Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Στο Θριάσιο όλα τα σκουπίδια και τα επόμενα χρόνια, Ιαν. 2007


Τρίτη 30 Γενάρη 2007

Στο Θριάσιο όλα τα σκουπίδια και τα επόμενα χρόνια, αυτό λέει ουσιαστικά η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ


Απάτη οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ανακούφιση της Δυτικής Αττικής


Τα Ανω Λιόσια και το Θριάσιο Πεδίο θα συνεχίσουν να αποτελούν τη χωματερή όλης της Αττικής για πολλά χρόνια ακόμα. Αυτό είπε ουσιαστικά χτες η διοίκηση του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) και ο πρόεδρός του, Γιώργος Μαστοράκος, σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία προσπάθησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη για το τραγικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια της Αττικής. Την ίδια στιγμή που όλες οι διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ (ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) συμμετείχαν μέχρι σήμερα στην εφαρμογή όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, χτες εμφανίστηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να πουν ότι «το φαινόμενο χτυπάει κόκκινο».


Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, το «ενδιάμεσο κύτταρο», που έδωσε μια ακόμα προσωρινή λύση, αντέχει το πολύ για 70 μέρες, ενώ αναμένουν έγκριση να εκμεταλλευτούν τον εναπομείναντα χώρο της Β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής ώστε να βρουν λύση για δύο ακόμα χρόνια. Αφού, λοιπόν, η κατάσταση έφτασε εκεί ο Γ. Μαστοράκος κάλεσε κυβέρνηση, υπουργεία και όλους τους αρμόδιους να προχωρήσει η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπει τη συνέχεια της ταξικής επιλογής να οδηγούνται στα Ανω Λιόσια σχεδόν όλα τα σκουπίδια της Αττικής.


Ανακοινώνοντας, μάλιστα, τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του εργοστασίου ανακύκλωσης, όπου από την επεξεργασία 1.000 τόνων σκουπιδιών κατέληξαν στη χωματερή οι 250, υποστήριξε ότι αν κατασκευαστούν ακόμα δύο εργοστάσια, θα αυξηθούν τα περιθώρια ζωής των τριών ΧΥΤΑ που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στη λύση των εργοστασίων καύσης, αν η κατάσταση φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο...


Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβρη η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η κυβέρνηση έλεγε πως με την κατασκευή των χωματερών στο Γραμματικό και στην Κερατέα θα λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος και, παράλληλα, με τη λειτουργία της αντίστοιχης χωματερής στη Φυλή θα ανακουφιστεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου Πεδίου.


Πρόκειται για μύθο ή, ορθότερα, για απάτη, όπως τη χαρακτηρίζουν και επιστήμονες του κλάδου.


Είναι απάτη, διότι η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει πως το 85%-90% των απορριμμάτων του συνόλου της Αττικής θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο Θριάσιο Πεδίο και συγκεκριμένα στη χωματερή της Φυλής.


Οι δύο υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, στην Κερατέα και στο Γραμματικό, θα δέχονται συνολικά 255.000 τόνους απορριμμάτων το χρόνο, όταν η συνολική παραγωγή στην Αττική ξεπερνά τα 2.000.000 τόνους! Οπως εκτιμούν ειδικοί, αυτό σημαίνει ότι Κερατέα και Γραμματικό θα δέχονται μόνο τα απορρίμματα που παράγονται στην περιοχή τους και ο κύριος όγκος θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο Θριάσιο Πεδίο. Και μάλιστα περισσότερα απ' ό,τι σήμερα, μιας και η παραγωγή των σκουπιδιών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.


Copyright © 1997-2007 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: