Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Τι είναι ΧΥΤΑ;


Τι είναι ΧΥΤΑ;


ΧΥΤΑ είναι ο συνδυασμός ενός Χώρου ειδικά επιλεγμένου Διαμορφωμένου και Εξοπλισμένου και ενός τρόπου Λειτουργίας και Διαχείρισης και Παρακολούθησης που ικανοποιεί ορισμένες προδιαγραφές. Οι προδιαγραφές αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση προστασίας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων από ζουμιά και στραγγίδια προστασίας από τα βιοαέρια που δημιουργούνται και προκαλούν οσμές, κίνδυνο αυτανάφλεξης και επιβάρυνση του περιβάλλοντος (φαινόμενο θερμοκηπίου) αποφυγής της διασποράς των απορριμμάτων από πουλιά, τρωκτικά και έντομα με καθημερινή χωματοκάλυψη τελικής αποκατάστασης του χώρου για άλλες χρήσεις


Τι ΔΕΝ είναι ΧΥΤΑ;


Όταν δεν εξασφαλίζονται οι παραπάνω προϋποθέσεις, μιλάμε για χωματερές.
Στη περίπτωση αυτή η χωματοκάλυψη γίνεται τακτικά αλλά όχι απαραίτητα καθημερινά. Υπάρχει μια στοιχειώδης οργάνωση και διαχείριση, χωρίς όμως ειδική μέριμνα για τα στραγγίδια και τα αέρια.
Οι χωματερές, όπως και οι ΧΥΤΑ, εξυπηρετούν τις ανάγκες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λειτουργούν με άδειες που βασίζονται σε κάποιες υγειονομικές διατάξεις.

Οι μικροί δήμοι και κοινότητες εξυπηρετούνται από σκουπιδότοπους, όπου τα σκουπίδια καίγονται ελεύθερα και σκεπάζονται με χώμα μία ή δύο φορές το χρόνο.


Σε πολλές περιοχές με μικρές κοινότητες ή αραιή δόμηση χωρίς σύστημα συλλογής τα απορρίμματα καταλήγουν σε ρέμματα και δάση. Τότε μίλαμε για ανεξέλεγκτη απόρριψη.


Ετσι, σήμερα, τα σκουπίδια μας καταλήγουν σε χωματερές ή σε σκουπιδότοπους, ή πετιούνται ανεξέλεγκτα. Εκτός από την Πάτρα και την Ζάκυνθο

ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ!

Ακούμε πολλές εξαγγελίες και θεωρίες. Στη Πάτρα, όμως, αυτές έγιναν πράξη.
Ο ΧΥΤΑ του Δήμου Πάτρας εξυπηρετεί τις ανάγκες διάθεσης των απορριμμάτων ενός πληθυσμού 150.000 κατοίκων και δέχεται περίπου 70.000 τόννους το χρόνο. Βρίσκετε 10 χλμ. ΝΑ της Πάτρας, έχει έκταση 400 στρέμματα, από τα οποία τα 70 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί σαν χώρος ταφής.
Η κατασκευή ακολούθησε όλλες τις συγχρονες προδιαγραφές για την επιφανειακή απορροή και προστασία του υπεδάφους και υπόγειων νερών, για την αποτελεσματική διαχείριση των στραγγισμάτων και του βιοαερίου, για την συνεχή περιβαλλοντική παρακολούθηση και τέλος, για την ορθολογική ανάπτυξη και σταδιακή αποκατάσταση του χώρου.


Πρακτικός Οδηγός για την Κατασκευή ΧΥΤΑ
Διαμορφώνουμε σε μορφή λεκάνης ένα χώρο που έχει το κατάλληλο υπέδαφος. Δηλαδή, οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες πρέπει να είναι ευνοϊκές ώστε να μην υπάρχει αξιόλογη υπόγεια υδροφορία.
Για περισσότερη προστασία, τον καλύπτουμε με μία στεγανωτική στρώση από άργιλο συμπυκνωμένου πάχους 30 εκ. πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί συνθετική στεγανωτική μεμβράνη... ...από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο πάχους 2 χιλιοστών. Ξετυλίγουμε την ειδική μεμβράνη και την τοποθετούμε στα πρανή και στα χαντάκια απορροής.
Ενώνουμε τις μεμβράνες με θερμοκόλληση και προσθέτουμε για προστασία μία στρώση αποστραγγιστικό ύφασμα πολυπροπυλενίου. Τώρα είμαστε έτοιμοι για την εγκατάσταση δικτύων συλλογής των στραγγισμάτων.

Πρακτικός Οδηγόςγια την Κατασκευή ΧΥΤΑ


Μετά την τοποθέτηση της μεμβράνης τοποθετείται δίκτυο διάτρητων πλαστικών αγωγών σε σχήμα ψαροκόκαλου. Το δίκτυο αυτό μεταφέρει τα στραγγίδια στα σημεία τελικής συγκέντρωσης που αποτελούνται από... ...φρεάτια και δεξαμενές συλλογής και υπερχείλισης. Τα στραγγίδια αντλούνται και ξανακυκλοφορούν στη μάζα των απορριμμάτων για να επιταχυνθεί η βιοαποικοδόμηση.


Πριν αρχίσει η λειτουργία η μεμβράνη καλύπτεται από... ...προστατευτική- αποστραγγιστική στρώση εδάφους, πάχους 40 εκ. Ο ΧΥΤΑ είναι τώρα έτοιμος για να δεχτεί τα απορρίμματα. Κάθε μερα, περίπου 200 τόννοι απορριμμάτων στη Πάτρα και 30 τόνοι στη Ζάκυνθο συμπιέζονται με ειδικά μηχανήματα σε στρώσεις πάχους ½ μέτρου περίπου και καλύπτονται με χώμα πάχους μερικών εκατοστών. Η συμπίεση των απορριμμάτων επιτρέπει την διάθεση 700 κιλών σε ένα κυβικό μέτρο.

Ιδανική Περίπτωση ΧΥΤΑ
Πυθμένας που αποτελείται από πολλαπλές στρώσεις συμπυκνωμένου πηλού και πλαστικών μεγάλης πυκνότητας.
Δίκτυο διάτρητων σωλήνων στα ενδιάμεσα των στρώσεων.
Γεωτρήσεις από τις οποίες ελέγχονται τα υπόγεια νερά της περιοχής για πιθανή μόλυνση
Διάστρωση και συμπύκνωση απορριμμάτων
Κάλυψη απορριμμάτων με χώμα
Σωλήνες για συλλογή μεθανίου
Παραγωγή ηλεκτρισμού από μεθάνιο
Σφράγισμα με συνεχή αδιάβροχη στρώση αργίλου
Περιμετρικός στραγγιστήρας για νερά βροχής
Πιθανές αθλητικές εγκαταστάσεις ή
Αεροδρόμιο ή
Πάρκο ή ...

Τι Πετάμε;
ΔΙΑΦΟΡΑ 6%ύφασμα, λάστιχα, μπάζα, οικοδομικά υλικά, κ.α.
ΧΑΡΤΙ 20%εφημερίδες, συσκευασίες, καταλόγοι, κ.α.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ 10% φιάλες, συσκευάσιες, σακούλες, αφρολέξ, κ.α.
ΜΕΤΑΛΛΑ 4%σίδερα, κονσέρβες, αλουμινόχαρτο, κ.α.
ΓΥΑΛΙ 3% φιάλες, βαζάκια, κ.α.
ΟΡΓΑΝΙΚΑ 57%υπολείμματα τροφίμων, κηπουρικής, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: