Κυρίαν Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Γραφείον Υπουργού
30 Απριλίου 2011
Αξιότιμη Κυρία,
Επειδή θα πρέπει εντός των ημερών να πάρει η Κυβέρνηση κάποιες απόφασεις για τα απορρίματα της Αττικής, επανέρχομαι και σας γνωρίζω, ότι προσωπικά έχω ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα.
Δείτε στο Google αν θέλετε το σχτικό σποτ μου costasgen.blogspot.com
Ο χρόνος σας είναι περιωρισμένος, για αυτό σας προτείνω να κάνετε σεις προσωπικά, μαζί ενδεχομένως με ειδικούς συνεργάτες σας, ένα διήμερο ταξείδι αστραπή στην Βιέννη ή/και στην Κοπεγχάγη και να μιλήσετε με τους αρμοδίους των εκεί λειτουργούντων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Αυτά παράγουν ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια και δεν μολύνουν το περιβάλλον, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε.
Ετσι θα αποκτήσετε μια υπεύθυνη προσωπική γνώμη.
Οτι έχει μελετηθεί το 2003, ειδικά για την Αττική, και δεν έχει εφαρμοθεί μέχρι σήμερα, είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά.
Ποιά εργοστάσια θα επισκεφθείτε θα τα βρουν, αν δεν τα γνωρίζουν, οι συνεργάτες σας από το *CEWEP που εκπροσωπεί 390 εργοστάσια καύσης απορριμάτων στην Ευρώπη.
Εξ άλλου, θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί ότι η αρμόδια Δ/νση της ΔΕΗ, γνωρίζει το θέμα, και θα μπορούσε ενδεχομένως στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις της, ή δίπλα, να κάνει με την συνεργασία της Κυβέρνησης το πρώτο Εργοστάσιο καύσης για περιορισμό της δαπάνης.
Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης από την Βουλή και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια με άμεση αναζήτηση ανοικτών στον Λαό προσφορών με χρηματοδότηση.
Δεν υπάρχει χρόνος για περισπούδαστες μελέτες και αξιολογήσεις που θα πάρουν χρόνια.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν το ξέρετε και αυτό, ότι τα εργοστάσια καύσης αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα, τάξεως 5-10%, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολυδάπανα ΧΥΤΥ, που σε εκτάσεις όπως της Αττικής δύσκολα ευρίσκονται.
Επίσης με εργοστάσια καύσης στη Αττική θα αποδώσετε σιγά σιγά στους Δήμους τις εκτάσεις που καταλάμβάνουν σήμερα τα απορρίματα των ΧΥΤΑ αφού αυτά καούν.
Τα κατάλοιπα των εργοστασίων καύσης χρησιμοποιούνται σαν υλικό διάστρωσης οδών ή πάρκων και πρόσφατα σε συνέδριο στην Αυστρία έγινε συζήτηση κατά πόσον στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν και ΧΥΤΥ.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π., τάξη του 1958
*CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) represents about 390 Waste-to-Energy Plants across Europe. They thermally treat household and similar waste that remains after waste prevention, reuse and recycling by generating energy from it. They deliver this energy (heat and electricity) to citizens and industry. Thus, replacing limited fossil fuels, such as coal, oil or gas used by conventional power plants.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου