Διαμόρφωση και εκμετάλλευση.
Ο Χ.Υ.Τ.Α. κατασκευάστηκε σταδιακά, με τμηματική κατασκευή έργων υποδομής, λειτουργία-πλήρωση των "κυττάρων" με απορρίμματα και έναρξη έργων αποκατάστασης.
Η ωφέλιμη ζωή κάθε τμήματος ή "κυττάρου" διακρίνεται στη φάση αρχικής κατασκευής (με τα έργα υποδομής τη διαμόρφωση του εδάφους, τη στεγάνωση και το δίκτυο συλλογής των στραγγισμάτων), τη φάση λειτουργίας κατά την οποία το κύτταρο γεμίζει με διαστρωμένα και συμπιεσμένα απορρίμματα και ολοκληρώνεται κατά στρώσεις καθ' ύψος με τη βοήθεια περιμετρικών αναχωμάτων ενώ παράλληλα εξελίσσονται τα έργα υποδομής του επομένου κυττάρου, και τη φάση αποκατάστασης κατά την οποία ολοκληρώνεται το δίκτυο άντλησης του βιοαερίου και η προετοιμασία της τελικής κάλυψης και ένταξης του κυττάρου στο περιβάλλον.Ως σημείο έναρξης της διάθεσης των απορριμμάτων ορίστηκε το υψηλότερο τμήμα της διατιθέμενης επιφάνειας της μισγάγγειας, στο άκρο του οποίου κατασκευάστηκε ανάχωμα. Η εγκατάσταση επεξεργασίας των στραγγισμάτων κατασκευάστηκε στο ανατολικό όριο της μισγάγγειας και η τροφοδοσία της γίνεται μέσω αντλιοστασίων.
Η τμηματική διαμόρφωση και πλήρωση περιορίζει τη δημιουργία στραγγισμάτων και επιτρέπει την τμηματική αποκατάσταση του χώρου.
Στεγανοποίηση
Ο πυθμένας και τα πλευρικά πρανή διαστρώθηκαν με διπλή σύνθετη στεγάνωση που αποτελείται από συνδυασμό γεωσυνθετικών και αργιλικών μονωτικών υλικών. Ανάμεσα στους δύο στεγανωτικούς χιτώνες τοποθετείται ενδιάμεση στραγγιστήρια στρώση ελέγχου των διαφυγών που επιτρέπει τον εντοπισμό και απομάκρυνση ενδεχομένων διαρροών. Το σύστημα υψηλής προστασίας επιλέχθηκε λόγω της περατότητας του γεωλογικού υποβάθρου και της μεγάλης ευαισθησίας του υποκείμενου υδροφόρου ορίζοντα. Η διπλή στεγάνωση αποτελείται από 2 γεωμεμβράνες ΗDPE (πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας) πάχους 1,5χλστ. με υπερκείμενα γεωυφάσματα προστασίας από πολυπροπυλένιο, στρώση ελέγχου με χαλίκι και διάτρητους συλλεκτήριους αγωγούς και δύο στρώσεις (άνω και κάτω ) αργιλικού υλικού πάχους 0,30μ. με συντελεστή υδροπερατότητας Κ=1*10-9m/sec.Το πρόγραμμα ποιοτικών ελέγχων των στεγανωτικών υλικών περιέλαβε δειγματοληπτικό έλεγχο όλων των γεωσυνθετικών προ της τοποθέτησής τους καθώς και επί τόπου ελέγχους σε όλα τα σημαντικά σημεία όπως τα σημεία των ραφών συγκόλλησης μεταξύ των φύλλων των γεωμεμβρανών.
Διαχείριση στραγγισμάτων
Το σύστημα διαχείρισης των στραγγισμάτων στο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής σχεδιάστηκε με γνώμονα
Α) την συνεχή και ενιαία αποστράγγιση του Χ.Υ.Τ.Α. για την αποφυγή δημιουργίας στήλης στραγγισμάτων στον πυθμένα που θα είχε δυσμενή επίπτωση στην ευστάθεια του Χ.Υ.Τ.Α.
Β) την αποφυγή δημιουργίας κατακόρυφων φρεατίων ελέγχου μέσα στο σώμα των απορριμμάτων, λόγω του μεγάλου τελικού ύψους τους
Γ) την επισκεψιμότητα του δικτύου συλλογής στραγγισμάτων και την ευχέρεια ελέγχου και καθαρισμού του και
Δ) την πλήρη επεξεργασία των στραγγισμάτων με ποιότητα εκροής κατάλληλη για τελική διάθεση με άρδευση η στον υδάτινο αποδέκτη.
Ο πυθμένας και τα πρανή του Χ.Υ.Τ.Α. επενδύονται με στρώση αποστράγγισης και στον πυθμένα τοποθετείται δίκτυο δίδυμων κεντρικών αγωγών ΗDΡE δομημένου τοιχώματος που αποστραγγίζουν ενιαία και συνεχώς το Χ.Υ.Τ.Α. Δευτερεύοντες συλλεκτήριοι αγωγοί τοποθετούνται στα σημεία αλλαγής κλίσης των πρανών. Όλοι οι στραγγιστήριοι αγωγοί επεκτείνονται ως την στέψη των ανάντη πρανών σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία ελέγχου, από όπου είναι δυνατός ο έλεγχος και καθαρισμός τους.Οι κεντρικοί αγωγοί καταλήγουν σε κεντρικό φρεάτιο συλλογής από όπου μέσω καταθλιπτικών δικτύων τα στραγγίσματα οδηγούνται στην εγκατάσταση επεξεργασίας.Το φρεάτιο είναι επισκέψιμο με εξαερισμό και παγίδες βιοαερίου και επιτρέπει την χρήση κάμερας - ρομπότ για τον έλεγχο των αγωγών.
Στον Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Αττικής προβλέπεται να γίνεται πλήρης επεξεργασία των στραγγισμάτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας που χωροθετείται στο ανατολικό πρανές του χώρου. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει αρχική καθίζηση και αναερόβια επεξεργασία, εν συνεχεία αερισμό με σύστημα SBR ( αντιδραστήρας διαλείπουσας λειτουργίας ) και τέλος τριτοβάθμια επεξεργασία με χημική καθίζηση, κροκίδωση και φίλτρα άμμου, καθώς και περαιτέρω καθαρισμό σε εφεδρικές κλίνες ενεργού άνθρακα.
Η τελική έξοδος αποθηκεύεται σε δεξαμενή από όπου χρησιμοποιείται ως νερό άρδευσης των φυτεύσεων που θα εγκατασταθούν στην τελική επιφάνεια του Χ.Υ.Τ.Α. η οδηγείται στο δίκτυο συλλογής ομβρίων. Μέρος της παροχής εξόδου της βιολογικής βαθμίδας οδηγείται προς ανακυκλοφορία στην επιφάνεια του Χ.Υ.Τ.Α. ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα ανακυκλοφορίας βασισμένο στο υδάτινο ισοζύγιο του χώρου, με σκοπό την διατήρηση ικανής υγρασίας για την προώθηση της βιοαποδόμησης των απορριμμάτων.
Η ανακυκλοφορία επεξεργασμένων στραγγισμάτων συνδυάζεται με την κατασκευή στην επιφάνεια του Χ.Υ.Τ.Α. προσωρινού καλύμματος τύπου αναπνοής, το οποίο έχει την ιδιότητα να επιτρέπει ελεγχόμενη κατείσδυση υγρασίας στα απορρίμματα και την διατήρηση έτσι ευνοϊκών συνθηκών για την ταχεία βιοαποδόμηση των απορριμμάτων. Η κατασκευή του όλου έργου επεξεργασίας ευρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών και ρυθμίσεων.
Διαχείριση βιοαερίου
Με την ολοκλήρωση καθ' ύψος του κάθε κυττάρου, η οποία γίνεται σε περίπου ενάμιση χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του, κατασκευάζεται με γεωτρήσεις επί του απορριμματικού όγκου , σε κάνναβο πλευράς περί τα 50 μέτρα και οριζόντια διασύνδεση των κεφαλών, το σύστημα άντλησης του βιοαερίου το οποίο παροχετεύεται σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης.
Αποκατάσταση
Το τελικό ανάγλυφο θα διαμορφώνεται σταδιακά λόγω της προοδευτική πλήρωσης με απορρίμματα.Η κάλυψη, για να αντιμετωπιστεί η διαφορική καθίζηση λόγω αποικοδόμησης, η κάλυψη θα γίνει σε δύο στάδια:
α)Τοποθέτηση προσωρινού καλύμματος τύπου "αναπνοής" και
β)τοποθέτηση μόνιμου καλύμματος (top cover) τελικής αποκατάστασης.
Το προσωρινό κάλυμμα τύπου αναπνοής (capillary barrier) aποτελείται από δύο διαβαθμισμένες στρώσεις αμμοχαλικωδών υλικών και εφαρμόζεται με σκοπό
α)τον περιορισμό της κατείσδυσης ομβρίων στα περαιωμένα απορριμματικά πρανή και ,άρα, μείωση των στραγγισμάτων και
β)την ελεγχόμενη κατείσδυση υγρασίας στα απορρίμματα μετά την κάλυψή τους, ώστε να προωθείται η βιοαποικοδόμηση και να επιταχύνονται οι ρυθμοί καθίζησης και παραγωγής βιοαερίου.
Με την ολοκλήρωση των καθιζήσεων ,προς το τέλος λειτουργίας του χώρου θα τοποθετηθεί μόνιμο κάλυμμα τελικής αποκατάστασης που σκοπό έχει τη σφράγιση του απορριμματικού αναγλύφου και την τελική διαμόρφωσή του ως χώρου πρασίνου με την τοποθέτηση στεγανωτικής μεμβράνης, στρώσεων απορροής ομβρίων και στρώσεων ανάπτυξης φυτών.
Περιβαλλοντική παρακολούθηση
Το πρόγραμμα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων περιλαμβάνει:" Καταγραφή των μετεωρολογικών στοιχείων και εκτίμηση του υδατικού ισοζυγίου του χώρου με τη βοήθεια εγκατεστημένου τοπικού μετεωρολογικού σταθμού.
" Τακτική καταγραφή της ποσότητας και ποιότητας των στραγγισμάτων.
" Έλεγχο της ποιότητας των υπογείων υδάτων με τακτική δειγματοληψία από γεωτρήσεις ανάντη και κατάντη της υδραυλικής κλίσης του υπόγειου ορίζοντα.
" Έλεγχο πλευρικών διαφυγών βιοαερίου από τα πρανή του Χ.Υ.Τ.Α. με τακτική δειγματοληψία και χρήση φορητού αναλυτή μεθανίου στις περιμετρικές γεωτρήσεις ελέγχου.
" Αποτύπωση και συνεχή υπολογισμό του όγκου υγειονομικής ταφής και της εξέλιξης των καθιζήσεων με τακτικές τοπογραφικές μετρήσεις σε κάνναβο μαρτύρων μέσα στο χώρο ταφής.
Βοηθητικές εγκαταστάσεις
Στις βοηθητικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται :
" Εκτεταμένα έργα περιφρούρησης και διευκόλυνσης της νυκτερινής λειτουργίας όπως περίφραξη, εξωτερικός φωτισμός κατά μήκος της περίφραξης και της οδοποιίας, κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.
" Υποσταθμός Μ/Τ και κτίριο ηλεκτρικής ενέργειας για την εξυπηρέτηση της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων, των μονάδων άντλησης και καύσης βιοαερίου, των αντλιοστασίων, των δικτύων άρδευσης κλπ.
" Κεντρικό σύστημα τηλε-επιτήρησης και τηλε-ελέγχου της εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων , των μονάδων άντλησης και καύσης βιοαερίου, των αντλιοστασίων, των δικτύων άρδευσης κλπ. εγκατεστημένο στο υφιστάμενο κτίριο διοίκησης της Ο.Ε.Δ.Α.
" Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός εισόδου, διαμόρφωσης νέας εισόδου στην Ο.Ε.Δ.Α. με αποτελεσματική ρύθμιση και έλεγχο της κυκλοφορίας και σύγχρονα ζυγιστήρια.
" Έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διευθέτησης ομβρίων, έργα οδοποιίας με αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού προσπέλασης της Ο.Ε.Δ.Α. και κατασκευή περιμετρικής οδοποιίας του νέου Χ.Υ.Τ.Α.
" Σύγχρονος εξοπλισμός λειτουργίας ( συμπιεστές, φορτωτές κλπ. ) εξοπλισμός υγιεινής και ασφάλειας προσωπικού, εξοπλισμός και όργανα για την εφαρμογή του προγράμματος περιβαλλοντικού ελέγχου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου