Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Για τα σκουπίδια της Αττικής, της Χώρας, και τα πιθανά προστιμα της Ε.Ε.

Προς
Την Αξιότιμο κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργόν Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
15 Ιανουαρίου 2011

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δόθηκε παράταση έξι μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις στο ένα έτος, για να διευθετήσει η Ελλάδα το ζήτημα των παράνομων χωματερών.
Η Ελλάδα απειλείται από τις Βρυξέλλες με βαρύ πρόστιμο για την αδυναμία της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα.
Την παράταση ζήτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, στην έδρα της Κομισιόν, με τον αρμόδιο επίτροπο, Γιάνες Ποτότσνικ.
Όπως επιχειρηματολόγησαν, σε έξι μήνες από τώρα, βάσει της εφαρμογής του Καλλικράτη, οι δήμοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώνουν πρόστιμο αν δεν έχουν απομακρύνει από την επικράτειά τους τις χωματερές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές. Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές ανέρχονται πλέον σε 150.
Με αυτή την ευκαιρία και με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ραγκούση του έστειλα χθες το παρακάτω συνnμμένο σημείωμα το οποίο κοινοποίησα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Δεν επιδιώκω δημοσιότητα, με ενδιαφέρει η Χώρα μου και κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις που έχω.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ με το e-mail σας και φυσικά δεν γνωρίζω αν οι καλοί σας συνεργάτες σας παρουσίαζουν , λόγω και του φόρτου σας αυτά που σας γράφω.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Συνημμένο :

Προς τον
κ. Γιάννη Ραγκούση
Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
14 Ιανουαρίου 2011
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Άπό την τελευταία σας δήλωση προκύπτει ότι η Κυβέρνηση σας επιθυμεί να προχωρήσει οπωσδήποτε στην εκτέλεση της μελέτης του 2003 για την επεξεργασία των σκουπιδιών της Αττικής, λύση που δεν εξαφανίζει τα σκουπίδια αλλά τα οδηγεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αναγκαίους χώρους εναπόθεσης μεγάλων εκτάσεων, είτε είναι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Μόνον με την σύγχρονη καύση μένει υπόλοιπο 5-10% υπό μορφήν τέφρας που είναι χρησιμοποιήσιμη είτε στην κατασκευή δρόμων ή και σε διαμόρφωση πάρκων με φυτά και δεν χρειάζονται ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον Κόσμο που δεν έχουν κοντινές διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις έχουν οδηγηθεί στην κατασκευή εργοστασίων καύσης με σύγχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η λύση αυτή είναι μοναδική, και απόδειξη αυτού είναι τα ήδη λειτουργούντα εργοστάσια και πολλά άλλα που έχουν προγραμματισθεί και κατασκευάζονται στα αμέσως προσεχή έτη στις μεγάλες πόλεις.
Συνημμένα μπορείτε να διαβάσετε περίληψη όλων των ανωτέρω στην ecoprog που είναι μιά Γερμανική Εταιρεία Συμβούλων που ειδικεύεται στις αγορές της περιβαλλοντικής και ενεργειακής τεχνολογίας.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να παραγγείλετε σεις την μελέτη γιατί το κόστος είναι σημαντικό, είναι 3900 Euro+ ΦΠΑ και σε μορφή pdf 7800 Euro+ΦΠΑ, είναι πάνω από 500 σελίδες.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1000 εργοστάσια καύσεως παγκοσμίως, 160 νέα κατασκευάζονται και 160 ακόμη έχουν εγκριθεί και είναι προγραμματισμένα για κατασκευή και ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι στην Ευρώπη και φυσικά όλα ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές για τους ρύπους.
Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το πρόβλημα με τους άλλους αξιότιμους συνεργάτες σας Υπουργούς, με άλλη θεώρηση ;
Οι υπογραφείσες μικράς αξίας συμβάσεις μπορούν να συμψηφισθούν με τους αξιόλογους εργολάβους που πάντα έχουν να κατασκευάσουν κάτι διαφορετικό για το Ελληνικό Δημόσιο στην ίδια περιοχή ενδιαφέροντος.
Σημειώστε ότι σύγχρονα ΧΥΤΑ θέλουν πολλές μικρές πόλεις μας γιατί επειγόντως πρέπει να κλεισουν οι 250 χώροι ΧΑΔΑ και είναι δυνατή η μετακίνηση των υπαρχουσών συμβάσεων προς αυτούς τους χώρους.
Το πρόστιμο των XΑΔΑ εάν δεν κλείσουν είναι τεράστιο τάξεως δισ. Ευρώ ετησίως και η Ελλάδα έχει πάρει πολλές αναβολές μέχρι σήμερα από την Ε.Ε. Αν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αμέσως στους χώρους ΧΑΔΑ νέους ΧΥΤΑ ίσως μας δώσουν μιά ακόμη παράταση.
Δείτε περισσότερα για την υπόψη μελέτη της ecoprog στο site.
http://www.ecoprog.com/en/pdf/studies/studie_waste_incineration.pdf
Waste to Energy
The Worldwide Market for Waste Incineration Plants 2010 / 2011
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηxανολόγος - Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

Δεν υπάρχουν σχόλια: