Προς
Τον Αξιότιμο Υφυπουργό Εσωτερικών
κ. Αθανάσιο Νάκο,
1η Απριλίου 2009
Κύριε Υπουργέ,
Στον Κόσμο του Επενδυτή της 28-29 Μαρτίου τ.ε υπάρχει άρθρο με θέμα «ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΑΠΟΛΗ Η ΑΘΗΝΑ» και δική σας δήλωση ότι «δεν θα κουραστείτε να προσπαθείτε να γίνουν τα έργα των ΧΥΤΑ» . Αναφέρεσθε προφανώς στο Γραμματικό και στην Κερατέα.
Ο υπογράφων, παληός Αθηναίος, χωρίς ιδιοτέλεια και συμφέρον, έχοντας πλέον χρόνο λόγω ηλικίας και γνώσεις, και επειδή νομίζω ότι μπορώ να συμβάλλω στην ορθή λύση του προβλήματος της καθαριότητος της Αθήνας μας ασχολήθηκα το 2007, χωρίς προκατάληψη, για την εξεύρεση οριστικής λύσεως για τα απορρίματα της Αττικής.
Εχω κάνει σχετική έρευνα και μελέτη και κατέληξα σε συμπεράσματα και προτάσεις τα οποία έστειλα τον Απρίλιο του 2007 σε κάθε αρμόδιο και έκανα και σχετικό blog στο internet με το όνομα costasgen.blogspot.com.
Σε ότι αφορά στα απορρίματα της Αττικής η πρόταση στην οποία κατέληξα είναι ότι μόνο με την καύση θα λυθεί το πρόβλημα των απορριμάτων.
Οι λύσεις που εφαρμόζονται σήμερα στο λεκανοπέδιο είναι μιά εξέλιξη του παρελθόντος. Οι ΧΥΤΑ δεν είναι πλέον λύση σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, όπως είναι η Αττική, γιατί ούτε η Ε.Ε. τους θέλει ούτε οι κάτοικοι. Οσο καλά και αν προετοιμασθούν και με κατάλληλη υποδομή σε πολύ σύντομο διάστημα αρχίζουν να μολύνουν με διαρροές το υπέδαφος και τα υπόγεια ύδατα. Φυσικά καταλαμβάνουν πολύτιμους χώρους και το θέμα τους είναι αποκρουστικό.
Τελευταία έχει δοθεί έμφαση και στην ανακύκλωση. Οσο προσεκτική προετοιμασία των απορριμάτων στην πηγή και άν υπάρξει, που δεν υπάρχει σήμερα, με την ανακύκλωση είναι δυνατή η επεξεργασία μέχρι το 25% του συνόλου των απορριμάτων και είναι συζητήσιμη η προώθηση του προιόντος που παράγουν τα εργοστάσια της που δεν είναι εύκολα εμπορεύσιμο και είναι πολύ πιθανόν μετά την ακριβή επεξεργασία να καταλήγει πάλι σε χωματερές. Αυτό σημαίνει ότι οι χωματερές θα εξακολουθούν να υπάρχουν και θα πολλαπλασιάζονται.
Στις λύσεις που έχουν προωθηθεί μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντικειμενική λύση και είναι εμφανές ότι διάφορα οικονομικά συμφέροντα από διάφορες πλευρές ωφελούνται και τις προβάλλουν.
Η καύση των απορριμάτων δεν είναι μιά λύση φθηνή και στο παρελθόν δεν ήταν αποδεκτή από τις οργανώσεις που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γιατί δεν υπήρχε η σωστή τεχνολογία-τεχνογνωσία.
Σήμερα υπάρχουν εργοστάσια καύσης απορριμάτων με εξελιγμένη τεχνολογία (πολύ υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 1000οC) που έχουν σημαντικά ελαττώσει τα ενοχλητικά απόβλητα και γίνονται αποδεκτά από την Ε.Ε. όπου και κατασκευάζονται συνεχώς σε όλες τις Χώρες.
Στο blog μου μπορείτε να δείτε ακόμη πως μια μικρή Χώρα, η Σιγκαπούρη, με σχετικές αναλογίες με την Αττική έχει λύσει το πρόβλημα της.
Βεβαια στις ΗΠΑ αυτήν την στιγμή αναπτύσσεται και μια νέα τεχνολογία που με πολύ υψηλές θερμοκρασίες πάνω από 10000 βαθμούς C (μέθοδος πλάσματος) εξαερώνουν τα απορρίματα.
Και στις δύο περιπτώσεις μένουν ελάχιστα κατάλοιπα τάξεως 15% στην πρώτη περίπτωση και 5% στην δεύτερη. Τα κατάλοιπα είναι κατά ένα μέρος χρήσιμα και αξιοποιήσιμα και το αποτέλεσμα είναι η σταδιακή κατάργηση των υπαρχουσών χωματερών και ακόμη η χρησιμοποίση των υφισταμένων απορριμάτων και η απόδοση των εδαφών στο περιβάλλον με δημιουργία πάρκων ή και άλλων χρήσεων.
Σήμερα στην Ελλάδα τα μεγάλα κατασκευαστικά συγκροτήματα που δεν έχουν ήδη συμφέρον μόνον από την ανακύκλωση έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για την καύση. Επίσης η ΔΕΗ με την οποία είχα και σχετική αλληλογραφία (δήτε στο blog μου) προσβλέπει σε εργοστάσια που θα χρησιμοποιούν καύσιμο τα απορρίματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδω χρειάζεται η κυβερνητική πρωτοβουλία και πρέπει να είναι άμεση
με συντονισμό όλων των Υπουργείων, Εσωτερικών Ανάπτυξης, Οικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το θέμα της καύσης των απορριμάτων της Αττικής το είχα θεωρήσει επείγον το 2007 και είχα προτείνει να αρχίσουμε με εργοστάσια που θα καίνε 2000 τ/ημ αφού σήμερα έχουμε ήδη πάνω από 7000 τ/ημ.
Εάν υπάρξει συμφωνία με την ΔΕΗ και μακροχρόνια συμβατική δέσμευση με τους Δήμους για τον συνεχή εφοδιασμό της με τις ποσότητες που χρειάζονται ημερησίως μπορείτε ταχύτατα να προχωρήσετε στην κατασκευή δύο εργοστασίων καταρχήν των 2000 τ/ημ ένα στην Λαυρεωτική και ένα στην Δυτική Αττική.
Η ΔΕΗ έχει και την οργάνωση και τις προυποθέσεις να εξασφαλίσει και τα απαραίτητα κεφάλαια για την χρηματοδότηση και φυσικά μπορεί να εκμεταλλευθεί και πόρους από την Ε.Ε.
Εάν θελετε να διαβάσετε περισσότερα για την καύση και για την παραγωγή ενέργειας υπάρχει πολύ καλή ενημέρωση στα sites του Internet.
http://en.wikipedia.org/wiki/Incineration
http://en.wikipedia.org/wiki/Plama_arc_gasification
http://en.wikipedia.org/wiki/Waste-to-energy
Θέλω να πιστεύω ότι συνετέλεσα στην καλύτερη ενημέρωση σας για το θέμα.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Κοινοποίηση : Σε όλους τους αρμοδίους
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου