19 Απριλίου 2010
Προς την Αξιοτ. κ. Τίνα Μπιρμπίλη, Υπουργό Περιβάλλοντος
Κοινοποίηση στον Αξιοτ. Κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
Αγαπητή Κυρία,
Στις 21/10/2009 με την ανάληψη των καθηκόντων σας εθεώρησα υποχρέωση μου να σας ενημερώσω για το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε σχετικά με τα σκουπίδια της Αττικής και τα διαμορφωμένα συμφέροντα που εμποδίζουν την διαμόρφωση μιας αντικειμενικά ορθής λύσης για το μεγάλο προβλημα των σκουπιδιών της Αττικής.
Προσωπικά με μελέτη που έχω κάνει από το 2007 έχω εξαντλήσει το θέμα με αντικειμενική κρίση και από τότε προβάλλω τις προτάσεις μου χωρίς δημοσιότητα σε κάθε αρμόδιο Yπουργό και στους Αρχηγούς των στην Βουλή Κομμάτων.
Με μεγάλη μου ικανοποίηση διάβασα σήμερα στην εφημερίδα το «Θέμα της Κυριακής» ότι καταλάβατε επι τέλους πως κινούνται ωρισμένα συμφέροντα.
Προσωπικά πστεύω, όπως πολλές φορές έχω μελετήσει και γράψει, ότι θέλουμε πλέον άμεσα 3 εργοστάσια καύσεως σκουπιδιών με ημερήσια καύση τάξεως 2000 τόννων ανά εργοστάσιο, αφού έχουμε 6000-6500 τόννους σκουπιδιών ημερησίως στην Αττική.
Υπάρχει και το εργοστάσιο ανακύκλωσης που τα στοιχεία που έχω δείχνουν ότι χρειάζεται καλύτερη εκμετάλλευση. Αυτό δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την εξαφάνιση των σκουπιδιών αλλά μπορεί με κατάλληλη διαφήμηση να μάθει τους κατοίκους να αξιοποιούν τα χρήσιμα σκουπίδια, γιαλιά, χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα.
Φωνάξτε τα τρία μεγάλα επιχειρηματικά γκρουπ που αναφέρονται και που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και ζητήστε τους να αναλάβουν με δική τους χρηματοδότηση να κατασκευάσουν από ένα εργοστάσιο, ενδεχομένως με χρηματοδότηση του επιτοκίου τους.
Η ΔΕΗ μπορεί να κάνει ένα εργοστάσιο στο οικόπεδο της στο Λαύριο. Στά Λιόσια-Φυλή που υπάρχουν εκτάσεις στην μεγάλη χωματερή μπορεί ο δεύτερος όμιλος Ηλέκτωρ-Κόκαλης να κάνει το δεύτερο εργοστάσιο, που μπορεί να είναι και λίγο μεγαλύτερο για να εξαφανίσει και τα σκουπίδια αυτής της μεγάλης χωματερής και να την κάνει ένα ωραίο πάρκο (δείτε τι έγινε στην Σιγκαπούρη). Το τρίτο εργοστάσιο εάν θέλει μπορεί να το αναλάβει η MIG του κ. Βγενόπουλου. Αυτό πιθανώς θα μπορούσε να κατασκευασθεί στις εκβολές του Κηφισσού. Η απ’ευθείας ανάθεση, για το κόστος, μπορεί να ελεγχθεί εύκολα αφού κάθε μέρα παρόμοια εργοστάσια κατασκευάζονται συνέχεια παγκοσμίως.
Ετσι τρία νέα σύγχρονα εργοστάσια κατάλληλα διασκορπισμένα στην Αττική, ώστε να είναι σημαντικά χαμηλό το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους Δήμους της Αττικής για τουλάχιστον 20 χρόνια. Οι προτεινόμενες θέσεις είναι επαρκείς και για μελλοντικές επεκτάσεις. Τα σύγχρονα εργοστάσια δεν δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον. Παλαιότερα εργοστάσια καύσης χωρίς κατάλληλες προδιαγραφές έχουν δημιουργήσει δυσάρεστες επιπτώσεις και κακή φήμη. Η σύγχρονη καύση προυποθέτει την δημουργία υψηλών θερμοκρασιών αρκετά πάνω από 1000 βαθμούς C.
Σημειώστε τέλος ότι τα εργοστάσια θα πρέπει να παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια, και να ακολουθούν προδιαγραφές που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη, όχι πειράματα, δείτε την περίπτωση του St Lucy County στην Florida, που πειραματίζεται από χρόνια με λύση την εξαέρωση. Είναι πολύ σημαντικό τα εργοστάσια να ικανοποιούν απόλυτα τις απαιτήσεις της Ε.Ε. σε ότι αφορά στα αέρια που θα αποβάλλουν στην ατμόσφαιρα.
Διάβασα στο «Θέμα» για ένα αναγκαό ποσόν 3 δις Ευρώ. Προσοχή. Από τα στοιχεία που έχω μαζέψει το κόστος πρέπει να είναι για τα προτεινόμενα ως άνω τάξεως 1.5 δις Ευρώ ίσως και λιγώτερα. Οι συνεργάτες σας ας δουν πρόσφατες κατασκευές στην Ευρώπη και πόσο κόστισαν.
Παρακάτω επισυνάπτω προηγούμενα μου σημειώματα.
Εστάλη την 22α Οκτωβρίου 2009.
Αγαπητή κ. Τίνα Μπιρμπίλη,
Κατ'αρχήν σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο και πολύπλοκο Εργο σας.
Σας στέλνω το παρόν e-mail γιατί έχετε την σχετική αρμοδιότητα για το περιβάλλον.
Τον Απρίλιο του 2007, χωρίς κανένα κίνητρο και οικονομικό ενδιαφέρον, από hobby, και επειδή είμαι ένας παληός Αθηναίος με αγάπη για την πόλη μου, αποφάσισα να μελετήσω το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, στην Αττική, όπου σχεδόν κατοικεί το ήμισυ των Ελλήνων.
Έχω χρόνο, και καλή υγεία και τα τελευταία χρόνια δεν έχω επαγγελματική δραστηριότητα.
Από την μελέτη μου με την βοήθεια των αναφορών που βρήκα στο διαδίκτυο και με την εμπειρία μου προέκυψαν κάποιες προτάσεις για την Κυβέρνηση.
Το σπουδαίο συμπέρασμα είναι ότι στην Αττική έχουμε μια επείγουσα ανάγκη για μια πρώτη μονάδα αποτέφρωσης με ημερήσια δυναμικότητα περίπου 2000 τόνους απορριμμάτων,που έπρεπε ήδη να λειτουργεί, και τα αμέσως επόμενα χρόνια θα χρειασθουν άλλες δύο παρόμοιες μονάδες.
Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε χώρους υγειονομικής ταφής, που σταδιακά πρέπει να καταργηθούν, και έχουμε ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, το οποίο δεν λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα.
Εχει γίνει μεγάλη διαφήμιση και προβολή της ανακύκλωσης αλλά η διεθνής εμπειρία αναφέρει ότι στα στερεά απόβλητα μόνον το 20-30% μπορεί να ανακυκλωθεί.
Η δική μας παραγωγή αποβλήτων στην Αττική εκτιμάται σε 6000 τόννους στο άμεσο μέλλον.
Την μελέτη μου και τις προτάσεις με τα συνημμένα, 312 σελίδες, τα έστειλα συστημένα τον Απρίλιο του 2007 στους δύο αρμόδιους υπουργούς, των Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος, και της Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Ένα αντίγραφο έστειλα επίσης στην Δήμαρχο της Αθήνας, που κατά κάποιο τρόπο, είναι ο πρώτος μεταξύ πολλών άλλων δημάρχων της Αττικής.
Δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε τυπική επιβεβαίωση λήψης.
Τον Οκτώβριο του 2007, έστειλα την μελέτη με τις προτάσεις προς την ΕΕ, στον αρμόδιο Επίτροπο του Περιβάλλοντος, που είναι και Ελληνας. Αυτός μου απάντησε, με ευχαρίστησε, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα παρόλο που γνωρίζει τα προβλήματα. Τέλος αντίγραφο έστειλα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού από όπου τουλάχιστον πήρα ευχαριστήριο επιστολή χωρίς να γνωρίζω την συνέχεια.
Εχω επίσης ενημερώσει προ των εκλογών και το Γραφείο του κ. Παπανδρέου μαζί με άλλες προτάσεις. Εχω λάβει σχετική επιβεβαίωση και με τηλεφωνική ενημέρωση πήρα την διαβεβαίωση ότι θα λάβουν γνώση όλοι οι αρμόδιοι κατά θέμα.
Η ΕΕ σε πολλές περιπτώσεις διαχείρισης των αποβλήτων στην Ελλάδα επιβάλλει πρόστιμα και επιδιώκει την κατάργηση των ΧΥΤΑ που μολύνουν το περιβάλλον. Ούτε οι ΧΥΤΥ αποτελούν λύση για μη επεξεργασμένα απόβλητα, γιατί η υποδομή γρήγορα καταστρέφεται και μολύνονται τα υπόγεια ύδατα και το περιβάλλον.
Προσπάθησα να ενημερώσω τον Τύπο αποστέλλοντας την μελέτη σε δημοσιογράφους που έχουν ασχοληθεί με τα απόβλητα χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση.
Ο λόγος που κανείς δεν ασχολήθηκε μέχρι σήμερα είναι προφανής. Πολλοί άνθρωποι που εμπλέκονται γύρω από τη διαχείριση αποβλήτων έχουν προσωπικά συμφέροντα, με διακίνηση σημαντικών ποσών χρημάτων.
Η κυβέρνηση με νόμο του 2005 ως γνωστό στηρίζει την οικονομική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Ηδη η Θεσσαλονίκη πρόσφατα για κάτι παρόμοιο έχει δρστηριοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2008.
Υπάρχουν μεγάλες Ελληνικές Εταρείες που θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν, να γίνει κατί ανάλογο με την Αττική Οδό φθάνει να υπάρξει Ελληνική Αρχή που θα ετοιμάσει όλη την διαδικασία. Βέβαια το κόστος αυτών των μονάδων καύσης σύγχρονης τεχνολογίας είναι υψηλό για να καλύπτονται οι προδιαγραφές της ΕΕ σε ότι αφορά τους ρύπους.
Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το θέμα των αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας έχει απασχολήσει και την ΔΕΗ, προυπόθεση είναι η εξασφάλιση των ημερησίων ποσοτήτων που χρειάζονται από τους δήμους με συμβατικές υποχρεώσεις.
Για μία καλύτερη κατανόηση των παραπάνω δήτε επίσης τα ακόλουθα:
α) Η μελέτη μου και οι προτάσεις μου που παρουσιάζονται σε ένα blog που δημιουργήθηκε με την ονομασία
www.costasgen.blogspot.com.
β) Συνημμένη την τελευταία επιστολή στον τότε αρμόδιο Υπουργό κ. Νάκο από τον Μάιο του 2009 που είχε υιοθετήσει την κατασκευή των 3 μικρών ΧΥΤΥ για τους οποίους έχουν εξεγερθεί οι κάτοικοι και που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα
β) Συνημμένα τα προσωπικά μου στοιχεία για τη ζωή μου και τις δραστηριότητες μου μέχρι σήμερα.
Είμαι στην διάθεση σας για κάθε επιπλέον διευκρίνηση ή ενέργεια.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Τάξη του 1958
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
30 Ιανουαρίου 2010
Προς τους
κ.κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Θεόδ. Πάγκαλο, Ευαγ. Βενιζέλο, Γεωργ. Ραγκούση
Αξιότιμοι Κύριοι,
Σε πρόσφατη ειδησεογραφία προβάλλεται αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace, WWF Ελλάς και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, πρός τον Υπουργό Εθν, Αμύνης για την παραχώρηση στρατοπέδων με σκόπο την χρήση τους για την επεξεργασία των αποβλήτων της Αττικής. Οι οργανώσεις αυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα των αποβλήτων της Αττικής θα λυθεί οριστικά με κομποστοποίηση και ανακύκλωση και όχι με την καύση.
Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώνω συνέχεια τους αρμοδίους της Κυβέρνησης για ότι γνωρίζω για τα απόβλητα με σκοπό οι αποφάσεις των να στηρίζονται σε πλήρη πληροφόρηση.
Δείτε τι γράφουν αυτές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για το πρόβλημα των αποβλήτων με στόχο την απόρριψη της καύσης και προβολή της ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.
Αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας – Με τα σημερινά δεδομένα οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση) ως μέθοδοι τελικής διάθεσης των απορριμμάτων είναι ασύμφορες για τη χώρα μας και θα πρέπει να μην επιλεγούν για τους εξής κυρίως λόγους:
α) λόγω του πολύ υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους (συγκριτικά με ανακύκλωση – κομποστοποίηση – ΧΥΤΥ),
β) λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων (εκπομπές επικίνδυνων αερίων και παραγωγή τοξικής στάχτης),
γ) λόγω κοινωνικών και χρονικών δυσκολιών (αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και πολύχρονη κατασκευή),
δ) λόγω δέσμευσης των ΟΤΑ για σταθερή παροχή απορριμμάτων προς καύση για μερικές δεκαετίες και άρα ενδεχόμενη ακύρωση κάθε προσπάθειας για περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης στο μέλλον.
2) Η εργασία αυτή ευρίσκεται σε blog και μπορείτε να την διαβάσετε γράφοντας στο Google τις λέξεις clear Athens ή στο costasgen.blogspot.com. To blog ενημερώνεται συνεχώς με ότι νεώτερο υπάρχει.
3) H Αττική έχει μια ημερήσια παραγωγή αποβλήτων 6000-6500 τόννους.
4) Ολες οι μέθοδοι επεξεργασίας των αποβλήτων, πλην της καύσεως, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερο από το 20-25% της παραπάνω ποσότητος, το υπόλοιπο θα καταλήγει πάντα σε χωματερές, που δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και βρωμίζουν το περιβάλλον, επιπλέον η Ε.Ε. επιβάλλει πρόστιμο για αυτές.
5) Η καύση των αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους δεν αφήνει επικίνδυνα αέρια και κατάλοιπα στο περιβάλλον και τα σύγχρονα εργοστάσια μπορούν να συμμορφωνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε., αυτό αποδεικνύεται από μετρήσεις που γίνονται συνεχώς στα υπάρχοντα εργοστάσια και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των ορίων που επιβάλει η Ε.Ε. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο είναι και υψηλό το κόστος κατασκευής των.
6) Ολη η ημερήσια παραγωγή μπορεί να καίγεται, το υπόλοιπο που παραμένει μετά την καύση, η στάκτη, είναι τάξεως 5-10% και αποτίθεται σε χώρους που διαμορφώνονται σε πάρκα. Ολη η Ευρώπη χρησιμοποιεί πλέον την καύση σαν μοναδική ολοκληρωμένη λύση και υπάρχει και σύσταση προς τούτο από την Ε.Ε.
7) Η κατασκευή εργοστασίων καύσης μπορεί να επιδοτείται. Εχουμε ακόμη ευκαρία να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΘΗΣΕΑΣ που δεν θα υπάρχουν επί μακρόν και δεν νομίζω ότι η Χώρα μας θα απολαμβάνει συνέχεια παρόμοια ωφέλη, όταν μάλιστα η κοινότητα διευρύνεται και με άλλες Χώρες με περισσότερες ανάγκες.
8) Η ανακύκλωση δεν πρέπει να αποκλεισθεί, αλλά χρειάζεται συστηματική εκπαίδευση του πληθυσμού και των φορέων ώστε να υπάρχει στην πηγή διαχωρισμός των χρησίμων υλικών χαρτί, πλαστικά, μέταλλα. Η σημερινή κατάσταση με τους μπλέ κάδους συγκέντρωσης δεν είναι η σωστή λύση, εξυπηρετεί μόνον κάποιες καταστάσεις και διαμορφωμένα συμφέροντα.
9) Το κόστος κατασκευής των συγχρόνων εργοστασίων καύσης είναι γεγονός ότι είναι υψηλό, όμως με την λειτουργία των παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια. Είναι η μόνη λύση που εξαφανίζει σχεδόν τελείως τα απόβλητα και αφήνει μεγάλες ελεύθερες προς αξιοποίηση εκτάσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται σαν χωματερές. Σταδιακά μπορούν να απορροφηθούν τα απόβλητα των και σύντομα οι εκτάσεις αυτές μπορεί να αποδοθούν στους Δήμους για εκμετάλλευση.
10) Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού από τον Απρίλιο του 2009 για την αξιοποίηση των αποβλήτων με καύση και για την αναπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τί έχει σήμερα να προτείνει ;
11) Αλλες Ιδιωτικές μεγάλες Ελληνικές κατασκευστικές Εταιρείες σε συνεργασία με ξένες Εταιρείες που έχουν το know-how έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καύση των αποβλήτων, τί έχουν να προτείνουν σήμερα ;
12) Στην Χώρα μας, δεν είναι η μόνη, υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων από πολλών ετών, πολλοί εκμεταλλεύονται σήμερα τα απόβλητα και μεγάλα ποσά χρημάτων διακινούνται προς ωρισμένες κατευθύνσεις γιαυτό τα διάφορα συμφέροντα με κατηγορίες προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις που οπωσδήποτε είναι διαφορετικές από την καύση, γιαυτό η Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει όλες τις απόψεις για να μπορεί να λαβει σωστές αποφάσεις.
13) Θα πρέπει, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2007, να ανατεθεί άμεσα η διαχείρηση των αποβλήτων της Αττικής σε ένα φορέα μόνον με δυναμική οργάνωση, από τους υπάρχοντες, όχι να δημιουργήσουμε κάτι νέο, ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το Εργο. Στόχος δεν πρέπει να είναι η δημιουργία νέων πολυδάπανων με πολυάριθμο προσωπικό Κρατικών Επιχειρήσεων.
14) Τέλος για να αντιληφθεί κανείς την αντιπαράθεση συμφερόντων αλλά και τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος αντιγράφω μια παράγραφο από μια δημοσίευση στο www.enthesis.net την 21η Οκτωβρίου 2008 με τίτλο, Η καυση μοναδική ενδεδειγμένη λύση, του Ευστρατίου Καλογήρου , διδάκτορος Χημικού Μηχανικού του Ε.Μ.Π.
« Περισσότερες από 600 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων λειτουργούν ανά τον κόσμο, 400 από τις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ευρώπη ακόμη και στο κέντρο πόλεων (όπως Βιέννη, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μπρέσια, κα.). Επομένως το κόστος επένδυσης των 482 έως 545 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης/ΕΣΔΚΝΑ είναι υπερβολικά υψηλό και λανθασμένο (βλέπε και στοιχεία από τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο κατασκευάστριες εταιρίες Von Roll Inova, Martin GmbH, Keppel Seghers, κα.). Eίναι γνωστό ότι το ΕΜΑΚ στα Ανω Λιόσια κόστισε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι το εργοστάσιο καύσης έχει υπερτιμηθεί αδικαιολόγητα. Παρομοίως, το κόστος λειτουργίας της καύσης δεν ξεπερνάει τα 26-28 εκατ. ευρώ, αντί των 58 εκατ. ευρώ που αναφέρει η μελέτη ΕΣΔΚΝΑ (για το σύνολο της διαχείρισης). Σε αντιδιαστολή, το κόστος επένδυσης των μόλις 167 εκατ. ευρώ για το σύνολο της διαχείρισης στο προκρινόμενο σενάριο 4 που αφορά μηχανική-βιολογική επεξεργασία, είναι υπερβολικά υποτιμημένο (βλ. και προαναφερόμενες μελέτες ΤΕΕ και ΙΤΑ).»
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Τηλ. 22990-40090, 6972-262693
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου