Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Για τα σκουπίδια της Αττικής, Διαβάστε το , σας ενδιαφέρει.

From: Constantine Genidounias
Sent: Sunday, November 27, 2011 7:39 PM
To: minister@prv.ypeka.gr
Subject: Για τα σκουπίδια της Αττικής, Διαβάστε το , σας ενδιαφέρει.

Κύριο Γεώργιο Παπακωνσταντίνου,

Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

27 Νοεμβρίου 2011



Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ήλθε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής.

Δείτε παρακάτω τι σας έχω γράψει στις 18 Ιουλίου 2011 και συγκρίνετε τα με αυτά που πάλι εμφανίζονται στον τύπο.

Αυτά που γράφονται έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που σας έχω γράψει.

Το Γραμματικό και η Κερατέα είναι Έργα μικρής σημασίας και έχουν μελετηθεί σε άλλη εποχή με άλλη τεχνογνωσία και θα εξυπηρετήσουν κατά πολύ μικρό ποσοστό την Αττική. Σημειώστε ότι είναι και μακριά από τα μέρη συγκέντρωσης των σκουπιδιών.

Η ανακύκλωση όπως εξελίσσεται εξυπηρετεί μόνον κατεστημένα συμφέροντα και φρενάρει την οριστική λύση του προβλήματος.

Οι Ελληνικές Εταιρείες θέλουν συμβάσεις και αυτό είναι σωστό και πρέπει να εργασθεί ο κόσμος , δεν πρέπει όμως να επιβάλλουν τις ιδιαιτερότητες των αλλοδαπών Εταιρειών που εκπροσωπούν και να μας τις επιβάλλουν.

Κάπου εγράφη ότι θέλουμε εργοστάσια για 1.350.000 τόνους ετησίως που θα εξυπηρετούν το 60% των σκουπιδιών της Αττικής, που θα πηγαίνουν οι υπόλοιποι 900.000 τόνοι ;

Αναγνωρίζω ότι χρήματα δεν υπάρχουν αυτή την εποχή. Πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε επενδυτές στον παγκόσμιο Χώρο. Με τα στοιχεία που έχουμε από παρόμοια Έργα του εξωτερικού απαιτείται το ποσόν των 1.5-2 δις Ευρώ για μια σωστή λύση. Είναι ενδεχόμενο όμως λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και με τις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς να είναι αρκετά μικρότερο αλλά οπωσδήποτε με 500 δις Ευρώ θα οδηγηθείτε σε απαράδεκτες λύσεις, μακριά από ότι απαιτεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που θέλει, όπως γίνεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις, να είναι τα εργοστάσια καύσεως τύπου waste to energy που παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια.

Δείτε τι έγραφα στις 4 Ιουλίου στους κ. κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και εξετάστε τον προτεινόμενο συνδυασμό και προχωρήστε σε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος με αυτήν την προτεινομένη λύση σε αναζήτηση επενδυτών επιβάλλοντας στην προκήρυξη οπωσδήποτε και την χρησιμοποίηση των μεγάλων ενδιαφερομένων Ελληνικών Εταιρειών , όχι μιας. αλλά περισσοτέρων από 3, και κατά το δυνατόν μείνετε προσωπικά μακριά από τα διαμορφωμένα συμφέροντα γιατί τα σκουπίδια είναι μέλι που πολλοί το γλείφουν παγκοσμίως κατά τον τρόπο που τους συμφέρει.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. , Τάξη αποφοίτησης 1958

----------------------------------------------------------------------------------------------

Συνημμένη επιστολή που σας είχα στείλει στις 18 Ιουλίου 2011

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Την Τετάρτη στις 22 Ιουνίου 2011, στην Βουλή, είπατε ότι τα σκουπίδια είναι πρόβλημα προς επίλυση και το τοποθετήσατε σε μεγάλη προτεραιότητα.



Γνωρίζετε ότι οι πάσης μορφής χωματερές τύπου ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ δεν μπορούν να υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις όπου η γη είναι ακριβή.



Για τις μικρότερες πόλεις, μόνον ΧΥΤΥ εγκρίνει η Ε.Ε. χωρίς πρόστιμα, και εφόσον είναι δίπλα σε εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών.



Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν πλέον εκατοντάδες εργοστάσια καύσεως σκουπιδιών, τύπου waste to energy, που δεν μολύνουν το περιβάλλον, και με ικανοποίηση διάβασα ότι επί τέλους ένας υπεύθυνος Υπουργός τόλμησε να ομιλήσει για εργοστάσια σύγχρονα καύσης, που πολλοί, που διαχειρίζονται τα σκουπίδια, δεν τα θέλουν για άλλους λόγους.



Τα ΧΥΤΥ Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής έχουν μελετηθεί στο παρελθόν, καθυστέρησαν σημαντικά και ακόμη αν πραγματοποιηθούν σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους 6000 τόνους σκουπιδιών που έχουμε στην Αττική κάθε μέρα. Θα έχουν πολύ μικρότερες δυνατότητες, όπως έχουν μελετηθεί, και κανείς από τους επιμένοντες, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, δεν βλέπει το πρόβλημα στο σύνολο του.



Στην Ιταλία πέρυσι ο Πρόεδρος Μπερλουσκόνι, παρόλο που προσπάθησε προσωπικά και έβαλε σε λειτουργία εργοστάσιο καύσεως που είχε κατασκευασθεί προ οκταετίας, δεν έλυσε το πρόβλημα της Νάπολης, γιατί τα σκουπίδια είναι σπουδαία επιχείρηση και αφήνει πολλά κέρδη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην Μαφία. Τα κέρδη από τα σκουπίδια με τις χωματερές και τις άλλες λύσεις δεν είναι εύκολο να ελεγχτούν. Στην Ελλάδα στις 16 Μαΐου του 2010 ο Γιώργος Φράγκος του Ελεύθερου Τύπου έγραψε άρθρο με τίτλο « H διαπλοκή «τρώει και τα σκουπίδια! », εάν το διαβάσετε θα βγάλετε και άλλα συμπεράσματα.



Η Αττική θέλει άμεσα 3 εργοστάσια καύσης συνολικής επεξεργασίας 6000 τόνους με κόστος τάξεως 1,5-2 δισ. Ευρώ.



Την 4η Ιουλίου 2011 μεταξύ άλλων προτάσεων έγραψα στους κ. κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη τα εξής :

“””Άμεση συνέχιση των γνωστών μεγάλων Έργων και προκήρυξη και άλλων και ανάθεση με συνοπτικές διαδικασίες από την Βουλή. Μερικά που μπορώ να προτείνω είναι τα 3 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών Αττικής αξίας περίπου 2 δισ. Ευρώ, τα δύο μπορούν να γίνουν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού σε συνδυασμό με το τούνελ του Υμηττού για να υπάρξει οικονομικό ενδιαφέρον για τον επενδυτή, ( αξία σκουπιδιών, αξία παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας, αξία διοδίων ) , αξία επένδυσης περίπου 8-9 δισ. Ευρώ. Αυτά μόνον θα απασχολήσουν χιλιάδες κόσμο για μια τουλάχιστον πενταετία και θα αποτελέσουν αφετηρία επανόδου της Χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα άλλο πολύ μεγάλο ενεργειακό έργο είναι φωτοβολταϊκά στην Μακρόνησο, νησί που μπορεί να αξιοποιηθεί κοντά στην Αθήνα και εκεί αυτές οι εγκαταστάσεις δεν ενοχλούν. Την δεκαετία 1960-70 υπήρχε έντονη σκέψη να γίνει εκεί πυρηνικός σταθμός, ευτυχώς δεν έγινε.””””

Το 2007 ανιδιοτελώς έχοντας χρόνο, γνώσεις και πείρα έκανα έρευνα και μελέτη για τα σκουπίδια της Αττικής. Μπορείτε να διαβάσετε πολλά σχετικά στο Google αν γράψετε clear-athens, είναι δικό μου blog.

Ελπίζω και εύχομαι να λάβετε γρήγορα τις σωστές αποφάσεις.

Επιχειρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές και επίσης επενδυτές, π.χ. το Qatar που ενδιαφέρεται να επενδύσει αλλά μόνον σε ενεργειακά Έργα 120 δισ. Ευρώ. Τα σκουπίδια είναι ενεργειακή επένδυση και αποδίδουν μεγάλα κέρδη. Η λύση που προτείνω παραπάνω είναι ενδιαφέρουσα εάν σωστά παρουσιασθεί, θα αξιοποιηθεί και το παλιό αεροδρόμιο, θα γίνει μεγάλο πάρκο (δείτε τι έγινε στην Σιγκαπούρη, αλλά και στην Κοπεγχάγη), εάν μάλιστα μπει στο contract και η Μακρόνησος με φωτοβολταϊκά ή/και ανεμογεννήτριες γίνεται ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα η επένδυση.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π. , Τάξη αποφοίτησης 1958

Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Επιστολή προς τον κ. Γ. Παπανδρέου. Ενημέρωση για τα σκουπίδια της Αττικής

6 Μαίου 2011

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Δυστυχώς ένα ακόμη πρόβλημα θέλει ανωτάτη επέμβαση.

Το πρόβλημα είναι χρονίζον και είναι τα σκουπίδια της Αττικής.

Στην Νάπολη της Ιταλίας πήγε ο κ. Μπερλουσκόνι και έβαλε μπροστά εργοστασίο καύσης που είχε κατασκευασθεί πριν από 8 χρόνια και δεν το άφηνε η Μαφία να λειτουργήσει. Ο Ιταλός Πρόεδρος δυστυχώς συνεχίζει να ασχολείται με τα σκουπίδια της Ιταλίας και την εκεί Μαφία.

Εδώ τι κάνουμε;

Διαβάστε το ιστορικό που παρουσιάσθηκε στο ΣΤΕ για την Κερατέα.

Συγκεκριμένα, ως προς την περιοχή της Κερατέας ανέφερε η εισηγήτρια ότι σε έκταση 540 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστεί: α) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δυναμικότητας 72.500 τόνων κατ' έτος και επιφάνειας 5 στρεμμάτων, β) Μονάδα κομποστοποίησης, δυναμικότητας 40.000 τόνων κατ' έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων, γ) Μονάδα προεπεξεργασίας (βιολογικής ξήρανσης), δυναμικότητας 127.500 τόνων, κατ' έτος και επιφάνειας 40 στρεμμάτων, δ) Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή και Υπολειμμάτων (ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), δυναμικότητας 127.500 τόνων κατ' έτος, συνολικής χωρητικότητας 4,2 εκατ. κυβικών μέτρων και επιφάνειας 170 στρεμμάτων και ε) Έργα υποδομής - οδός προσπελάσεως στις εγκαταστάσεις κ.λπ.

Δηλαδή τελικά η πρόσφατη φασαρία γίνεται για μια δυναμικότητα ΧΥΤΑ , ΧΥΤΥ ετησίως 250.000 τόνων κατ’ έτος ή 250000/360=700 τόνων ημερησίως όταν τα απορρίματα της Αττικής ημερησίως είναι 6000 τόνοι.

Αυτή η φασαρία γίνεται γιατί έχει ανατεθεί σε εργολάβο το Εργο της διαμόρφωσης της ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ . Για τα λοιπά εργοστάσια δεν υπάρχει ακόμη σύμβαση.

Με το δικό μου το μυαλό δεν μπορώ να καταλάβω που θα πηγαίνουν άλλοι 5300 τόνοι, άντε να πηγαίνουν και στο Γραμματικό άλλοι 700 τόνοι όπως προβλέπεται. Μένουν ακόμη 4600 τόνοι, που θα πηγαίνουν; στα κορεσμένα Λιόσια μήπως ;

Μη γράψει κανείς ότι θα προηγείται η επεξεργασία και τα απορρίματα θα λιγοστεύουν σημαντικά. Πότε ;

Και στην καλύτερη περίπτωση μετά από τις αναφερόμενες επεξεργασίες θα μένουν τα μισά. Πάλι μένουν 3000 τόνοι και φυσικά τους άλλους τους επεξεργασμένους τι θα τους κάνουν, ρωτήστε και μάθετε την αλήθεια, ποιός θα τους αγοράζει ;
Δείτε τι έγραψα αυτές τις ημέρες και σην κ. Μπιρμίλη και στους αρμοδίους Δημάρχους που υποστηρίζουν την μη κατασκευή ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, χωρίς να μπορούν να προτείνουν ολοκληρωμένη λύση γιατί δεν είναι αρμόδιοι.
-------------------------------------------------------------------------------------
Επιστολή στους Δημάρχους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού Αττικής
by Constantine Genidounias on Thursday, 05 May 2011 at 09:46

From: Constantine Genidounias

Sent: Thursday, May 05, 2011 9:29 AM
To: info@lavreotiki.gr ; info@petrosfilippou.gr

5 Μαίου 2011

Αγαπητοί φίλοι Δήμαρχοι,

κ.κ. Κώστα Λεβαντή , Λαυρεωτικής και Πέτρο Φιλίιππου, Σαρωνικού Αττικής

Την παρακάτω επιστολή έστειλα στην κ. Μπιρμπίλη πριν από 5 ημέρες, επειδή πρέπει επι τέλους κάπου να καταλήξει η Κυβέρνηση με σωστή πληροφόρηση.

Την μελέτη μου, τις προτάσεις μου, και όλη την μετέπειτα σχετική μου αλληλογραφία θα βρείτε στο blog μου costasgen.blogspot.com.

Τις προτάσεις μου τις έστειλα πρώτα, το 2007, στον κ. Καραμανλή, με ευχαρίστησε, και τις έστειλε τότε στους τότε αρμοδίους.

Το πρόβλημα της Αττικής θέλει συνολική λύση για τους 6000 τόνους σκουπιδιών που έχουμε σήμερα κάθε ημέρα.

Ο Νόμος του 2003 απλά καθορίζει τοποθεσίες και μεθόδους , χωρίς να είναι συγκεκριμένη.

Η σύγχρονη τεχνογνωσία για τις μεγάλες πόλεις που δεν διαθέτουν φθηνές εκτάσεις για ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ είναι σωστά μελετημένα μεγάλα εργοστάσια τύπου waste to energy που δεν αφήνουν μεγάλους όγκους υπολειμμάτων, όχι μικρά τοπικά γιατί ανεβάζουν το κόστος.
Εχω προτείνει να γίνουν 3 εργοστασία των 2000 τόνων ημερησίας επεξεργασίας το καθένα , ένα στο Λαύριο για την Ανατολική Αττική, σε μικρή έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων, δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, με την συνεργασία της ΔΕΗ, ένα στα Λιόσια για την Δυτική Αττική, στην υπάρχουσα έκταση που θα αποσυμφορήσει και την τεράστια έκταση που δεν αξιοποιείται σωστά σήμερα και το τρίτο στο Κέντρο στην θέση που υπήρχε το Παληό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Κηφισσό.
Τα ΧΥΤΥ έτσι σχεδόν καταργούνται γιατί με τα εργοστάσια καύσης τα υπολείιμματα είναι μικρού όγκου και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούνται.
Φιλικά
Κ. Γενηδουνιάς
------------------------------------------------------------------------------------


From: Constantine Genidounias

Sent: Saturday, April 30, 2011 2:46 PM

Subject: Επιστολή προς κ. Μπιρμπίλη από ένα ανήσυχο άνθρωπο
Κυρίαν Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Γραφείον Υπουργού

30 Απριλίου 2011

Αξιότιμη Κυρία,

Επειδή θα πρέπει εντός των ημερών να πάρει η Κυβέρνηση κάποιες απόφασεις για τα απορρίματα της Αττικής, επανέρχομαι και σας γνωρίζω, ότι προσωπικά έχω ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα.

Δείτε στο Google αν θέλετε το σχτικό σποτ μου costasgen.blogspot.com

Ο χρόνος σας είναι περιωρισμένος, για αυτό σας προτείνω να κάνετε σεις προσωπικά, μαζί ενδεχομένως με ειδικούς συνεργάτες σας, ένα διήμερο ταξείδι αστραπή στην Βιέννη ή/και στην Κοπεγχάγη και να μιλήσετε με τους αρμοδίους των εκεί λειτουργούντων
εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Αυτά παράγουν ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια και δεν μολύνουν το περιβάλλον, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε.

Ετσι θα αποκτήσετε μια υπεύθυνη προσωπική γνώμη.

Οτι έχει μελετηθεί το 2003, ειδικά για την Αττική, και δεν έχει εφαρμοθεί μέχρι σήμερα, είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά.

Ποιά εργοστάσια θα επισκεφθείτε θα τα βρουν, αν δεν τα γνωρίζουν, οι συνεργάτες σας από το *CEWEP που εκπροσωπεί 390 εργοστάσια καύσης απορριμάτων στην Ευρώπη.
Εξ άλλου, θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί ότι η αρμόδια Δ/νση της ΔΕΗ, γνωρίζει το θέμα, και θα μπορούσε ενδεχομένως στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις της, ή δίπλα, να κάνει με την συνεργασία της Κυβέρνησης το πρώτο Εργοστάσιο καύσης για περιορισμό της δαπάνης.

Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης από την Βουλή και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια με άμεση αναζήτηση ανοικτών στον Λαό προσφορών με χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχει χρόνος για περισπούδαστες μελέτες και αξιολογήσεις που θα πάρουν χρόνια.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν το ξέρετε και αυτό, ότι τα εργοστάσια καύσης αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα, τάξεως 5-10%, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολυδάπανα ΧΥΤΥ, που σε εκτάσεις όπως της Αττικής δύσκολα ευρίσκονται.

Επίσης με εργοστάσια καύσης στη Αττική θα αποδώσετε σιγά σιγά στους Δήμους τις εκτάσεις που καταλάμβάνουν σήμερα τα απορρίματα των ΧΥΤΑ αφού αυτά καούν.
Τα κατάλοιπα των εργοστασίων καύσης χρησιμοποιούνται σαν υλικό διάστρωσης οδών ή πάρκων και πρόσφατα σε συνέδριο στην Αυστρία έγινε συζήτηση κατά πόσον στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν και ΧΥΤΥ.

Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

*CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) represents about 390 Waste-to-Energy Plants across Europe. They thermally treat household and similar waste that remains after waste prevention, reuse and recycling by generating energy from it. They deliver this energy (heat and electricity) to citizens and industry. Thus, replacing limited fossil fuels, such as coal, oil or gas used by conventional power plants.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Επιστολή προς τους Δημάρχους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού Αττικής

5 Μαίου 2011

Αγαπητοί φίλοι Δήμαρχοι,

κ.κ. Κώστα Λεβαντή , Λαυρεωτικής και Πέτρο Φιλίιππου, Σαρωνικού Αττικής

Την παρακάτω επιστολή έστειλα στην κ. Μπιρμπίλη πριν από 5 ημέρες, επειδή πρέπει επι τέλους κάπου να καταλήξει η Κυβέρνηση με σωστή πληροφόρηση.

Την μελέτη μου, τις προτάσεις μου, και όλη την μετέπειτα σχετική μου αλληλογραφία θα βρείτε στο blog μου costasgen.blogspot.com

Τις προτάσεις μου τις έστειλα πρώτα, το 2007, στον κ. Καραμανλή, με ευχαρίστησε, και τις έστειλε τότε στους τότε αρμοδίους.

Το πρόβλημα της Αττικής θέλει συνολική λύση για τους 6000 τόνους σκουπιδιών που έχουμε σήμερα κάθε ημέρα.

Ο Νόμος του 2003 απλά καθορίζει τοποθεσίες και μεθόδους , χωρίς να είναι συγκεκριμένη.

Η σύγχρονη τεχνογνωσία για τις μεγάλες πόλεις που δεν διαθέτουν φθηνές εκτάσεις για ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ είναι σωστά μελετημένα μεγάλα εργοστάσια τύπου waste to energy που δεν αφήνουν μεγάλους όγκους υπολειμμάτων, όχι μικρά τοπικά γιατί ανεβάζουν το κόστος.

Εχω προτείνει να γίνουν 3 εργοστασία των 2000 τόνων ημερησίας επεξεργασίας το καθένα , ένα στο Λαύριο για την Ανατολική Αττική, σε μικρή έκταση μερικών δεκάδων στρεμμάτων, δίπλα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, με την συνεργασία της ΔΕΗ, ένα στα Λιόσια για την Δυτική Αττική, στην υπάρχουσα έκταση που θα αποσυμφορήσει και την τεράστια έκταση που δεν αξιοποιείται σωστά σήμερα και το τρίτο στο Κέντρο στην θέση που υπήρχε το Παληό εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Κηφισσό.

Τα ΧΥΤΥ έτσι σχεδόν καταργούνται γιατί με τα εργοστάσια καύσης τα υπολέιμματα είναι μικρού όγκου και μπορούν άμεσα να χρησιμοποιούνται.

Φιλικά

Κ. Γενηδουνιάς





From: Constantine Genidounias
Sent: Saturday, April 30, 2011 2:46 PM
Subject: Επιστολή προς κ. Μπιρμπίλη από ένα ανησυχο άνθρωπο


Κυρίαν Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γραφείον Υπουργού

30 Απριλίου 2011

Αξιότιμη Κυρία,

Επειδή θα πρέπει εντός των ημερών να πάρει η Κυβέρνηση κάποιες απόφασεις για τα απορρίματα της Αττικής, επανέρχομαι και σας γνωρίζω, ότι προσωπικά έχω ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα.

Δείτε στο Google αν θέλετε το σχτικό σποτ μου costasgen.blogspot.com

Ο χρόνος σας είναι περιωρισμένος, για αυτό σας προτείνω να κάνετε σεις προσωπικά, μαζί ενδεχομένως με ειδικούς συνεργάτες σας, ένα διήμερο ταξείδι αστραπή στην Βιέννη ή/και στην Κοπεγχάγη και να μιλήσετε με τους αρμοδίους των εκεί λειτουργούντων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Αυτά παράγουν ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια και δεν μολύνουν το περιβάλλον, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε.

Ετσι θα αποκτήσετε μια υπεύθυνη προσωπική γνώμη.

Οτι έχει μελετηθεί το 2003, ειδικά για την Αττική, και δεν έχει εφαρμοθεί μέχρι σήμερα, είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά.

Ποιά εργοστάσια θα επισκεφθείτε θα τα βρουν, αν δεν τα γνωρίζουν, οι συνεργάτες σας από το *CEWEP που εκπροσωπεί 390 εργοστάσια καύσης απορριμάτων στην Ευρώπη.

Εξ άλλου, θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί ότι η αρμόδια Δ/νση της ΔΕΗ, γνωρίζει το θέμα, και θα μπορούσε ενδεχομένως στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις της, ή δίπλα, να κάνει με την συνεργασία της Κυβέρνησης το πρώτο Εργοστάσιο καύσης για περιορισμό της δαπάνης.

Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης από την Βουλή και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια με άμεση αναζήτηση ανοικτών στον Λαό προσφορών με χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχει χρόνος για περισπούδαστες μελέτες και αξιολογήσεις που θα πάρουν χρόνια.

Τέλος πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν το ξέρετε και αυτό, ότι τα εργοστάσια καύσης αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα, τάξεως 5-10%, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολυδάπανα ΧΥΤΥ, που σε εκτάσεις όπως της Αττικής δύσκολα ευρίσκονται.

Επίσης με εργοστάσια καύσης στη Αττική θα αποδώσετε σιγά σιγά στους Δήμους τις εκτάσεις που καταλάμβάνουν σήμερα τα απορρίματα των ΧΥΤΑ αφού αυτά καούν.

Τα κατάλοιπα των εργοστασίων καύσης χρησιμοποιούνται σαν υλικό διάστρωσης οδών ή πάρκων και πρόσφατα σε συνέδριο στην Αυστρία έγινε συζήτηση κατά πόσον στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν και ΧΥΤΥ.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

*CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) represents about 390 Waste-to-Energy Plants across Europe. They thermally treat household and similar waste that remains after waste prevention, reuse and recycling by generating energy from it. They deliver this energy (heat and electricity) to citizens and industry. Thus, replacing limited fossil fuels, such as coal, oil or gas used by conventional power plants.

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Επιστολή στην κ. Υπουργό για τα σκουπίδια της Αττικής από 20042011

Κυρίαν Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γραφείον Υπουργού

30 Απριλίου 2011

Αξιότιμη Κυρία,

Επειδή θα πρέπει εντός των ημερών να πάρει η Κυβέρνηση κάποιες απόφασεις για τα απορρίματα της Αττικής, επανέρχομαι και σας γνωρίζω, ότι προσωπικά έχω ασχοληθεί συστηματικά με το θέμα.

Δείτε στο Google αν θέλετε το σχτικό σποτ μου costasgen.blogspot.com

Ο χρόνος σας είναι περιωρισμένος, για αυτό σας προτείνω να κάνετε σεις προσωπικά, μαζί ενδεχομένως με ειδικούς συνεργάτες σας, ένα διήμερο ταξείδι αστραπή στην Βιέννη ή/και στην Κοπεγχάγη και να μιλήσετε με τους αρμοδίους των εκεί λειτουργούντων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών. Αυτά παράγουν ταυτόχρονα και ηλεκτρική ενέργεια και δεν μολύνουν το περιβάλλον, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε.

Ετσι θα αποκτήσετε μια υπεύθυνη προσωπική γνώμη.

Οτι έχει μελετηθεί το 2003, ειδικά για την Αττική, και δεν έχει εφαρμοθεί μέχρι σήμερα, είναι ξεπερασμένο τεχνολογικά.

Ποιά εργοστάσια θα επισκεφθείτε θα τα βρουν, αν δεν τα γνωρίζουν, οι συνεργάτες σας από το *CEWEP που εκπροσωπεί 390 εργοστάσια καύσης απορριμάτων στην Ευρώπη.
Εξ άλλου, θα πρέπει να έχετε πληροφορηθεί ότι η αρμόδια Δ/νση της ΔΕΗ, γνωρίζει το θέμα, και θα μπορούσε ενδεχομένως στο Λαύριο, στις εγκαταστάσεις της, ή δίπλα, να κάνει με την συνεργασία της Κυβέρνησης το πρώτο Εργοστάσιο καύσης για περιορισμό της δαπάνης.

Να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της απευθείας ανάθεσης από την Βουλή και να υπάρξει πλήρης διαφάνεια με άμεση αναζήτηση ανοικτών στον Λαό προσφορών με χρηματοδότηση.
Δεν υπάρχει χρόνος για περισπούδαστες μελέτες και αξιολογήσεις που θα πάρουν χρόνια.
Τέλος πρέπει να γνωρίζετε, αν δεν το ξέρετε και αυτό, ότι τα εργοστάσια καύσης αφήνουν ελάχιστα κατάλοιπα, τάξεως 5-10%, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολυδάπανα ΧΥΤΥ, που σε εκτάσεις όπως της Αττικής δύσκολα ευρίσκονται.

Επίσης με εργοστάσια καύσης στη Αττική θα αποδώσετε σιγά σιγά στους Δήμους τις εκτάσεις που καταλάμβάνουν σήμερα τα απορρίματα των ΧΥΤΑ αφού αυτά καούν.
Τα κατάλοιπα των εργοστασίων καύσης χρησιμοποιούνται σαν υλικό διάστρωσης οδών ή πάρκων και πρόσφατα σε συνέδριο στην Αυστρία έγινε συζήτηση κατά πόσον στο μέλλον θα πρέπει να υπάρχουν και ΧΥΤΥ.

Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

*CEWEP (Confederation of European Waste-to-Energy Plants) represents about 390 Waste-to-Energy Plants across Europe. They thermally treat household and similar waste that remains after waste prevention, reuse and recycling by generating energy from it. They deliver this energy (heat and electricity) to citizens and industry. Thus, replacing limited fossil fuels, such as coal, oil or gas used by conventional power plants.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σκουπίδια Αττικής και όχι μόνον, γιά διάφορους λόγους κάθε ομιλητής έχει μιά άποψη, όπως και οι κυβερνώντες, αλλά κανείς δεν μπορεί να ορθολογίσει

From: Constantine Genidounias
Sent: Thursday, March 31, 2011 8:12 AM
To: portosalte@skai.gr ; sopapa@keratea.gr ; info@lavreotiki.gr
Subject: Fw: Για τα σκουπίδια της Αττικής


Για την εκπομπή του Σκάι από την Κερατέα, που γίνεται τώρα, 31 Μαρτίου 2011
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το παρακάτω e-mail εστάλη στον αξιότιμο Υπουργό στις 28 Μαρτίου τ.ε.

Ερωτήματα πέραν των παρακάτω γραφομένων που μένουν αναπάντητα είναι τα εξής :

1) Η δημοσίευση της σύμβασης που έχει υπογραφεί και οι προδιαγραφές του Εργου

2) Η δημοσίευση της εκτάσεως των στρεμμάτων που θα δεσμευθούν είναι εκατοντάδες στρέμματα που θα δεσμευθούν, λέγεται στον τύπο ότι είναι 540 στρέμματα, πολύ μεγάλη έκταση χωρίς λόγο, πως δικαιολογείται
με υπολογισμούς η ανάγκη αυτή, να δημοσιευθεί

3) Εχει τουλάχιστον πλέον γίνει αποδεκτό ότι μιλάμε για ΧΥΤΥ γιατί ΧΥΤΑ από το 2003 τουλάχιστον με προδιαγραφές πρόχειρες, τύπου ΧΑΔΑ, θα έχουν μεγάλα πρόστιμα

4) Γιατί πρέπει να γίνει τώρα ένα ΧΥΤΥ όταν θα υπάρξει εργοστάσιο επεξεργασίας μετά από 4 χρόνια (δήλωση κ. Μπιρμίλη), μήπως θα πρέπει να ξεκθαρίσει το Υπουργείο πρώτα τί τύπος εργοστασίου θα γίνει

5) Τα εργοστάσια επεξεργασίας ,ανάλογα με τον τύπο, αφήνουν διαφορετικές ποσότητες υπολειμμάτων για τα ΧΥΤΥ. Τα εργοστάσια κομποστοποίησης , μηχανικής διαλογής, αφήνουν μεγάλες ποσότητες υπολλειμμάτων τάξεως 30-50% με διαφορετική ποιότητα, ουσιασικά πάλι σκουπίδια μένουν.

6) Τα εργοστάσια καύσεως αφήνουν ελάχιστο ποσοστό 5-10% και είναι υλικό κατάλληλο για δρόμους ή πάρκα, οπότε ΧΥΤΥ σχεδόν δεν πολυχρειάζεται, άρα συμπεραίνουμε ότι πρόθεση είναι να γίνουν εργοστάσια
μηχανικής επεξεργσίας ή/και κομποστοποίησης με τα πολλά υπολείμματα.

7) Ο νόμος 2003 προβλέπει και άλλες τοποθεσίες , πολλές, τι γίνεται με αυτές, πλήν Γραμματικού και Λιοσίων δεν ακούγονται οι άλλες τοποθεσίες μετά από 10 χρόνια.

Συμπέρασμα να βρεθούν οι επενδυτές για την καύση στην Αττική, είναι επένδυση που θα αφήνει κέρδη στον επενδυτή (αρμόδιος κ. Παμπoύκης ειναι ενήμερος ; )

Ειδικά για την ανατολική Αττική εργοστάσιο καύσης μπορεί να γίνει στο Λαύριο , δίπλα στα εργοστάσια της ΔΕΗ σε λίγα στρέμματα και ΧΥΤΥ ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται. Η ΔΕΗ γνωρίζει το θέμα.

Ο εργολάβος που έχει υπογράψει σύμβαση θα ήταν ενθουσιασμένος αν επιλεγεί αυτή η λύση και θα μπορούσε να αναλάβει με συμψηφισμό της υπογραφείσης σύμβασης άλλα Εργα , όπως π.χ. σταθμούς μεταφόρτωσης που θέλει η Αττική.


From: Constantine Genidounias
Sent: Monday, March 28, 2011 7:09 PM
To: ypourgos@ypes.gov.gr
Subject: Για τα σκουπίδια της Αττικής




Προς τον αξιότιμον Υπουργόν

κ. Γιάννη Ραγκούση

Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



28 Μαρτίου 2011



Θέμα : Για τα σκουπίδια της Αττικής



Φίλε κ. Υπουργέ,

Επειδή το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής είναι επίκαιρο, λόγω της αντίστασης των κατοίκων της Κερατέας, επιθυμώ να συνοψίσω σε λίγες γραμμές το θέμα αυτό για μιά ακόμη φορά.

Οτι επιχειρείται να γίνει στηρίζεται στο άρθρο 33 του Νόμου 3164/2003 που προβλέπει ένα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ορισμένες περιοχές.

Με την Απόφαση 114218/1997 που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1016 Β/17.11.1997 προβλέπονται αναλυτικά οι προδιαγραφές των Εργων που θα έπρεπε να γίνουν , δηλαδή των ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ και των αντίστοιχων εργοστασίων Μηχανικής Διαλογής, ή Κομποστοποίησης ή Θερμικής επεξεργασίας.

Οι περιοχές είναι :

Α) στην Βόρειο Αττική (στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού και στις Τρύπες στο Πολυδένδρι)

Β) στην Νότια–Ανατολική Αττική (στο Βραγόνι της Κερατέας και στα Λατομεία Κυριακού στην Κρωπία)

Γ) στην Δυτική Αττική (στού Σκαλιστήρι Φυλής στα Α.Λιόσια , στο Λατομείο Μουσάμα και στο Μελιτάνι στην Μάνδρα).

Από τα προβλεπόμενα στόν Νόμο μόνον η Κερατέα και το Γραμματικό ακούγονται προς το παρόν και μόνον για ΧΥΤΑ επειδή έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις το περιεχόμενο των οποίων δεν υπάρχει στο Διαδίκτυο.

Από το 1999 και 2003 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10 και πλέον χρόνια και οι κανονισμοί της Ε.Ε. έχουν γίνει πολύ αυστηρότεροι και εμείς δεν έχουμε κάνει σοβαρά Εργα ακόμη και με εκείνους τους κανονισμούς.

Σεις, σαν αρμόδιος Υπουργός ορθώς επιμένετε να εφαρμοσθεί ο Νόμος για την Κερατέα αφού αυτόν έχετε να εφαρμόσετε.

Δεν σας έχουν εισηγηθεί οι πολλοί αρμόδιοι κάτι νέο, γιατί άραγε;

Εχω σε μελέτη προτείνει ότι το προβλημα των 2.3 εκ. τόνων σκουπιδιών της Αττικής που έχουμε σήμερα θα λυθεί με την σύγχρονη καύση σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Οι εγκαταστάσεις καύσης έχουν προυπολογιζόμενο κόστος 1.5-2 δισ. Ευρώ και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης που δεν απαιτούν πολλά στρέμματα σε σχέση με τα άλλα ξεπερασμένα συστήματα της προηγούμενης 10ετίας.

Ο αρμόδιος Υπουργός που φροντίζει για τις επενδύσεις ας αναζητήσει επενδυτάς από τον παγκόσμιο Χώρο. Δεν είναι κακή η επένδυση γιατί τα εργοστάσια καύσης θα εισπράττουν και κατά την προσαγωγή των σκουπιδιών από τους Δήμους και από την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμού νερού.

Σημειώστε ότι σήμερα όλες οι πολυπληθείς μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και αλλού μόνον προς την καύση πλέον οδηγούνται και πολλά εργοστάσια σήμερα λειτουργούν και πολλά άλλα είναι υπο κατασκευήν.

Παράλληλα μπορεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή και με κατάλληλη εκπαίδευση της νέας γενηάς. Το ανακυκλώσιμο ποσοστό, με τις καλύτερες προυποθέσεις και προσπάθεια μπορεί να φθάσει σε 100-200000 τόνους ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι σύντομα και για τους ΧΥΤΑ θα καταβάλλονται πρόστιμα όπως διαφαίνεται, εκτός εάν ακολουθούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές που πρέπει η Κυβερνηση και οι αρμόδιοι να προβλέπουν στις συμβάσεις στις μικρότερες περιοχές της Χώρας.

Μετά την καύση δεν υπάρχει ουσιαστικά υπόλοιπο, ένα 5-10% παραμένει που χρησιμοποιείται σε κατασκευή πάρκων ή δρόμων ή ακόμη εναποτίθεται σε πολύ μικρής εκτάσεως ΧΥΤΥ. Στην Σιγκαπούρη κάνουν πάρκα με αυτό.

Τέλος για τους περιβαλλοντολόγους και για τον φόβο που έχουν για ρύπους πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εργοστασία waste to energy είναι ακριβά γιατί η καύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιούν επίσης ακριβά φίλτρα για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Ε.Ε.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι κυκλοφορεί μιά πρόσφατη πληροφορία-φήμη ότι Ελληνικές Επιχειρήσεις που διαθέτουν υψικαμίνους θα αναλάβουν να καίνε αντί καλής αμοιβής ιταλικά σκουπίδια που θα έρχονται μέσω Αλμυρού στον Βόλο σε μεγάλες ποσότητες.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι υψικάμινοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες προυποθέσεις που έχουν τα ειδικά εργοστάσια τύπου waste to energy και θα καταστήσουν αφόρητη την ατμόσφαιρα της Μαγνησίας.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με κοινοποίηση της επιστολής που εστάλη στις 7 Φεβρουαρίου 2011 στους 4 Υπουργούς για τα σκουπίδια

Προς
Τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Πρωθυπουργόν
10 Φεβρουαρίου 2011
Αξιότιμε φίλε Πρόεδρε,
Το συνημμένο κείμενο εστάλη σε 4 αρμόδιους κατά περίπτωση Υπουργούς σας.
Αντιλαμβάνομαι τον μεγάλο φόρτο όλων σας για όλα τα μεγάλα προβλήματα και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτά που έγραψα και συνεχίζω να γράφω ούτε οι παραλήπτες συνεργάτες σας έχουν χρόνο να τα διαβάσουν, πολύ περισσότερο να τολμήσουν να σας τα προβάλλουν.
Λογω γνώσεων και πείρας τους τελευταίους μήνες έχω κάνει στους αξιότιμους Υπουργούς σας και σε σας προσωπικά πολλές προτάσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο.
Οι φίλοι μου, αξιόλογοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, μεγάλης ηλικίας, ανάλογης με την δική μου (είμαι 78 ετών) ή και μικρότεροι συμφωνούν σχεδόν στο σύνολο με τα γραφόμενα μου, όμως με συμβουλεύουν, να μην επιμένω γιατί αυτά που γράφω δεν φθάνουν στον προορισμό τους. Σημειώστε ότι δεν επιθυμώ την δια του τύπου προβολή.
Αγαπητοί φίλοι συνεργάτες του αξοτίμου Προέδρου, που πρώτοι σεις διαβάζετε το παρόν και αυτά που γράφω, τα γράφω για σας, είναι για σας, και για το δικό σας μέλλον, όχι πλέον για μένα, και σας παρακάλω σεις τουλάχιστον να τα διαβάζετε.
Μια επιβεβαίωση τουλάχιστον ότι σεις τουλάχιστον τα διαβάσατε θα με ικανοποιούσε.
Ευχαριστώ
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη 1958

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Για τα σκουπίδια, Διαφάνεια


Προς τους Αξιοτίμους κ.κ. Υπουργούς

Δημήτριον Ρέππα, Υπουργόν Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ιωάννη Ραγκούση, Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Χάρη Παμπούκη, Υπουργόν Επικρατείας με Αρμοδιότητα τις Επενδύσεις

Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργόν Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα


7 Φεβρουαρίου 2010


Μια φίλη μου είπε σήμερα ότι με τον τρόπο που προωθούμε την επεξεργασία των σκουπιδιών οι επόμενες γενεές θα βρουν τα εδάφη μας μολυσμένα.

Το προβλημα των σκουπιδιών της Αττικής αλλά και της Χώρας μας είναι πάντα επίκαιρο και η σύγχυση συνεχίζεται.

Δεν υπάρχει διαφάνεια στο συνολο.

Οφείλετε δια του τύπου να γνωρίσετε στους πολίτες δια του διαδικτύου, που; τι μελέτες έχετε υιοθετήσει, τι τεχνολογίες έχουν επιλεγεί, τι προβλέπουν, τι συμβάσεις έχουν υπογραφεί , με ποιές εταιρείες και τι περιλαμβάνουν.

Γράφεται αυτές τις ημέρες οτι το Κ.Κ.Ε. κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή και διαμαρτύρεται ότι παραχωρείται στο κεφάλαιο "φιλέτο" 450 εκ. ευρώ για την κατασκευή καθώς και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 90% των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια, στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Η Ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται, υπό τις ευλογίες της ΕΕ, ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό την μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (1.650.000 τόνοι το χρόνο) και την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση.

Σημειώνεται εδώ ότι ούτε το Κ.Κ.Ε. δίνει σαφή στοιχεία αυτών που γνωρίζει.

Για την Αττική όλοι γνωρίζουν από τον τύπο ότι στην Κερατέα κάποιο Εργο που έχει αποφασισθεί, μικράς εκτάσεως, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Πότε αναφέρεται ότι θα είναι ΧΥΤΑ, πότε ΧΥΤΥ χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη κατασκευή Εργου για τα Υ-Υπολείματα εάν θα είναι ΧΥΤΥ.

Οπως ενδεχομένως γνωρίζετε από προηγούμενες προτάσεις που σας έχω κάνει έχω ανιδιοτελώς ασχοληθεί, με τα απορρίματα της Αττικής κυρίως, και έχω και σχετικό blog με την ονομασία clear athens. Είμαι Αθηναίος ηλικίας 78 ετών και με πείρα και γνώσεις για να μπορώ να έχω γνώμη και να κάνω προτάσεις.

Τις προτάσεις μου για την Αττική τις έστειλα το 2007 στην Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Από τότε αν δείτε το blog μου συνεχίζω να ενημερώνω κάθε αρμόδιο.

Με τα σκουπίδια ασχολούνται πολλοί, κυρίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, και από κοντά επιχειρήσεις που ανάλογα με τα προιόντα ή τεχνολογίες που διαθέτουν προβάλουν διάφορες λύσεις και πολεμούν άλλες που δεν τους βολεύουν.

Ολες οι προτάσεις έχουν μιά λογική και επιχειρηματολογία.

Ως γνωστόν από το παρελθόν (2003) οι αρμόδιοι προσπαθούν να υλοποιήσουν σχετική μελέτη για την Αττική.

Που έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο αυτή η μελέτη και τι προβλέπει ;

Το Κ.Κ.Ε. στην ερώτηση του στην Βουλή ομιλεί για καύση, τι καύση όμως ;

Στις μεγάλες πόλεις παγκοσμίως μιά μόνον λύση εφαρμόζεται πλέον γιατί δεν υπάρχουν χώροι για υπολείματα. Η λύση είναι η σύγχρονη καύση. Προσοχή, χωρίς άλλη προεργασία για να είναι τα σκουπίδια που έρχονται με ικανή θερμογόνο δύναμη. Τα εργοστάσια για αυτόν τον σκοπό παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια, είναι τύπου waste to energy, δεν είναι ρυπογόνα, ακολουθούν αυστηρά τις απαιτήσεις της Ε.Ε. και αφήνουν ελάχιστα υπολείματα τάξεως 5-10% που χρησιμοποιούνται είτε στην κατασκευή δρόμων ή σε κατασκευή πάρκων.

Η Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι αυτού του τύπου τα εργοστάσια δεν είναι φθηνά αλλά σχεδόν καταργούν την υπάρξη ΧΥΤΥ που οι άλλες όποιες λύσεις θέλουν σημαντικές εκτάσεις με χώμα.

Η Αττική, είναι δεκτόν από όλους, ότι παράγει πάνω από 6000 τόννους/ημέρα ή πάνω από 2.200.000 τόννους/έτος , που σημαίνει ότι μετά από οποιαδήποτε άλλη επεξεργασία θα υπάρχουν 30-50% υπολείματα που σημαίνει 1.000.000 τόννοι ετησίως που θέλουν ΧΥΤΥ, που θέλουν εκτάσεις με χώμα και μεταφορές, κ.λ.π. κλ.π.

Τα Υπουργεία σας πρέπει να δεχθούν ότι με λίγα χρήματα δεν υπάρχει λύση.

Πρέπει να βρείτε τα χρήματα που χρειάζονται από τα υπάρχοντα προγράμματα και τους επενδυτάς.

Η σωστή λύση θέλει 1.5-2 δισ. Ευρώ για την Αττική.

Η ανάγκη είναι επείγουσα, απαιτεί διαφάνεια και συνεργασία με την ΔΕΗ, όπως επίσης και συνεργασία με 3 μεγάλες δόκιμες εταιρείες, με τεχνολογία αποδεκτή από την Ε.Ε. και τις οδηγίες της για την αυστηρή υιοθέτηση των προδιαγραφών για τους ρύπους για να μη μπερδεύουν οι ανταγωνιστές τον χαρακτηρισμό καύση με ρύπους στη ατμόσφαιρα.

Η σύγχρονη καύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 1000 βαθμούς Κελσίου και με πολλά φίλτρα που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος αυτών των εργοστασίων.

Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Αναφέρω ότι πρέπει να γίνει επιλογή 3 εταιρειών για να ξεκινήσουν άμεσα και παράλληλα την ανέγερση 3 εργοστασίων που θα έχουν ικανότητα επεξεργασίας το καθένα 2000 τόνους/ημέρα. Ανά ένα στην Ανατολική, ένα στην Δυτική Αττική και ένα στο Κέντρο. Λεπτομέρειες σας έχω ξαναγράψει.

Ολες οι άλλες λύσεις θέλουν μεγάλες εκτάσεις για την εναπόθεση των υπολειμάτων και ειδικές κατασκευές ΧΥΤΥ με σημαντικό λειτουργικό κόστος .

Δείτε πάλι στο clear athens για να θυμηθείτε τι σας έχω γράψει με πολλές λεπτομέρειες.

Για την υπόλοιπη Ελλάδα όπου υπάρχουν μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών iσως και εκεί θα πρέπει να γίνουν μικρότερα εργοστάσια καύσης τύπου waste to energy. Οπου υπάρχουν ΧΑΔΑ πρέπει να καταργηθούν άμεσα και να μετατραπούν σε ΧΥΤΑ για να μή υπάρξουν πρόστιμα από την Ε.Ε.

Αυτονόητο είναι να υπάρχουν εκτάσεις κατάλληλες με χώμα, ΧΥΤΑ σε βραχώδη εδάφη δεν γίνονται.

Τέλος η μηχανική ανακύκλωση χρειάζεται παιδεία και ιδιωτική πρωτοβουλία που θα επωφελείται από το προιόν.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη 1958

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Για τα σκουπίδια της Αττικής, της Χώρας, και τα πιθανά προστιμα της Ε.Ε.

Προς
Την Αξιότιμο κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργόν Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
15 Ιανουαρίου 2011

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δόθηκε παράταση έξι μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μπορεί να φτάσει υπό προϋποθέσεις στο ένα έτος, για να διευθετήσει η Ελλάδα το ζήτημα των παράνομων χωματερών.
Η Ελλάδα απειλείται από τις Βρυξέλλες με βαρύ πρόστιμο για την αδυναμία της να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα.
Την παράταση ζήτησαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, στην έδρα της Κομισιόν, με τον αρμόδιο επίτροπο, Γιάνες Ποτότσνικ.
Όπως επιχειρηματολόγησαν, σε έξι μήνες από τώρα, βάσει της εφαρμογής του Καλλικράτη, οι δήμοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώνουν πρόστιμο αν δεν έχουν απομακρύνει από την επικράτειά τους τις χωματερές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές. Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε, ωστόσο, ότι οι ανεξέλεγκτες χωματερές ανέρχονται πλέον σε 150.
Με αυτή την ευκαιρία και με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ραγκούση του έστειλα χθες το παρακάτω συνnμμένο σημείωμα το οποίο κοινοποίησα και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.
Δεν επιδιώκω δημοσιότητα, με ενδιαφέρει η Χώρα μου και κάνω ότι μπορώ να βοηθήσω με την πείρα και τις γνώσεις που έχω.
Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που επικοινωνώ με το e-mail σας και φυσικά δεν γνωρίζω αν οι καλοί σας συνεργάτες σας παρουσίαζουν , λόγω και του φόρτου σας αυτά που σας γράφω.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Συνημμένο :

Προς τον
κ. Γιάννη Ραγκούση
Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
14 Ιανουαρίου 2011
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Άπό την τελευταία σας δήλωση προκύπτει ότι η Κυβέρνηση σας επιθυμεί να προχωρήσει οπωσδήποτε στην εκτέλεση της μελέτης του 2003 για την επεξεργασία των σκουπιδιών της Αττικής, λύση που δεν εξαφανίζει τα σκουπίδια αλλά τα οδηγεί στο μεγαλύτερο ποσοστό τους σε αναγκαίους χώρους εναπόθεσης μεγάλων εκτάσεων, είτε είναι ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Μόνον με την σύγχρονη καύση μένει υπόλοιπο 5-10% υπό μορφήν τέφρας που είναι χρησιμοποιήσιμη είτε στην κατασκευή δρόμων ή και σε διαμόρφωση πάρκων με φυτά και δεν χρειάζονται ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ.
Οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον Κόσμο που δεν έχουν κοντινές διαθέσιμες μεγάλες εκτάσεις έχουν οδηγηθεί στην κατασκευή εργοστασίων καύσης με σύγχρονη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η λύση αυτή είναι μοναδική, και απόδειξη αυτού είναι τα ήδη λειτουργούντα εργοστάσια και πολλά άλλα που έχουν προγραμματισθεί και κατασκευάζονται στα αμέσως προσεχή έτη στις μεγάλες πόλεις.
Συνημμένα μπορείτε να διαβάσετε περίληψη όλων των ανωτέρω στην ecoprog που είναι μιά Γερμανική Εταιρεία Συμβούλων που ειδικεύεται στις αγορές της περιβαλλοντικής και ενεργειακής τεχνολογίας.
Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να παραγγείλετε σεις την μελέτη γιατί το κόστος είναι σημαντικό, είναι 3900 Euro+ ΦΠΑ και σε μορφή pdf 7800 Euro+ΦΠΑ, είναι πάνω από 500 σελίδες.
Σήμερα υπάρχουν πάνω από 1000 εργοστάσια καύσεως παγκοσμίως, 160 νέα κατασκευάζονται και 160 ακόμη έχουν εγκριθεί και είναι προγραμματισμένα για κατασκευή και ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι στην Ευρώπη και φυσικά όλα ακολουθούν τις αυστηρές προδιαγραφές για τους ρύπους.
Μήπως θα πρέπει να ξαναδείτε το πρόβλημα με τους άλλους αξιότιμους συνεργάτες σας Υπουργούς, με άλλη θεώρηση ;
Οι υπογραφείσες μικράς αξίας συμβάσεις μπορούν να συμψηφισθούν με τους αξιόλογους εργολάβους που πάντα έχουν να κατασκευάσουν κάτι διαφορετικό για το Ελληνικό Δημόσιο στην ίδια περιοχή ενδιαφέροντος.
Σημειώστε ότι σύγχρονα ΧΥΤΑ θέλουν πολλές μικρές πόλεις μας γιατί επειγόντως πρέπει να κλεισουν οι 250 χώροι ΧΑΔΑ και είναι δυνατή η μετακίνηση των υπαρχουσών συμβάσεων προς αυτούς τους χώρους.
Το πρόστιμο των XΑΔΑ εάν δεν κλείσουν είναι τεράστιο τάξεως δισ. Ευρώ ετησίως και η Ελλάδα έχει πάρει πολλές αναβολές μέχρι σήμερα από την Ε.Ε. Αν αρχίσουμε να κατασκευάζουμε αμέσως στους χώρους ΧΑΔΑ νέους ΧΥΤΑ ίσως μας δώσουν μιά ακόμη παράταση.
Δείτε περισσότερα για την υπόψη μελέτη της ecoprog στο site.
http://www.ecoprog.com/en/pdf/studies/studie_waste_incineration.pdf
Waste to Energy
The Worldwide Market for Waste Incineration Plants 2010 / 2011
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηxανολόγος - Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη του 1958

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Νέα επιστολή για τα σκουπίδια προς 4 Υπουργούς για την Αττική και για όλη την Ελλάδα


Προς τους Αξιοτίμους

κ.κ. Υπουργούς

Δημήτριον Ρέππα, Υπουργόν Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Ιωάννη Ραγκούση, Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Χάρη Παμπούκη, Υπουργόν Επικρατείας με Αρμοδιότητα τις Επενδύσεις

Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργόν Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα

28 Δεκεμβρίου 2010

Για το επίκαιρο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων της Χώρας και ειδικώτερα της Αττικής υπάρχει πλήρης σύγχυση.

Αξίζει να το προσέξετε γιατί κάποιοι έχουν υπολογίσει ότι τα αμέσως επόμενα 10 χρόνια θα χρειασθούν τουλάχιστον 20 δισ. Ευρώ.

Η μη συγκέντρωση των απορριμάτων σε κάποιους Δήμους και η αποκομιδή τους είναι θέμα προσωρινό και έχει σχέση με κακή διοίκηση σε συνδυασμό με οικονομική κακοδιαχείρηση.

Το πλέον πολύπλοκο θέμα είναι η επεξεργασία των απορριμάτων.

Για την Αττική επανειλημμένα έχω προτείνει από το 2007 σε όλους τους αρμοδίους όλων των κομμάτων ότι η μόνη και επείγουσα λύση είναι η κατασκευή 3 εργοστασίων καύσεως ικανότητος συνολικής 6000 τόνων/ημέρα (1,2 κιλά/άτομοΧ5.000.000 κάτοικοι, το 1,2 είναι στατιστικός μέσος όρος).

Πρέπει να είναι σύγχρονης τεχνολογίας και να ακολουθούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε. για τούς ρύπους. Η συνολική αξία των εκτιμάται σε 1.5 δις. Ευρώ κατ’ ελάχιστον. Τα εργοστάσια αυτά έπρεπε να λειτουργούν ήδη γιατί οι υπάρχουσες χωματερές δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν την Αττική.

Η λύση της καύσεως είναι η μόνη σωστή και είναι μοναδική αφού όλες οι μεγάλες πόλεις κατά εκατοντάδες έχουν από χρόνια για την διαχείριση των απορριμάτων τους κατασκευάσει εργοστάσια καύσεως.

Στην Χώρα μας διάφορα οικονομικά συμφέροντα σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια έχουν προσανατολίσει τους αρμοδίους προς την σημερινή απροσδιόριστη κατάσταση.

Ο προγραμματισμός για ΧΥΤΑ πού έγινε πριν από μία δεκαετία περίπου και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί (Δυτική Αττική, Γραμματικό, Κερατέα) και αν ακόμη είχε ολοκληρωθεί δεν επαρκεί για την Αττική και δεν ενδείκνυται για μεγάλα αστικά κέντρα.

Προς απόδειξη των γραφομένων παρουσιάστε εάν θέλετε στο Διαδίκτυο..για σχολιασμό τον Περιφερειακό Σχεδιασμό του 2003 και την σχετική μελέτη που έγινε .

Τα υπόψη προβλεπόμενα Εργα αυτών των περιοχών είναι ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) και όχι ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), όπως από σύγχυση επικρατεί πρόσφατα στα ΜΜΕ και στον Λαό που διαβάζει.

Αναδοχοι αυτών των Εργων είναι σοβαρές μεγάλες Ελληνικές Εταιρείες, ή Ηλέκτωρ, και η Μεσόγειος, όμως τι έχουν κληθεί να κατασκευάσουν;

Η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο ότι σε συνέχεια θα δημιουργηθούν ΧΥΤΥ και ότι θα ισχύσει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός του 2003, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το 2006.

Είχε υπολογισθεί τότε ότι οι ΧΥΤΥ θα δημιουργηθούν μετά τουλάχιστον 4 χρόνια, όταν θα έχουν κατασκευασθεί τέσσερα εργοστάσια Σύμμεικτων Απορριμμάτων σε Γραμματικό, Κερατέα, Φυλή και Άνω Λιόσια.

Επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια σε ότι αφορά στο τί γίνεται ή τι θα γίνει θα πρέπει οι αρμόδιοι Υπουργοί άμεσα , αύριο εάν είναι δυνατόν, να βάλλουν στο Διαδίκτυο στις σελίδες των Υπουργείων τους , τον προγραμμματισμό, τις προδιαγραφές των ΧΥΤΑ που θα γίνουν, τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις Εταιρείες, με τις αντίστοιχες προδιαγραφές που τους έχουν δοθεί για να γίνει κατανοητό τί επι τέλους γίνεται και επίσης τις προδιαγραφές των ΧΥΤΥ που θα γίνουν, όπως επίσης των εργοστασίων συμμείκτων Απορριμάτων που προβλέπονται, όλα φυσικά με προυπολογισμούς.

Οι ΧΥΤΑ είναι η σωστή και οικονομική λύση των μικρών πόλεων και θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους Δήμους του Καλλικράτη.

Οι μέγαλες πόλεις θέλουν εργοστάσια καύσεως αναλόγου δυναμικότητος.

Με τα απορρίματα έχουν ασχοληθεί και προβάλει απόψεις Δήμοι, Νομαρχίες Ενώσεις και Υπουργεία.

Μήπως θα πρέπει μεταξύ σας να συμφωνήσετε να υπάρχει ένας φορέας με μία Γενική Διεύθυνση που θα έχει την ευθύνη όλου του προβλήματος για όλη την Χώρα.

Σε ότι έχει σχέση με την διαχείριση των απορριμάτων, το θέμα δεν τελειώνει με την επεξεργασία αλλά αρχίζει με την συγκέντρωση στην πηγή, την εκπαίδευση του Λαού, τον διαχωρισμό στην πηγή, την αποκομιδή, την ενδεχόμενη συμπίεση σε τοπικά κέντρα ώστε να μειώνεται ο όγκος και την μεταφορά στους χώρους επεξεργασίας.

Το blog μου από το 2007 με την ονομασία http://costasgen.blogspot.com το έχω γνωστοποιήσει σε όλους τους αρμοδίους για την διαχείριση των απορριμάτων της Αττικής.

Διαβάστε επίσης εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα την αξιόλογη εργασία του ΤΕΙ Χαλκίδας για να καταλάβετε πόσο προσοχή χρειάζεται στην προδιαγραφή και εφαρμογή των προδιαγραφών για τις μεθόδους επεξεργασίας, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, Καύση, Ανακύκλωση κ.λ.π. Το site είναι σελίδες 172 και αποτελεί πτυχιακή εργασία, μπράβο τους.

http://www.ee.teihal.gr/labs/pkoukos/Documentation/ptyxiaki_ergasia_aporrimata.pdf

Πρέπει τέλος να αναφερθεί εδώ ότι στις 31/12/2010 λήγουν οι παρατάσεις για την κατάργηση των ΧΑΔΑ των ανεξέλεγκων χωματερών που είναι ακόμη 250 και που με ένα ημερήσιο πρόστιμο 30000 Ευρώ θα πληρώνουμε 2.7 δις. Ευρώ ετησίως.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Για την διαχείρηση των απορριμάτων ξεχωρίσαμε πολύ μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που επιχειρούν ή θέλουν να ασχοληθούν για τα επόμενα 20 χρόνια γιατί τα λεπτά είναι πολλά.

Ετσι έχουμε τουλάχιστον

Τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέσω της θυγατρικής του ΗΛΕΚΤΩΡ και της δικής του Hereof και επίσης έχει συνεργασία με την Αυστραλιανή Energy Developments Limited (EDL)

Τον όμιλο J&P ΑΒΑΞ

Τον όμιλο Ιντρακομ με την Ιντρακατ

Τον όμιλο Λάτση με την εταιρεία Lamda Waste Management, θυγατρική της Lamda Development.

Τον όμιλο Κοπελούζου με την εταιρεία Ever Clean

Την Veolia Environment και την Suez Environment

Την Helesi PLC του Σάκη Ανδριανόπουλου

Την Μarfin Group

Την Μηχανική Α.Ε.

Την τεχνική εταιρεία Μεσόγειος με τον Ομιλο Λασκαρίδη, και την Eurobank

Πολλές από τις παραπάνω Εταιρείες μπορούν να προτείνουν λύσεις με χρηματoδότηση και με fast track, φθάνει οι τεχνικές προτάσεις και οι προσφορές να είναι συγκρίσιμες με παρόμοιες που έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοσθεί στον παγκόσιο Χώρο.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη 1958

Τ.Θ. 40, 19003 Μαρκόπουλο