Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

Φρέσκες.. μία στις τέσσερις «χαβούζες»! Δεκ. 2005

"TA NEA" Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2005

Αρ. Φύλλου 18424


Φρέσκες... μία στις τέσσερις «χαβούζες»!


Δημιουργήθηκαν από το 2000 έως το 2004 μετά το πρώτο τελεσίγραφο της E.E για... αυστηρά πρόστιμα
ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΜΟΥΤΟΥΣΗ
Σε έκταση 30.000 στρεμμάτων εκτείνονται οι παράνομες χωματερές στη χώρα μας, ενεργές και ανενεργές. Παράλληλα, μόνο 39 XYTA λειτουργούν νόμιμα ή... σχεδόν νόμιμα σε όλη την Ελλάδα, ενώ διαπιστώνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν κάνει το παραμικρό για να προληφθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην Αττική.

«Καμπανάκι» έχει σημάνει ήδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που απειλεί εδώ και καιρό με αυστηρά πρόστιμα την Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί.


H προηγούμενη «τελευταία ευκαιρία» δόθηκε από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Απρίλιο - στόχος ήταν το κλείσιμο των παράνομων χωματερών έως τον Ιούνιο του 2005. Το νέο τελεσίγραφο από την Κομισιόν φτάνει τώρα έως το 2008, για να κλείσουν και να αποκατασταθούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές.


H αρχική ευρωπαϊκή σύσταση προέβλεπε ότι οι παράνομες χωματερές θα είχαν κλείσει έως το τέλος του 1999. Οι κυβερνητικές επιλογές του παρελθόντος είχαν ως αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον παρελθόν ο αριθμός των 6.500 χωματερών του 1995, αλλά για το κλείσιμο των υπολοίπων θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα...


Απογοητευτικοί ρυθμοί
Ωστόσο οι ρυθμοί είναι απογοητευτικοί, καθώς έκλεισαν λιγότερες από 200 ανεξέλεγκτες χωματερές σε διάστημα ενός χρόνου, γεγονός που μαθηματικά οδηγεί μακράν του 2008. H εμπειρία εξάλλου συνηγορεί σε αυτό: το 16% των παράνομων χωματερών άρχισε να λειτουργεί πριν από το 1975, το 40,4% μεταξύ 1975 και 1989, το 27,8% το διάστημα 1990 και 1999. Σημειώνεται ότι μία στις τέσσερις παράνομες χωματερές δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από το 2000 έως το 2004, ενώ η χώρα μας ήταν ήδη στο στόχαστρο των Βρυξελλών.

Υπάρχουν ακόμη 1.453 ενεργές ανεξέλεγκτες χωματερές και 1.173 ανενεργές, ενώ οι XYTA φτάνουν μόλις τους 39 για όλη τη χώρα. Ενδεικτικό είναι πως μόνο το 23% από τους 1.031 δήμους δεν διαθέτει κάποια παράνομη χωματερή.


Αντιθέτως, το 39% των δήμων έχει στα όριά του μία παράνομη χωματερή, το 25% περισσότερες από μία και το 13% διαθέτει ανεξέλεγκτες χωματερές που είναι πλέον ανενεργές.


Ζουν και βασιλεύουν...

Ακόμα και οι ανενεργές «χαβούζες» ζουν και βασιλεύουν ως εστίες μόλυνσης χωρίς να υπάρχει σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο ανάπλασής τους, παρ' ότι το κόστος για να κλείσουν και να αποκατασταθούν είναι περίπου 200.000 ευρώ για την καθεμία. Σημειώνεται πως μόνο για τον Κουρουπητό η χώρα έχει πληρώσει πρόστιμο 4,72 εκατ. ευρώ και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή!


«Πρωταθλήτρια» στην ύπαρξη παράνομων χωματερών είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολουθούν η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα. Οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι τεράστιοι, δεδομένου ότι πάνω από μία στις δέκα ανεξέλεγκτες χωματερές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από ρέματα μόνιμης ροής (ποσοστό 12% των παράνομων χωματερών) και πάνω από δύο παράνομες χωματερές βρίσκονται σε ανάλογη απόσταση από δάσος (24,3% του συνόλου).


Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 2.626 παράνομες χωματερές, μόλις το 1/4 χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως χαμηλού βαθμού επικινδυνότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η συντριπτική πλειονότητα των ΧΑΔΑ (παράνομες χωματερές 76,7%) διαχειρίζεται αστικά απόβλητα, το 15,4% αδρανή, το 1,9% γεωργικά και το 3,9% είναι χωματερές που δέχονται μεικτά απόβλητα.


ΕΧΟΥΝ «ΠΑΓΩΣΕΙ» ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΗ


Ξεπέρασαν το όριο ασφαλείας τα Λιόσια
ΣΕ ENA XYTA - μαμούθ στηρίζεται το Λεκανοπέδιο, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Ο χώρος στα Άνω Λιόσια όχι μόνο έχει μικρά περιθώρια ζωής, αλλά... υπολείπεται των ευρωπαϊκών δεδομένων.


Στην Ευρώπη έχουν περάσει πλέον στους XYTY, δηλαδή τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, ενώ στην Ελλάδα ακόμη σηκώνουν μαύρες σημαίες για τη δημιουργία XYTA (Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Προϋπόθεση για τους... ευρωπαϊκούς XYTY είναι η ανακύκλωση και η δραστική μείωση των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή. Ενδεικτικό είναι πως ενώ το ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλάδα δεν ξεπερνά το 10%-15%, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες φτάνει το 70%.


Αυτά στην Ευρώπη, γιατί στον μοναδικό οργανωμένο χώρο απόθεσης απορριμμάτων περιμένουν τους νέους περιβαλλοντικούς όρους που θα επιτρέψουν να λειτουργεί ο XYTA Άνω Λιοσίων έως το τέλος Φεβρουαρίου.


Το όριο ασφαλείας αρχικά είχε οριστεί στα 205 μέτρα. «Σήμερα έχουμε φτάσει περίπου στα 211 μέτρα και η νέα έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ αναμένεται να προβλέπει όριο ασφαλείας στα 217 μέτρα», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον χώρο, Γ. Χάρδας. και προσθέτει: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα, σύντομα με μία άλλη σειρά απορριμμάτων θα φτάσουμε το νέο όριο». Και όπως υποστηρίζει ο κ. Χάρδας: «Ύστερα από αυτό θα χρειαστεί άμεση πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων».


Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουν «παγώσει» οι εργασίες για το ενδιάμεσο κύτταρο στη Φυλή - κατά τη γνώμη του, πρέπει να προχωρήσει αμέσως - αν και σημειώνει πως ανάλογες κινήσεις για ενδιάμεσα κύτταρα θα έπρεπε να προχωρήσουν και στην Ανατολική Αττική.


Σύμφωνα πάντως με την Περιφέρεια Αττικής, αυτή τη στιγμή οι τρεις νέοι XYTA βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης. Προς το παρόν στο τραπέζι βρίσκονται οι τεχνικές προσφορές και εν συνεχεία θα εξεταστούν οι οικονομικές προσφορές. Στο μεταξύ, αναμένονται και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον περιφερειακό σχεδιασμό.


ΤΑ ΝΕΑ , 27/12/2005 , Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από "ΤΑ ΝΕΑ", στη διεύθυνση

Δεν υπάρχουν σχόλια: