Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

4. Νέα εταιρεία στο παιχνίδι της ανακύκλωσης

4. Νέα εταιρεία στο παιχνίδι της ανακύκλωσης
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ
Στα δύο «σπάει» το ΥΠΕΧΩΔΕ το «σύστημα» της ανακύκλωσης, καθώς βάζει στο παιχνίδι μία ακόμα εταιρεία, την «Ανταποδοτική ανακύκλωση», που διεκδικεί: το 40% (αρχικώς) από τα 25 με 30 εκατομμύρια που εισπράττει σήμερα η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) από τις βιομηχανίες ή εταιρείες που συμμετέχουν στην ανακύκλωση γυαλιού, αλουμινίου, χαρτιού.
Σε απορρύθμιση ή οπισθοδρόμηση των υπαρχόντων προγραμμάτων ανακύκλωσης αναμένεται να οδηγήσει η «αιφνιδιαστική» απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου να εγκρίνει νέο συλλογικό σύστημα ανακύκλωσης συσκευαστικό (με τον Δήμο Αθηναίων να συμμετέχει και να συντονίζει την υποβολή και κατάθεση του φακέλου), επισημαίνει η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, που έβαλε τα θεμέλια της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, ξεκινώντας με ένα μικρό βαν.
Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Μέχρι σήμερα η ΕΕΑΑ με τους γνωστούς μπλε κάδους για χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, διαχειριζόταν τον τομέα αυτό και συγκέντρωνε, όπως ορίζει ο νόμος, τα ανάλογα χρηματικά ποσά από τη διαδικασία συμμετοχής και συγκέντρωσης των υλικών ανακύκλωσης. Την ΕΕΑΑ είχε καταγγείλει ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης για κακή διαχείριση του συστήματος.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος είπε: «Η έγκριση του νέου συλλογικού συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών βασίστηκε προφανώς σε άλλα κριτήρια και όχι τεχνοοικονομικά και όρους που απαιτούνται με βάση τη νομοθεσία και την τρέχουσα πρακτική της Επιτροπής Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΕΠΕΔ), που εισηγείται στον υπουργό Γιώργο Σουφλιά την έγκριση ή μη ενός συστήματος ανακύκλωσης. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες ως πρωταγωνιστές στο νέο σύστημα Δήμοι δεν είναι αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις».
Η νέα εταιρεία «Ανταποδοτική ανακύκλωση» θα τοποθετήσει 900 «σπιτάκια», όπως αυτά που βλέπετε σε κεντρικά σημεία του δήμου Αθηναίων, σε ισάριθμα σημεία της χώρας.
Για το ζήτημα αυτό, η ΟΕΑ αναφέρει ότι δεν φτάνουν, καθώς θα αντιστοιχεί κάθε «σπιτάκι» σε 12 - 13.000 κατοίκους! Από την άλλη, αναρωτιέται για το ποιος θα διασφαλίσει να εισπράττει χρήματα η «Ανταποδοτική ανακύκλωση», ανάλογα με τις ποσότητες που συγκεντρώνει. Η σύμβαση που έχει η ΕΕΑΑ με τις εταιρείες, βιομηχανίες κ.λπ. που συμμετέχουν στην ανακύκλωση λήγει τον Μάρτιο. Στο μεταξύ, το ΥΠΕΧΩΔΕ μετατρέπει την Επιτροπή Παρακολούθησης Εναλλακτικής Διαχείρισης σε οργανισμό. Ο Φίλιππας Κυρκίτσος δήλωσε ότι αν κάτι δεν πάει όπως θα έπρεπε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στήσουμε κάτι άλλο για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα. Και εκτιμά: «Βλέπω να μειώνονται τα έσοδα των προγραμμάτων και συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, τα χρήματα δηλαδή που καταβάλλουν οι υπόχρεες βιομηχανίες, αλλά και τα έσοδα από την πώληση των συλλεχθέντων και διαχωρισθέντων υλικών».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: