30 Ιανουαρίου 2010
Προς τους
κ.κ. Γεώργιο Παπανδρέου, Θεόδ. Πάγκαλο, Ευαγ. Βενιζέλο, Γεωργ. Ραγκούση
Αξιότιμοι Κύριοι,
Σε πρόσφατη ειδησεογραφία προβάλλεται αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), Greenpeace, WWF Ελλάς και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, πρός τον Υπουργό Εθν, Αμύνης για την παραχώρηση στρατοπέδων με σκόπο την χρήση τους για την επεξεργασία των αποβλήτων της Αττικής. Οι οργανώσεις αυτές θεωρούν ότι το πρόβλημα των αποβλήτων της Αττικής θα λυθεί οριστικά με κομποστοποίηση και ανακύκλωση και όχι με την καύση.
Θεωρώ υποχρέωση μου να ενημερώνω συνέχεια τους αρμοδίους της Κυβέρνησης για ότι γνωρίζω για τα απόβλητα με σκοπό οι αποφάσεις των να στηρίζονται σε πλήρη πληροφόρηση.
Δείτε τι γράφουν αυτές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις για το πρόβλημα των αποβλήτων με στόχο την απόρριψη της καύσης και προβολή της ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.
Αποφυγή της θερμικής επεξεργασίας – Με τα σημερινά δεδομένα οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας (καύση, πυρόλυση, αεριοποίηση) ως μέθοδοι τελικής διάθεσης των απορριμμάτων είναι ασύμφορες για τη χώρα μας και θα πρέπει να μην επιλεγούν για τους εξής κυρίως λόγους:
α) λόγω του πολύ υψηλού επενδυτικού και λειτουργικού κόστους (συγκριτικά με ανακύκλωση – κομποστοποίηση – ΧΥΤΥ),
β) λόγω περιβαλλοντικών προβλημάτων (εκπομπές επικίνδυνων αερίων και παραγωγή τοξικής στάχτης),
γ) λόγω κοινωνικών και χρονικών δυσκολιών (αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και πολύχρονη κατασκευή),
δ) λόγω δέσμευσης των ΟΤΑ για σταθερή παροχή απορριμμάτων προς καύση για μερικές δεκαετίες και άρα ενδεχόμενη ακύρωση κάθε προσπάθειας για περαιτέρω αύξηση της ανακύκλωσης στο μέλλον.
1) Ο υπογράφων τον Απρίλιο του 2007 υπέβαλα στον τότε Πρωθυπουργό κα αργότερα σε όλους τους ηγέτες αυτής της Χώρας, που πρέπει να γνωρίζουν το θέμα, έρευνα και μελέτη με προτάσεις για τα απόβλητα της Αττικής.
2) Η εργασία αυτή ευρίσκεται σε blog και μπορείτε να την διαβάσετε γράφοντας στο Google τις λέξεις clear Athens ή στο costasgen.blogspot.com. To blog ενημερώνεται συνεχώς με ότι νεώτερο υπάρχει.
3) H Αττική έχει μια ημερήσια παραγωγή αποβλήτων 6000-6500 τόννους.
4) Ολες οι μέθοδοι επεξεργασίας των αποβλήτων, πλην της καύσεως, δεν μπορούν να αξιοποιήσουν περισσότερο από το 20-25% της παραπάνω ποσότητος, το υπόλοιπο θα καταλήγει πάντα σε χωματερές, που δεν πρέπει να υπάρχουν, γιατί καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και βρωμίζουν το περιβάλλον, επιπλέον η Ε.Ε. επιβάλλει πρόστιμο για αυτές.
5) Η καύση των αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους δεν αφήνει επικίνδυνα αέρια και κατάλοιπα στο περιβάλλον και τα σύγχρονα εργοστάσια μπορούν να συμμορφωνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε., αυτό αποδεικνύεται από μετρήσεις που γίνονται συνεχώς στα υπάρχοντα εργοστάσια και ικανοποιούν τις απαιτήσεις των ορίων που επιβάλει η Ε.Ε. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο είναι και υψηλό το κόστος κατασκευής των.
6) Ολη η ημερήσια παραγωγή μπορεί να καίγεται, το υπόλοιπο που παραμένει μετά την καύση, η στάκτη, είναι τάξεως 5-10% και αποτίθεται σε χώρους που διαμορφώνονται σε πάρκα. Ολη η Ευρώπη χρησιμοποιεί πλέον την καύση σαν μοναδική ολοκληρωμένη λύση και υπάρχει και σύσταση προς τούτο από την Ε.Ε.
7) Η κατασκευή εργοστασίων καύσης μπορεί να επιδοτείται. Εχουμε ακόμη ευκαρία να αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και το ΘΗΣΕΑΣ που δεν θα υπάρχουν επί μακρόν και δεν νομίζω ότι η Χώρα μας θα απολαμβάνει συνέχεια παρόμοια ωφέλη, όταν μάλιστα η κοινότητα διευρύνεται και με άλλες Χώρες με περισσότερες ανάγκες.
8) Η ανακύκλωση δεν πρέπει να αποκλεισθεί, αλλά χρειάζεται συστηματική εκπαίδευση του πληθυσμού και των φορέων ώστε να υπάρχει στην πηγή διαχωρισμός των χρησίμων υλικών χαρτί, πλαστικά, μέταλλα. Η σημερινή κατάσταση με τους μπλέ κάδους συγκέντρωσης δεν είναι η σωστή λύση, εξυπηρετεί μόνον κάποιες καταστάσεις και διαμορφωμένα συμφέροντα.
9) Το κόστος κατασκευής των συγχρόνων εργοστασίων καύσης είναι γεγονός ότι είναι υψηλό, όμως με την λειτουργία των παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια. Είναι η μόνη λύση που εξαφανίζει σχεδόν τελείως τα απόβλητα και αφήνει μεγάλες ελεύθερες προς αξιοποίηση εκτάσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται σαν χωματερές. Σταδιακά μπορούν να απορροφηθούν τα απόβλητα των και σύντομα οι εκτάσεις αυτές μπορεί να αποδοθούν στους Δήμους για εκμετάλλευση.
10) Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε ανάθεση μελέτης σε μεγάλη εταιρεία του εξωτερικού από τον Απρίλιο του 2009 για την αξιοποίηση των αποβλήτων με καύση και για την αναπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τί έχει σήμερα να προτείνει ;
11) Αλλες Ιδιωτικές μεγάλες Ελληνικές κατασκευστικές Εταιρείες σε συνεργασία με ξένες Εταιρείες που έχουν το know-how έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την καύση των αποβλήτων, τί έχουν να προτείνουν σήμερα ;
12) Στην Χώρα μας, δεν είναι η μόνη, υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων από πολλών ετών, πολλοί εκμεταλλεύονται σήμερα τα απόβλητα και μεγάλα ποσά χρημάτων διακινούνται προς ωρισμένες κατευθύνσεις γιαυτό τα διάφορα συμφέροντα με κατηγορίες προσπαθούν να επιβάλλουν λύσεις που οπωσδήποτε είναι διαφορετικές από την καύση, γιαυτό η Κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει όλες τις απόψεις για να μπορεί να λαβει σωστές αποφάσεις.
13) Θα πρέπει, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2007, να ανατεθεί άμεσα η διαχείρηση των αποβλήτων της Αττικής σε ένα φορέα μόνον με δυναμική οργάνωση, από τους υπάρχοντες, όχι να δημιουργήσουμε κάτι νέο, ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να αναλάβει αυτό το Εργο. Στόχος δεν πρέπει να είναι η δημιουργία νέων πολυδάπανων με πολυάριθμο προσωπικό Κρατικών Επιχειρήσεων.
14) Τέλος για να αντιληφθεί κανείς την αντιπαράθεση συμφερόντων αλλά και τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος αντιγράφω μια παράγραφο από μια δημοσίευση στο www.enthesis.net την 21η Οκτωβρίου 2008 με τίτλο, Η καυση μοναδική ενδεδειγμένη λύση, του Ευστρατίου Καλογήρου , διδάκτορος Χημικού Μηχανικού του Ε.Μ.Π.
« Περισσότερες από 600 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων λειτουργούν ανά τον κόσμο, 400 από τις οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες στην Ευρώπη ακόμη και στο κέντρο πόλεων (όπως Βιέννη, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μπρέσια, κα.). Επομένως το κόστος επένδυσης των 482 έως 545 εκατ. ευρώ που αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης/ΕΣΔΚΝΑ είναι υπερβολικά υψηλό και λανθασμένο (βλέπε και στοιχεία από τις μεγαλύτερες ανά τον κόσμο κατασκευάστριες εταιρίες Von Roll Inova, Martin GmbH, Keppel Seghers, κα.). Eίναι γνωστό ότι το ΕΜΑΚ στα Ανω Λιόσια κόστισε περίπου 80-90 εκατ. ευρώ, επομένως είναι ξεκάθαρο ότι το εργοστάσιο καύσης έχει υπερτιμηθεί αδικαιολόγητα. Παρομοίως, το κόστος λειτουργίας της καύσης δεν ξεπερνάει τα 26-28 εκατ. ευρώ, αντί των 58 εκατ. ευρώ που αναφέρει η μελέτη ΕΣΔΚΝΑ (για το σύνολο της διαχείρισης). Σε αντιδιαστολή, το κόστος επένδυσης των μόλις 167 εκατ. ευρώ για το σύνολο της διαχείρισης στο προκρινόμενο σενάριο 4 που αφορά μηχανική-βιολογική επεξεργασία, είναι υπερβολικά υποτιμημένο (βλ. και προαναφερόμενες μελέτες ΤΕΕ και ΙΤΑ).»
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Τηλ. 22990-40090, 6972-262693
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου