Εγκατάσταση στη χωματερή άνω Λιοσίων Συστήματος εσωτερικής μεταφόρτωσης με δεματοποίηση των απορριμμάτων
Πρόκειται για ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δις δρχ. που συνδυάζει εγκατάσταση εσωτερικής μεταμόρφωσης απορριμμάτων, μεσοσύστημα τροφοδοσίας, αποτελούμενο από δύο προωθητήρες, εξοπλισμό δεματοποίησης και εξοπλισμό διευθέτησης των δεμάτων.
Η πρώτη φάση του προγράμματος (εσωτερική μεταμόρφωση χωρίς δεματοποίηση) θα αρχίσει να λειτουργεί των Μάιο 1995. Με δυναμικότητα 3.000 τόνους ανά ημέρα θα εξυπηρετεί το σύνολο των οικιακών απορριμμάτων που προσκομίζονται στη χωματερή με τα απορριμματοφόρα των ΟΤΑ ενώ τα μεταφερόμενα μέσω ΣΜΑ θα απορρίπτονται απευθείας στο μέτωπο. Η δεύτερη φάση του προγράμματος (δεματοποίηση) προβλέπεται να αρχίσει τη λειτουργία της τον Φεβρουάριο 1996. Η δαπάνη του προγράμματος καλύπτεται με 1 δις δρχ από το ΚΠΣ μέσω του ΠΕΠ Αττικής
"TA NEA" Δευτέρα 18 Ιουλίου 2005
Αρ. Φύλλου 18291
H χωματερή... πάει παραλία
Αρ. Φύλλου 18291
H χωματερή... πάει παραλία
Tοξικά αποστραγγίσματα από τα Άνω Λιόσια ρυπαίνουν την Eλευσίνα
Έγγραφο φωτιά του Λιμεναρχείου
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ
Έως τη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Ελευσίνας έχει φτάσει η ρύπανση από τη χωματερή των Άνω Λιοσίων! Έγγραφο του Λιμεναρχείου Ελευσίνας, που βγαίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι τα «αποστραγγίσματα» του XYTA - που περιέχουν και επικίνδυνες χημικές ουσίες - καταλήγουν στη θάλασσα του Ασπροπύργου, μέσω των ρεμάτων της περιοχής.
«Πριν από μερικές ημέρες έστειλα επιστολή στο Λιμεναρχείο, με την οποία τους ζητούσα να με ενημερώσουν εάν έχουν εντοπίσει ίχνη ρύπανσης εξαιτίας των αποστραγγισμάτων», λέει στα «NEA» ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Άνω Λιοσίων κ. Κωνσταντίνος Βάβουλας. H απάντηση ήρθε στις 13 Ιουλίου: το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι έπειτα από έρευνα σε ρέματα της περιοχής, κατά τη διάρκεια δύο διαφορετικών ετών (2003 και 2004), «διαπιστώθηκε εκροή αποστραγγισμάτων από τον XYTA Άνω Λιοσίων ύστερα από έντονες παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τα οποία κατέληγαν στη θάλασσα της περιοχής Ασπροπύργου». Μάλιστα, για τη ρύπανση - όπως αναφέρεται στο έγγραφο - επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ στον ΕΣΔΚΝΑ, που είναι ο φορέας διαχείρισης του XYTA.
Σε αρκετά σημεία του XYTA των Άνω Λιοσίων υπάρχουν μικρές... λίμνες, με το χαρακτηριστικό μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων. Πρόκειται για τα επικίνδυνα «υγρά κατακάθια» των απορριμμάτων - τα οποία όμως ξεφεύγουν από τα ειδικά αυλάκια που έχουν κατασκευαστεί και δεν φτάνουν στον βιολογικό καθαρισμό του XYTA. «Είναι σαφές ότι μετά την κατακρήμνιση των σκουπιδιών που συνέβη πριν από δύο χρόνια καταστράφηκε ένα σημείο της άντλησης και τα αποστραγγίσματα δεν πηγαίνουν όλα στον βιολογικό καθαρισμό. Και η κατάσταση, βέβαια, επιδεινώνεται τον χειμώνα, με τα νερά της βροχής», τονίζει ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή κ. Γιώργος Χάρδας.
Αυτό σημαίνει ότι δύο χρόνια τώρα, μεγάλες ποσότητες αποστραγγισμάτων οδηγούνται εκτός της χωματερής και μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Άλλωστε, σε πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών διαπιστώθηκε ότι σε χωράφια γύρω από τη λίμνη Κουμουνδούρου υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων.
«Δεν πάει άλλο». Με αυτήν τη φράση περιγράφουν εργαζόμενοι στη χωματερή την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα. Όπως λένε, το ύψος του XYTA έχει φτάσει - και πιθανότατα ξεπεράσει - το προβλεπόμενο όριο των 200 μέτρων. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, λένε, ολοένα και χειροτερεύουν και καθημερινά η υγεία τους τίθεται σε κίνδυνο!
«Πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί η πολιτεία ότι 6.000 τόνοι σκουπιδιών είναι αδύνατον να τύχουν της ορθής διαχείρισης σε έναν ενιαίο χώρο», διαμαρτύρεται ο πρόεδρος των εργαζομένων στη χωματερή κ. Χάρδας. Ο XYTA των Άνω Λιοσίων έχει ξεπεράσει τα όριά του· ωστόσο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο για τη δημιουργία του «νέου κυττάρου» στη Φυλή όσο και για τους υπολοίπους XYTA στην Αττική, που έχουν μεν χωροθετηθεί - επί κυβέρνησης Σημίτη - αλλά η διαδικασία κατασκευής τους έχει ουσιαστικά «παγώσει».
Τοξικό... ηφαίστειο, με απόβλητα νοσοκομείων, έτοιμο να εκραγεί!
ΣΕ ΤΟΞΙΚΟ... ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ έτοιμο να εκραγεί έχει μετατραπεί η χωματερή των Άνω Λιοσίων! Δεκάδες βαρέλια με τοξική τέφρα παραμένουν για χρόνια... προσωρινά αποθηκευμένα σε χώρο δίπλα στη μονάδα αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων και απειλούν το περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών.
Εκτιμάται ότι, συνολικά, περίπου 800 τόνοι επικίνδυνης (ιπτάμενης) αλλά και μη επικίνδυνης (υγρής) τέφρας βρίσκονται αποθηκευμένοι σε βαρέλια. Το επικίνδυνο περιεχόμενο είναι υπολείμματα - με διοξίνες, βαρέα μέταλλα, φουράνια - από τον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων, τα οποία θα έπρεπε να μεταφέρονται στο εξωτερικό, σε ειδικούς χώρους επικίνδυνων αποβλήτων. Κι αυτό, διότι χώρος ταφής επικίνδυνων - τοξικών - αποβλήτων δεν υπάρχει στη χωματερή Άνω Λιοσίων ούτε σε ολόκληρη την Ελλάδα! Οι επικίνδυνες ποσότητες παραμένουν... προσωρινά αποθηκευμένες στη διάρκεια των περίπου τεσσάρων ετών που λειτουργεί ο αποτεφρωτήρας.
Οι ποσότητες αυτές δεν είναι δυνατόν να παραμένουν εσαεί εκεί, λέει στα «NEA» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών κ. Γιώργος Ηλιόπουλος. «Όσο δεν απομακρύνονται και δεν οδηγούνται σε ειδικούς χώρους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ενός ατυχήματος». Για παράδειγμα, προσθέτει, εάν συμβεί κάτι και ικανές ποσότητες των ουσιών αυτών έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό.
Με μαύρες σημαίες στο σπίτι του Πρωθυπουργού
ME ΠΑΝΟ και μαύρες σημαίες πάνω από 200 κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής πραγματοποίησαν χθες πορεία και συγκέντρωση κοντά στο σπίτι του Πρωθυπουργού στη Ραφήνα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την χωροθέτηση XYTA στην περιοχή του Γραμματικού.
Σε μικρή απόσταση υπήρχαν κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έτσι ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους αξιωματικούς, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν στο σημείο που είχε ορισθεί. Αντιπροσωπεία τους πήγε στο σπίτι του Πρωθυπουργού και παρέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον επικεφαλής της φρουράς.
ΤΑ ΝΕΑ , 18/07/2005 , Σελ.: N12
Κωδικός άρθρου: A18291N121
Κώστας Γείτονας, ΠΑΣΟΚ, 17/01/2006
ΠΡΟΣ:Yπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γιώργο Σουφλιά
Ο κ. Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε δεσμευτεί ότι, μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, θα ανακοίνωνε την απόφαση του για την τύχη 140,000 τόνων λυματολάσπης που βρίσκονται αποθηκευμένοι στην Ψυττάλεια. Σε ανακοίνωση της, στις 12 Ιανουαρίου, η ΕΥΔΑΠ εμμέσως ομολογεί ότι το πρόβλημα παραμένει ανοιχτό και δεν έχει δοθεί οριστική λύση. Παράλληλα, η ΕΣΚΔΝΑ, ο φορέας που διαχειρίζεται τη χωματερή Άνω Λιοσίων, προειδοποιεί ότι ο διαθέσιμος χώρος επαρκεί για 30 μέρες και ότι από τα μέσα Φεβρουαρίου δεν θα μπορεί να δεχτεί νέες ποσότητες απορριμμάτων. Τέλος, μπλοκαρισμένη εξακολουθεί να είναι η δημιουργία προσωρινού χώρου απόθεσης απορριμμάτων στη Φυλή.
Επειδή η κατάσταση καθιστά απαραίτητη και επείγουσα τη λήψη μέτρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι προτίθεται να κάνει ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων
στο λεκανοπέδιο.
2. Ποιες είναι οι «οριστικές» αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την διάθεση
2. Ποιες είναι οι «οριστικές» αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την διάθεση
της λυματολάσπης της Ψυττάλειας.
3. Ποια είναι η πορεία των δημοπρατήσεων για τα έργα των νέων ΧΥΤΑ και
3. Ποια είναι η πορεία των δημοπρατήσεων για τα έργα των νέων ΧΥΤΑ και
το εργοστάσιο ξήρανσης της λάσπης στην Ψυττάλεια.
Ο ερωτών βουλευτής
Κώστας Γείτονας
Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ΧΥΤΑ
Ψυττάλεια - Ανω Λιόσια - Σουδάν ή... όταν λυματολάσπη και ευθύνες γίνονται «μπαλάκι»
Τα «στενά» σύνορα του Πειραιά πέρασε η λυματολάσπη της Ψυττάλειας· έγινε πρόβλημα των κατοίκων της δυτικής Αττικής και στη συνέχεια, με τα διαδοχικά «λουκέτα» στη χωματερή, όλου του Λεκανοπεδίου. Στην υπόθεση αναμείχθηκαν ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ, με τη διαφαινόμενη «λύση» να έρχεται από το μακρινό Σουδάν.
Όλα ξεκίνησαν με την παρέμβαση εισαγγελέα λόγω εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού από λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στην Ψυττάλεια και το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ για ολιγωρία όσον αφορά στην παραμονή μεγάλων ποσοτήτων αφυδατωμένης λυματολάσπης στην Ψυττάλεια.
Λύση φάνηκε να δίνεται όταν, με απόφαση του ΣτΕ, η χωματερή των Ανω Λιοσίων άρχισε να δέχεται και τα απόβλητα της Ψυττάλειας για διάστημα δύο μηνών.
Με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε η λυματολάσπη να μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων έως το 2007. Το γεγονός ήγειρε άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Ανω Λιοσίων, που έκλεισε τη χωματερή, με αποτέλεσμα στους δρόμους της Αθήνας να συσσωρευτούν τόνοι σκουπιδιών.
Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να υποδεικνύει ως μόνη λύση τη μεταφορά της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια, το δήμαρχο Νίκο Παπαδήμα να εμμένει στη δική του θέση και την ΕΥΔΑΠ να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
Οριστική λύση ωστόσο δεν προέκυψε, παρά το τελεσίγραφο Σουφλιά προς το Δήμο Ανω Λιοσίων, τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και τις κινητοποιήσεις έξω από τη χωματερή, που οδήγησαν σε εικόνες απείρου... κάλλους, με τις κλούβες των ΜΑΤ να συνοδεύουν τα φορτηγά που μετέφεραν τη λυματολάσπη στα Ανω Λιόσια.
Στο θέμα ενεπλάκη και η Κομισιόν, κινώντας διαδικασία κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση της λυματολάσπης. Η χωματερή έκλεισε εκ νέου και ο Γιώργος Σουφλιάς δεσμεύτηκε αφενός ότι η λάσπη θα μεταφέρεται στα Ανω Λιόσια μόνο μέχρι το τέλος του έτους, αφετέρου ότι θα βρει οριστική λύση για το πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ άνοιξε και πάλι, για να δέχεται όμως μόνο τα απορρίμματα.
Μετά απ' όλα αυτά, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας αποκάλυψε ότι η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στο... Σουδάν. Ο κ. Μίχας είπε ότι ιδιωτική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση για να ξεκινήσει η μεταφορά, προσκομίζοντας βεβαίωση του διοικητή της ΕΥΔΑΠ, και πως η λύση αυτή δεν βρίσκεται στη φάση της εξέτασης, αλλά της υλοποίησης.
Η ΕΥΔΑΠ παραδέχθηκε ότι εξετάζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την οριστική λύση της ξήρανσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και με τη σειρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωσε ότι η λύση της μεταφοράς της λυματολάσπης στο Σουδάν είναι μία από τις λύσεις που έχουν προταθεί στην ΕΥΔΑΠ και εξετάζονται.
Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, όλα «δείχνουν» Σουδάν...
Β.Α.
Ο ερωτών βουλευτής
Κώστας Γείτονας
Μείζον πρόβλημα η έλλειψη ΧΥΤΑ
Ψυττάλεια - Ανω Λιόσια - Σουδάν ή... όταν λυματολάσπη και ευθύνες γίνονται «μπαλάκι»
Τα «στενά» σύνορα του Πειραιά πέρασε η λυματολάσπη της Ψυττάλειας· έγινε πρόβλημα των κατοίκων της δυτικής Αττικής και στη συνέχεια, με τα διαδοχικά «λουκέτα» στη χωματερή, όλου του Λεκανοπεδίου. Στην υπόθεση αναμείχθηκαν ΥΠΕΧΩΔΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΣΔΚΝΑ, με τη διαφαινόμενη «λύση» να έρχεται από το μακρινό Σουδάν.
Όλα ξεκίνησαν με την παρέμβαση εισαγγελέα λόγω εκτεταμένης ρύπανσης του Σαρωνικού από λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στην Ψυττάλεια και το νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα να επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΥΔΑΠ για ολιγωρία όσον αφορά στην παραμονή μεγάλων ποσοτήτων αφυδατωμένης λυματολάσπης στην Ψυττάλεια.
Λύση φάνηκε να δίνεται όταν, με απόφαση του ΣτΕ, η χωματερή των Ανω Λιοσίων άρχισε να δέχεται και τα απόβλητα της Ψυττάλειας για διάστημα δύο μηνών.
Με παρέμβαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε η λυματολάσπη να μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων έως το 2007. Το γεγονός ήγειρε άμεσες αντιδράσεις από την πλευρά του Δήμου Ανω Λιοσίων, που έκλεισε τη χωματερή, με αποτέλεσμα στους δρόμους της Αθήνας να συσσωρευτούν τόνοι σκουπιδιών.
Ακολούθησαν συσκέψεις επί συσκέψεων, με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να υποδεικνύει ως μόνη λύση τη μεταφορά της λυματολάσπης στα Ανω Λιόσια, το δήμαρχο Νίκο Παπαδήμα να εμμένει στη δική του θέση και την ΕΥΔΑΠ να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.
Οριστική λύση ωστόσο δεν προέκυψε, παρά το τελεσίγραφο Σουφλιά προς το Δήμο Ανω Λιοσίων, τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής και τις κινητοποιήσεις έξω από τη χωματερή, που οδήγησαν σε εικόνες απείρου... κάλλους, με τις κλούβες των ΜΑΤ να συνοδεύουν τα φορτηγά που μετέφεραν τη λυματολάσπη στα Ανω Λιόσια.
Στο θέμα ενεπλάκη και η Κομισιόν, κινώντας διαδικασία κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση της λυματολάσπης. Η χωματερή έκλεισε εκ νέου και ο Γιώργος Σουφλιάς δεσμεύτηκε αφενός ότι η λάσπη θα μεταφέρεται στα Ανω Λιόσια μόνο μέχρι το τέλος του έτους, αφετέρου ότι θα βρει οριστική λύση για το πρόβλημα. Ο ΧΥΤΑ άνοιξε και πάλι, για να δέχεται όμως μόνο τα απορρίμματα.
Μετά απ' όλα αυτά, ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας αποκάλυψε ότι η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει τη μεταφορά της λυματολάσπης της Ψυττάλειας στο... Σουδάν. Ο κ. Μίχας είπε ότι ιδιωτική εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση για να ξεκινήσει η μεταφορά, προσκομίζοντας βεβαίωση του διοικητή της ΕΥΔΑΠ, και πως η λύση αυτή δεν βρίσκεται στη φάση της εξέτασης, αλλά της υλοποίησης.
Η ΕΥΔΑΠ παραδέχθηκε ότι εξετάζει τη συγκεκριμένη πρόταση ως ενδιάμεση λύση, μέχρι την οριστική λύση της ξήρανσης της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και με τη σειρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιβεβαίωσε ότι η λύση της μεταφοράς της λυματολάσπης στο Σουδάν είναι μία από τις λύσεις που έχουν προταθεί στην ΕΥΔΑΠ και εξετάζονται.
Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, όλα «δείχνουν» Σουδάν...
Β.Α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου