Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Ερχονται πρόστιμα και για τους ΧΥΤΑ Μαρ. 2007


EΛΛAΔA <Καθημερινη>
Hμερομηνία δημοσίευσης: 15-03-07


Ερχονται πρόστιμα και για τους ΧΥΤΑ


Η Ελλάδα δεν έχει εναρμονισθεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε. που προβλέπει επεξεργασία των απορριμμάτων πριν από την ταφή, του Γιαννη Ελαφρου


Eως τώρα «τρώγαμε» πρόστιμα από την Ε. Ε. για τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τώρα θα πληρώνουμε και για τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων! «Ερχεται τσουνάμι προστίμων», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο κ. Αντώνης Μαυρόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) κατά τη διάρκεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργάνωσε χθες η ΕΕΔΣΑ Ο λόγος είναι ότι από το 2003 η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει ότι δεν πρέπει να θάβονται στους ΧΥΤΑ σκουπίδια χωρίς να έχει προηγηθεί επεξεργασία, ενώ από το 2010 πρέπει τουλάχιστον το 35% των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων (αποφάγια, κλαδέματα, οργανικά διάφορα κ. λπ.) να μετατρέπεται σε εδαφοβελτιωτικό (κόμποστ) και να μην θάβεται.
«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο 2007 και σχεδόν όλοι οι εν λειτουργία ΧΥΤΑ στην Ελλάδα, με εξαιρέσεις λιγότερες από τα δάκτυλα του ενός χεριού (Αθήνα, Χανιά κ. λπ.), είναι παράνομοι. Ακόμα χειρότερα, οι δεκάδες ΧΥΤΑ που πρόκειται να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης διετίας θα είναι και αυτοί παράνομοι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ.


Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι τα κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής θα εκταμιευθούν μόνο εάν οι ΧΥΤΑ συνοδεύονται με έργα εκτροπής των βιοαποδομήσιμων!


Η ημερίδα της ΕΕΔΣΑ είχε θέμα τη Μηχανική - Βιολογική Επεξεργασία, με εισηγήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. «Αναδείχθηκε ότι η μηχανική βιολογική επεξεργασία αποτελεί πλέον αναγκαίο κρίκο κάθε πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρόκειται για τη διαδικασία εκείνη που με διάφορους τρόπους ανακτά μέρος των σκουπιδιών, δημιουργεί κόμποστ και καύσιμη ύλη», τονίζει ο κ. Μαυρόπουλος. Με αυτό τον τρόπο, μόλις το 35% των απορριμμάτων που φτάνουν στον χώρο επεξεργασίας - ταφής, θάβονται τελικά. Χρειάζονται όμως δημόσιες επενδύσεις. «Τα έργα αυτά δεν είναι δυνατό να κατασκευαστούν στο σύνολό τους με διαδικασίες ΣΔΙΤ. Αλλιώς δεν θα έχουμε βιώσιμα συστήματα με λογικά τέλη χρήσης για τους δημότες». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη μείωσης κατ’ αρχήν των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, πριν φτάσουμε στην τελική διαχείριση. Παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εμπειρίες, όπως από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων -δηλαδή ΧΥΤΑ όπου έχει προηγηθεί η επεξεργασία- στη Γερμανία όπου παράγεται εξαιρετικό κόμποστ, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κήπους ως λιπαντικό. «Εχουμε καθιερώσει την πρωινή αγορά του Σαββάτου, όπου ο ΧΥΤΥ λειτουργεί κυριολεκτικά σαν σούπερ μάρκετ χώματος και λιπασμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιόζεφ Μπαρθ, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κομποστοποίησης.


«Το 1/3 των απορριμμάτων της Αυστρίας περνούν ήδη από μηχανική βιολογική επεξεργασία, ενώ ισχυρή είναι η τάση για διαχωρισμό των βιοαποδομήσιμων και στην Ιταλία», τόνισε ο κ. Φεντερίκο Βαλεντίνο, από την Ιταλία.


Δυστυχώς, τα εμπόδια δεν λείπουν στη χώρα μας. Στα Χανιά, για παράδειγμα, γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, όπου έχουν πετύχει ήδη την εκτροπή από την ταφή του 26% των απορριμμάτων (κατά βάρος). Δηλαδή, περίπου 60 τόνοι κάθε μέρα δεν θάβονται. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών γίνεται κόμποστ. «Καταφέραμε και πουλήσαμε εδαφοβελτιωτικό, κόστους 30.000 ευρώ, για την αποκατάσταση της χωματερής στο Μεσομούρι. Υποχρεωθήκαμε όμως να καταβάλουμε ΦΠΑ, όταν τα προϊόντα ανακύκλωσης απαλλάσσονται», τονίζει στην «Κ» ο κ. Λευτέρης Κοπάσης, διευθύνων σύμβουλος της υπεύθυνης Διαδημοτικής Επιχείρησης. Αλήθεια έτσι θα προωθήσουμε την αποδοτική διαχείριση των σκουπιδιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια: