Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Νέα επιστολή για τα σκουπίδια προς 4 Υπουργούς για την Αττική και για όλη την Ελλάδα


Προς τους Αξιοτίμους

κ.κ. Υπουργούς

Δημήτριον Ρέππα, Υπουργόν Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ιωάννη Ραγκούση, Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Χάρη Παμπούκη, Υπουργόν Επικρατείας με Αρμοδιότητα τις Επενδύσεις

Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργόν Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα

28 Δεκεμβρίου 2010

Για το επίκαιρο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων της Χώρας και ειδικώτερα της Αττικής υπάρχει πλήρης σύγχυση.

Αξίζει να το προσέξετε γιατί κάποιοι έχουν υπολογίσει ότι τα αμέσως επόμενα 10 χρόνια θα χρειασθούν τουλάχιστον 20 δισ. Ευρώ.

Η μη συγκέντρωση των απορριμάτων σε κάποιους Δήμους και η αποκομιδή τους είναι θέμα προσωρινό και έχει σχέση με κακή διοίκηση σε συνδυασμό με οικονομική κακοδιαχείρηση.

Το πλέον πολύπλοκο θέμα είναι η επεξεργασία των απορριμάτων.

Για την Αττική επανειλημμένα έχω προτείνει από το 2007 σε όλους τους αρμοδίους όλων των κομμάτων ότι η μόνη και επείγουσα λύση είναι η κατασκευή 3 εργοστασίων καύσεως ικανότητος συνολικής 6000 τόνων/ημέρα (1,2 κιλά/άτομοΧ5.000.000 κάτοικοι, το 1,2 είναι στατιστικός μέσος όρος).

Πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας και να ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. για τούς ρύπους. Η συνολική αξία των εκτιμάται σε 1.5 δις. Ευρώ κατ’ ελάχιστον. Τα εργοστάσια αυτά έπρεπε να λειτουργούν ήδη γιατί οι υπάρχουσες χωματερές δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν την Αττική.

Η λύση της καύσεως είναι η μόνη σωστή και είναι μοναδική αφού όλες οι μεγάλες πόλεις κατά εκατοντάδες έχουν από χρόνια για την διαχείριση των απορριμάτων τους κατασκευάσει εργοστάσια καύσεως.

Στην Χώρα μας διάφορα οικονομικά συμφέροντα σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια έχουν προσανατολίσει τους αρμοδίους προς την σημερινή απροσδιόριστη κατάσταση.

Ο προγραμματισμός για ΧΥΤΑ πού έγινε πριν από μία δεκαετία περίπου και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (Δυτική Αττική, Γραμματικό, Κερατέα) και αν ακόμη είχε ολοκληρωθεί δεν επαρκεί για την Αττική και δεν ενδείκνυται για μεγάλα αστικά κέντρα.

Προς απόδειξη των γραφομένων παρουσιάστε εάν θέλετε στο Διαδίκτυο..για σχολιασμό τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003 και την σχετική μελέτη που έγινε .

Τα υπόψη προβλεπόμενα Εργα αυτών των περιοχών είναι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) και όχι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), όπως από σύγχυση επικρατεί πρόσφατα στα ΜΜΕ και στον Λαό που διαβάζει.

Αναδοχοι αυτών των Εργων είναι σοβαρές μεγάλες Ελληνικές Εταιρείες, ή Ηλέκτωρ, και η Μεσόγειος, όμως τι έχουν κληθεί να κατασκευάσουν;

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι σε συνέχεια θα δημιουργηθούν ΧΥΤΥ και ότι θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006.

Είχε υπολογισθεί τότε ότι οι ΧΥΤΥ θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευασθεί τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια.

Επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια σε ότι αφορά στο τί γίνεται ή τι θα γίνει θα πρέπει οι αρμόδιοι Υπουργοί άμεσα , αύριο εάν είναι δυνατόν, να βάλλουν στο Διαδίκτυο στις σελίδες των Υπουργείων τους , τον προγραμμματισμό, τις προδιαγραφές των ΧΥΤΑ που θα γίνουν, τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις Εταιρείες, με τις αντίστοιχες προδιαγραφές που τους έχουν δοθεί για να γίνει κατανοητό τί επι τέλους γίνεται και επίσης τις προδιαγραφές των ΧΥΤΥ που θα γίνουν, όπως επίσης των εργοστασίων συμμείκτων Απορριμάτων που προβλέπονται, όλα φυσικά με προυπολογισμούς.

Οι ΧΥΤΑ είναι η σωστή και οικονομική λύση των μικρών πόλεων και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Δήμους του Καλλικράτη.

Οι μέγαλες πόλεις θέλουν εργοστάσια καύσεως αναλόγου δυναμικότητος.

Με τα απορρίματα έχουν ασχοληθεί και προβάλει απόψεις Δήμοι, Νομαρχίες Ενώσεις και Υπουργεία.

Μήπως θα πρέπει μεταξύ σας να συμφωνήσετε να υπάρχει ένας φορέας με μία Γενική Διεύθυνση που θα έχει την ευθύνη όλου του προβλήματος για όλη την Χώρα.

Σε ότι έχει σχέση με την διαχείριση των απορριμάτων, το θέμα δεν τελειώνει με την επεξεργασία αλλά αρχίζει με την συγκέντρωση στην πηγή, την εκπαίδευση του Λαού, τον διαχωρισμό στην πηγή, την αποκομιδή, την ενδεχόμενη συμπίεση σε τοπικά κέντρα ώστε να μειώνεται ο όγκος και την μεταφορά στους χώρους επεξεργασίας.

Το blog μου από το 2007 με την ονομασία http://costasgen.blogspot.com το έχω γνωστοποιήσει σε όλους τους αρμοδίους για την διαχείριση των απορριμάτων της Αττικής.

Διαβάστε επίσης εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα την αξιόλογη εργασία του ΤΕΙ Χαλκίδας για να καταλάβετε πόσο προσοχή χρειάζεται στην προδιαγραφή και εφαρμογή των προδιαγραφών για τις μεθόδους επεξεργασίας, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Καύση, Ανακύκλωση κ.λ.π. Το site είναι σελίδες 172 και αποτελεί πτυχιακή εργασία, μπράβο τους.

http://www.ee.teihal.gr/labs/pkoukos/Documentation/ptyxiaki_ergasia_aporrimata.pdf

Πρέπει τέλος να αναφερθεί εδώ ότι στις 31/12/2010 λήγουν οι παρατάσεις για την κατάργηση των ΧΑΔΑ των ανεξέλεγκων χωματερών που είναι ακόμη 250 και που με ένα ημερήσιο πρόστιμο 30000 Ευρώ θα πληρώνουμε 2.7 δις. Ευρώ ετησίως.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Για την διαχείρηση των απορριμάτων ξεχωρίσαμε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν ή θέλουν να ασχοληθούν για τα επόμενα 20 χρόνια γιατί τα λεπτά είναι πολλά.

Ετσι έχουμε τουλάχιστον

Τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ και της δικής του Hereof και επίσης έχει συνεργασία με την Αυστραλιανή Energy Developments Limited (EDL)

Τον όμιλο J&P ΑΒΑΞ

Τον όμιλο Ιντρακομ με την Ιντρακατ

Τον όμιλο Λάτση με την εταιρεία Lamda Waste Management, θυγατρική της Lamda Development.

Τον όμιλο Κοπελούζου με την εταιρεία Ever Clean

Την Veolia Environment και την Suez Environment

Την Helesi PLC του Σάκη Ανδριανόπουλου

Την Μarfin Group

Την Μηχανική Α.Ε.

Την τεχνική εταιρεία Μεσόγειος με τον Ομιλο Λασκαρίδη, και την Eurobank

Πολλές από τις παραπάνω Εταιρείες μπορούν να προτείνουν λύσεις με χρηματoδότηση και με fast track, φθάνει οι τεχνικές προτάσεις και οι προσφορές να είναι συγκρίσιμες με παρόμοιες που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοσθεί στον παγκόσιο Χώρο.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη 1958

Τ.Θ. 40, 19003 Μαρκόπουλο

Δεν υπάρχουν σχόλια: