεις που θα δώσουν ακόμη πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων μας.

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μονομερής σε ένα τόπο διαχείριση των αποβλήτων και μόνο μέσω ΧΥΤΑ, οδηγεί μοιραία σε περιβαλλοντική υποβάθμιση. Έχουμε χρέος απέναντι στους δημότες να κάνουμε άλματα στην ανακύκλωση. Έχουμε άμεση ανάγκη στην Αττική από τουλάχιστον δύο μονάδες ανάκτησης υλικών διαλογής στην πηγή. Πού πηγαίνουν σήμερα οι μπλε κάδοι που έχουν εγκατασταθεί από το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών; Ας προχωρήσουμε μαζί στην οικοδόμηση μονάδων για τη διαλογή, ανάκτηση και αξιοποίηση του ρεύματος της συσκευασίας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή.








Δεν υπάρχουν σχόλια: