Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Προς την ΔΕΗ ΔΜΚΘ υπόψη κ. Γ. Καραγιάννη 16022009


Προς
την ΔΕΗ ΔΜΚΘ
Αριστοτέλους 32
10433 Αθήνα

Φεβρουάριος 2009

Υπόψη κ. Φώτιου Ε. Καραγιάννη, Δ/ντού

Αγαπητέ κ Καραγιάννη,

Με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση έλαβα την απάντηση σας, σχετική με την πρόταση μου προς τον Πρόεδρο και Διεθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ την σύγχρονη μέθοδο καύσεως με δημιουργία πλάσματος για να ανακαινίσει παληά εργοστάσια που αφήνουν στο περιβάλλον ενοχλητικά κατάλοιπα.

Με πολύ χαρά ενημερώθηκα ότι οι νεώτεροι συνάδελφοι μου παρακολουθούν την εξέλιξη των μεθόδων καύσης και ότι επιπλέον δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αξιοποιήσετε αστικά απορρίματα για την παραγωγή ενεργείας.

Στο σχετικό μπλοκ που έχω δημιουργήσει με την ονομασία costasgenblogspot.com φαίνεται ότι μόνον στην Αττική τα απορρίματα σήμερα είναι τάξεως 5500 τόννοι ενώ σε μιά 30ετία υπολογίζεται να είναι 7500 τόννοι.

Οι υπάρχουσες χωματερές στην χώρα μας πρέπει σε πολύ σύντομο χρόνο να μειωθούν σημαντικά γιατί αυτό επιβάλει η Ε.Ε. Οσο παραμένουν θα επιβάλλονται ασύμφορα σημαντικά πρόστιμα.

Η ΔΕΗ μπορεί άμεσα να προσφέρει στην Αττική κοινωνικό Εργο και παράλληλα να ωφεληθεί παράγοντας ενέργεια με καύσιμο (τα απορρίματα) που σήμερα οι Δήμοι τα πληρώνουν πολύ ακριβά για να τα παραδώσουν στις χωματερές.

Η ΕΣΚΔΝΑ έχει δώσει έμφαση στην ανακύκλωση και στην παραμονή κάποιων χωματερών και όπως είναι γνωστόν το μοναδικό εργοστάσιο που έχει δημιουργηθεί στα Λιόσια μετά από πολλά χρόνια μπορεί να απορροφά απορρίματα τάξεως 1200-1500 τόννους/ημέρα.

Σε τελευταία ανακοίνωση του αρμοδίου Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Νάκου έγινε γνωστόν ότι επισπεύδεται εντός των επόμενων δύο μηνών η προκήρυξη διαγωνισμών για ακόμη δύο άλλα εργοστάσια ανακύκλωσης-κομποστοποίησης σε Γραμματικό και Κερατέα.

Η ανακύκλωση, από παγκόσμιες στατιστικές, μπορεί να καλύψει μέχρι το 30% των παραγομένων απορριμάτων και μόνη της δεν δίνει λύση στο πρόβλημα της εξαφάνισης των απορριμάτων. Επιπλέον αφήνει κατάλοιπα την τάξεως του 25% που πρέπει πάλι να οδηγούνται σε χωματερές. Εξ άλλου ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα προιόντα της ανακύκλωσης που είναι το RDF (μείγμα πλαστικών, χαρτιού κλπ), τα μέταλλα, κλπ δεν είναι εύκολα εμπορεύσιμα προς την βιομηχανία. Επίσης από την κομποστοποίηση το προιόν της δεν είναι εύκολο να απορροφηθεί και θα είναι άδικο μετά από αυτές τις επεξεργασίες να χρειάζονται πάλι χωματερές για την απόθεση ή αποθήκευση επ’αόριστον, κάτι που σαν ποσότητα είναι πάλι σημαντική.

Κανείς δεν μας λέει ακόμη, έστω και με μερική ανακύκλωση, τι θα γίνουν οι υπόλοιποι τόννοι που είναι τάξεςως 2000-3000 ανά ημέρα σήμερα και καταλήγουν σε χωματερές όταν πρέπει να κλείσουν οι χωματερές και στην Αττική.

Η ανακύκλωση έχει δημιουργήσει στην Χώρα μας, όπως εξελίσσεται, πολλά οικονομικά ενδιαφέροντα προς πολλές κατευθύνσεις, και χρειάζεται ειδική προσοχή από την Πολιτεία, όμως δεν είναι λύση απορριπτέα, εάν ενταχθεί σε ένα γενικώτερο σχεδιο διαχείρισης των απορριμάτων.

Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι έχουν αναπτυχθεί πολύ ισχυρά συμφέροντα και πολλοί οφελούνται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, όπως αυτό φαίνεται στα συνημμένα γιαυτό και κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με την οριστική ολοκληρωμένη επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμάτων της Αττικής.

Η λύση της καύσης των απορριμάτων ήταν στο παρελθόν παρεξηγημένη από τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και σωστά γιατί τα πρώτα εργοστάσια καύσης απορριμάτων λειτουργούσαν σε χαμηλές θερμοκρασίες καύσης με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ποσότητες τοξικών αποβλήτων στην ατμόσφαιρα αλλά και πολλά στερεά κατάλοιπα.

Σήμερα τα σύγχρονα εργοστάσια καύσης λειτουργούν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 1000 βαθμών Κελσίου, έχουν ειδικά φίλτρα που κρατούν τα λίγα τοξικά απόβλητα και επιπλέον έχουν ελάχιστα παραπροιόντα, τάξεως 10% μόνον, και αποδίδουν και καύσιμα αέρια που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατά εκατοντάδες πλέον κατασκευάζονται παγκοσμίως σε όλες τις χώρες μικρά η μεγαλύτερα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων με χρήση από 100 και πλέον τόννους/ημέρα έως και 3000 τόννους/ημέρα. Σήμερα παγκοσμίως λειτουργούν σε 32 χώρες πάνω από 2500 μονάδες και κάθε μέρα προστίθενται νέες.

Η Σιγκαπούρη μια μικρή Χώρα έχει κάνει σπουδαίες εγκαταστάσεις για την καύση των απορριμάτων της που λειτουργούν επιτυχώς και την έχω παρουσιάσει αναλυτικά στο μπλοκ μου λόγω του μεγέθους των μονάδων.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να λειτουργούν και κάποια εργοστάσια μικρού μεγέθους με μια νέα μέθοδο καύσης δια της παραγωγής πλάσματος και σε θερμοκρασίες τάξεως 10000 βαθμών Κελσίου και άνω που αεροποιούν τα απορρίματα, δεν αφήνουν επικίνδυνα αποβλητα στο περιβάλλον και τα παραπροιόντα είναι σχεδόν μηδενικής τάξεως, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται χωματερές. Δύο από αυτά μικρού μεγέθους λειτουργούν ήδη στην Ιαπωνία.

Στις ΗΠΑ σήμερα με αυτήν την μέθοδο αναμένεται να λειτουργήσουν στην Φλώριδα ένα εργοστάσιο στην St Lucie County για 200 τόνους/ημέρα απορρίμματα, στην αρχή, μέσα στο 2009, και ένα άλλο τον επόμενο χρόνο στο Talahassee για 1000 τόνους/ημέρα απορρίμματα.

Ομως τα εργοστάσια καύσης θέλουν αδιάλειπτο τροφοδότηση με απορρίματα, όπως προέρχονται από την πηγή τους, χωρίς να προυπάρχει διαλογή στην πηγή όπως θέλει η ανακύκλωση.

Εκτός από την χρήση απορριμάτων η NRG Energy Inc, Εταιρεία που ελέγχει το 10% της παραγωγής ηλεκτρισμού στις ΗΠΑ, προωθεί την μετατροπή μιας πολύ παληάς μονάδος ισχύος 120 MW στο Somerset, ΜΑ, σε μονάδα καύσεως άνθρακα με την διαδικασία αεριοποίησης πλάσματος με στόχο λειτουργίας το 2010. Θα πρέπει να παρακολουθούμε και να περιμένουμε την εξέλιξη της λειτουργίας των δύο μονάδων της Φλώριδας και αυτής της Somerset για να συμπεράνουμε εάν, ανάλογα και με τα αποθέματα λιγνιτών, θα πρέπει να αναβαθμίσουμε τις παληές μονάδες παραγωγής ενέργειας, ή ακόμη να κατασκευάσουμε νέες με την μέθοδο της αεριοποίησης διά πλάσματος.

Η ΔΕΗ θα μπορούσε άμεσα κατ’αρχήν να διερευνήσει την τεχνολογία που εφαρμόζουν τα εργοστάσια της Σιγκαπούρης ή και άλλα και με πόση επιτυχία αυτά λειτουργούν κυρίως σε ότι αφορά στο περιβάλλον και να κατασκευάσει στην Αττική μία πρώτη μονάδα καύσεως απορριμμάτων 1500-2000 τόννων/ημέρα, που θα πρέπει να τα εξασφαλίσει συμβατικά από τους Δήμους της Αττικής, Κέντρου και Δυτικής Αττικής για μιά 25ετία τουλάχιστον.

Εάν το παληό εργοστάσιο του Φαλήρου δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί είναι μια ιδανική λύση για αυτήν την μονάδα γιατί είναι στο κέντρο βάρους της Αττικής. Το εργοστάσιο αυτό μπορεί σταδιακά να καθαρίσει με την καύση και την μεγάλη χωματερή των Λιοσίων και να την αποδώσει σαν πάρκο στην περιοχή της.

Οχι πολύ αργότερα μια μικρότερη μονάδα 1000-1500 τόννων/ημέρα μπορεί να γίνει για την Ανατολική Αττική στον Χώρο του σταθμού του Λαυρίου πάντα με την προυπόθεση εξασφάλισης των απορριμμάτων από τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, εδώ των νοτίων προαστίων και της Λαυρεωτικής.

Με την παρούσα επιστολή αναφέρομαι στην Αττική γιατί γι’αυτήν ήταν από την αρχή η έρευνα και μελέτη μου που ξεκίνησα το 2007, την δημοσίευσα και την κοινοποίησα σε όλους τους αρμοδίους Υπουργούς. Είναι βέβαιο ότι και άλλες μεγάλες τουλάχιστον πόλεις αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων και ίσως η ΔΕΗ παράλληλα θα πρέπει να εξετάζει εάν μπορούν να προκύψουν ικανοποιητικές τεχνικοοικονομικά λύσεις.

Από τα συνημμένα προκύπτει ότι προς το παρόν οι υπεύθυνοι με την διαχείριση των απορριμμάτων είναι ακόμη προσανατολισμένοι προς την ανακύκλωση-κομποστοποίηση και στους ΧΥΤΑ.

Τέλος ένα αξιόλογο μέλος της ομογένειας των ΗΠΑ, ο καθηγητής Ν. Θέμελης με τίτλο Director Earth Engineering Center, Stanley-Thompson Professor Emeritus, Earth and Environmental Engineering, του Columbia University αρθρογράφησε πρόσφατα στο Water&Waste μαζύ με τους καθηγητάς κ.κ. Δημήτριο Τασιό Ομότιμο Καθηγητή του Ε.Μ.Π. και Αβραάμ Καραγιαννίδη Επίκουρο Καθηγητή Α.Π.Θ. για την λανθασμένη κατεύθυνση που ακολουθεί η Πολιτεία για την Αττική στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προτείνουν την καύση σαν την μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Αξίζει κανείς να διαβάσει τις απόψεις των που παραθέτω συνημμένα, όπως επίσης και μιά άλλη σχετική έρευνα τριών επιστημόνων του Ε.Μ. Π.

Τέλος ένα αξιόλογο site είναι το www.oxistoxyta.gr, όπου περιλαμβάνονται αξιόλογες μελέτες επιστημόνων που τεκμηριώνουν τον λόγο που οι χώροι ταφής ΧΥΤΑ (χώροι υγειονομικής ταφής απρριμάτων). όπως και να προετοιμασθούν είναι επικίνδυνοι γιατί σύντομα αρχίζουν να μολύνουν επικίνδυνα το υπέδαφος. Εξ άλλου οι ΧΥΤΥ, Υ(υπολειμμάτων) προυποθέτουν προηγούμενη συστηματική επεξεργασία των απορριμάτων είτε με πλήρη ανακύκλωση, χωρίς να υπάρχουν υγρά κατάλοιπα, είτε με καύση ή με εξαέρωση (μέθοδος με πλάσμα).

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Τέως Ανώτατο Στέλεχος της ΔΕΗ

Συνημμένα :
1) Καθυστερήσεις στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων εντοπίζει η ΕΕ / 05-02-09
2) ΟΙ Χ.Υ.Τ.Α. ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ
ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ
«ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ» / 15-1-2009
3) Πόσο κοστίζουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές;
4) Νέα εταιρεία στο παιχνίδι της ανακύκλωσης
5) Παρουσίαση της ανακύκλωσης από τον Φίλιππο Κυρκίτσο, Πρόεδρο της
Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης
6) Μονόδρομος η έξοδος από τους ΧΥΤΑ του καθ. κ. Νικολάου Θέμελη του
Πανεπιστημίου Columbia ΗΠΑ
7) Το δις εξαμαρτείν ... για την Αττική
8) Αδύνατος η λύση που προτείνει ο ΕΣΚΔΝΑ
9) Η ιστορία της χωροθέτησης των ΧΥΤΑ στην Αττική
10) Αξιολόγηση των δύο μεθόδων για την περίπτωση της Ελλάδος

Τα συνημμένα 1,2,3,4,5,9 θα τα βρείτε στο blog μου costasgenblogspot.com

Τα συνημμένα 6,7,8,10 θα τα βρειτε στο site www.wtert.gr/TyposSynergia.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: