Για τον αξιότιμο Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με κοινοποίηση και στον αξιότιμο Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
10 Ιουλίου 2012
Με αφορμή τις αρμοδιότητες των πολιτικών Υφυπουργών σας γράφω το παρόν γιατί είχατε χθες ένα σχετικό θέμα που αντιμετωπίσατε με μία αντικατάσταση.
Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 έστειλα σε δύο έγκριτες εφημερίδες (στα Νέα και στην Καθημερινή) την συνημμένη ανοικτή επιστολή προς τους αρμοδίους Υπουργούς που αφορά στα σκουπίδια κυρίως της Αττικής, είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα αρκετών δισεκατομμυρίων Ευρώ. Είναι αναλυτική, είναι ανοικτή επιστολή προς τους αρμοδίους υπουργούς για να λάβουν γνώση μαζί και οι συμπολίτες μας και δίνει την εικόνα που υπάρχει σήμερα και πρέπει να αντιμετωπισθεί από ένα ειδικό αρμόδιο στέλεχος με εξουσία. Ελπίζω οι υπόψη εφημερίδες έγκαιρα να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους με το περιεχόμενο της ανοικτής αυτής επιστολής.
Τα σκουπίδια πρέπει να τα αναλάβει ένας μόνιμος Υφυπουργός καριέρας με γνώσεις και πείρα, θα πρέπει να λογοδοτεί σε ένα Υπουργό μόνον, και αυτός με την σειρά του στο Υπουργικό συμβούλιο για τις περαιτέρω ενέργειες και εγκρίσεις.
Την έννοια των μονίμων Υφυπουργών καριέρας με γνώσεις και πείρα επανειλημμένα ο υπογράφων έχει προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων για να αναμορφώσουν την Δημόσια Διοίκηση. Κάτι ανάλογο έχει προτείνει και το ΙΟΒΕ και παλαιότερα ο επίτιμος πρόεδρος κ. Κ. Μητσοτάκης. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μόνον Υπουργούς. Οι Αναπληρωτές και οι Υφυπουργοί είναι συνήθως πολιτικά πρόσωπα και η επιλογή τους στόχο έχει την τακτοποίηση προσώπων που συνήθως θεωρούν την θέση τους ισοδύναμη με του Υπουργού.
Σκουπίδια βέβαια δεν έχει μόνον η Αττική, όπου και το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ο αρμόδιος Υφυπουργός θα πρέπει να κρίνει μόνος του ποιούς θα χρησιμοποιήσει και να τους πάρει στο Υπουργείο που θα τον εντάξει ο Πρωθυπουργός, πρέπει αυτοί να είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου γνώστες των θεμάτων που θα αναλάβουν για να τον βοηθήσουν και όχι πολιτικά εκλεγμένοι από τους Δήμους. Αλλιώς δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα ούτε την επόμενη δεκαετία.
Μήπως πρέπει να δώσετε άμεση εντολή στους Υπουργούς σας να κινηθούν προς αυτήν την πρόταση για να αρχίσει να κινείται η Δημόσια Διοίκηση ; Έχω προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν κάθε Υπουργός πολιτικό ή μη πρόσωπο ότι πρέπει να επικουρείται από τους αναγκαίους μόνιμους Υφυπουργούς καριέρας, 2-4 ανά Υπουργείο είναι αρκετοί. Πρέπει να προέρχονται από την πιάτσα, να έχουν πείρα περισσότερο στο θέμα τους και αν έχουν και τίτλους δεν ενοχλεί, όχι μόνον τίτλους, αλλά κυρίως εργασία στον τομέα που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Η επιλογή τους προϋποθέτει παραίτηση η απομάκρυνση από κάθε άλλη απασχόληση. Να επιλέγονται από τον αρμόδιο Υπουργό με θητεία πενταετή ανανεώσιμη μια φορά και να εγκρίνονται από την Βουλή. Οι Γενικοί Γραμματείς και όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα και οι Ειδικοί Σύμβουλοι μόνιμης απασχόλησης δεν χρειάζονται. Η λύση αυτή εξασφαλίζει την αναδιοργάνωση και την συνέχεια στην Δημόσια Διοίκηση της Χώρας ακόμη και με κυβερνητική αστάθεια.
Ειδική έμφαση δίνω στην απαραίτητη έγκριση από την Βουλή των προσώπων που θα επιλέγουν οι Υπουργοί για να υπάρχει συνέχεια στην Διοίκηση με οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Επιθυμητό είναι η παραπάνω διαδικασία να κατοχυρωθεί και συνταγματικά ώστε να μη μπορεί η εκάστοτε Βουλή να την τροποποιεί με νέο Νόμο εάν έχει την σχετική πλειοψηφία.
Με την ευκαιρία θίγω πάλι το θέμα της Βουλής και του ρόλου των Βουλευτών που είναι το Νομοθετικό της και Ελεγκτικό της Εργο. Οι Βουλευτές που συγκεντρώνουν τα προσόντα που απαιτεί συγκεκριμένη θέση Υπουργού είναι αυτονόητο ότι πρέπει να παραιτούνται από την θέση τους στην Βουλή.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π.
Απόφοιτος τάξεως του 1958
ΣΥΝΗΜΜΕΝΟ
8 Ιουλίου 2012
Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί, 1) Εσωτερικών, 2) Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, 3) Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Με τα σκουπίδια, οι αρμοδιότητες μέχρι σήμερα κατανέμονται στα 3 Υπουργεία σας λιγότερο ή περισσότερο. Οι Δήμοι και φυσικά οι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα για την συλλογή των σκουπιδιών, τουλάχιστον μέχρι σήμερα έτσι γίνεται, επομένως έχει λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ΥΠΕΚΑ έχει ασχοληθεί με τα ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ κλπ εργοστάσια επεξεργασίας, π.χ. Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα και σε ότι αφορά στην Αττική, είχαν γίνει μελέτες από το 1993, σήμερα πλέον είναι ξεπερασμένες. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι αρμόδιο για σοβαρές μεγάλες επενδύσεις, άρα έχει σημαντική αρμοδιότητα γιατί τα σύγχρονα εργοστάσια που χρειάζονται για την επεξεργασία των σκουπιδιών είναι καύσεως με παράλληλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.
Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε περισσότερα από την πρόσφατη ειδησεογραφία.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Horst Reichenbach. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Ευάγγελος Λιβιεράτος, και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Horst Reichenbach, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις: Horst Reichenbach: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κ. Λιβιεράτο για την υποδοχή που μας επιφύλαξε. Υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για συγκεκριμένους τομείς που θα συνεχίσουμε τη συνεργασία σε τομείς που είναι πολύ σημαντικοί για την Ελλάδα. Αναφέρομαι στη διαχείριση τον απορριμμάτων, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στο Κτηματολόγιο. Αυτά είναι τρία θέματα πολύ μεγάλη σημασίας τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάπτυξη της Ελλάδας. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Σας ευχαριστώ. Ευαγ. Λιβιεράτος: Καλωσορίσαμε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον κ. Reichenbach και την ομάδα του. Θα ήθελα να θυμίσω ότι η ομάδα αυτή υπό τον κ. Reichenbach έχει προσκληθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει στην διατύπωση κάποιων νέων προτάσεων για τα θέματα που αναφέρονται στο περιβάλλον, στην ενέργεια και στην διαχείριση του χώρου. Επομένως είναι μια ομάδα που μας βοηθά. Και η σημερινή συζήτηση ήταν πάρα πολύ καλή, έγινε σε πολύ καλό κλίμα με πλήρη αντίληψη των προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή η καλή συνεργασία με την task force, δηλαδή με αυτή την ομάδα βοήθειας και συνεργασίας θα συνεχίσει και στο μέλλον.
Πρόσφατη είδηση, που παραθέτω επίσης , όπως την παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Αττικής.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόσυρση των εταιρειών από την διαχείριση αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα, κατήγγειλε ο Περιφερειάρχης Αττικής. Απλήρωτες παραμένουν οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα σκουπίδια στον μοναδικό ΧΥΤΑ της Αττικής, στη....Φυλή, κατήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο Αειφόρος Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων που διοργάνωσε το ΕΜΠ ο κ. Σγουρός εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εταιρείες λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την απόσυρσή τους σε περίπτωση που το θέμα δεν επιλυθεί. Παράλληλα, ο κ. Σγουρός τόνισε ότι η καθυστέρηση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον και την οικονομία της Αττικής αλλά και την απώλεια των κοινοτικών πόρων που προβλέπονται για τα έργα. Όπως είπε, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής), παρέλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 από τον προηγούμενο φορέα, τον ΕΣΔΚΝΑ, χρέος ύψους 72,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τους 6 πρώτους μήνες του 2012, το χρέος αυξήθηκε καθώς μόνο από την λειτουργία του εργοστασίου, του αποτεφρωτήρα και της καθημερινής λειτουργίας ταφής των απορριμμάτων ο Σύνδεσμος επιβαρύνεται με περίπου 2.000.000 τον μήνα. Επίσης, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, ο Σύνδεσμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τις προβλεπόμενες εισφορές των δήμων για το 2012.
Διαβάστε επίσης ένα πρόσφατο σχόλιο στο Blog της ΕΣΔΚΝΑ
Εν μέσω εθνικών εκλογών, έγινε η εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής, κυρίαρχο όργανο διοίκησης του ΕΔΣΝΑ, όπου συμμετέχουν οι δύο προηγούμενοι Πρόεδροι ΕΣΔΚΝΑ, Μαστοράκος (από το ΠΑΣΟΚ) και Χιωτάκης (Αντιπρόεδρος, από τη ΝΔ). Όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος Γ. Σγουρός έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ του σχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την ανάθεση της διαχείρισης στους ιδιώτες μέσω των ΣΔΙΤ. Μετά και την εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος ξαναφέρνει πρώτο θέμα τα χρέη και τα κακώς κείμενα και δηλώνει ότι " έτσι όπως είναι ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει λόγο ύπαρξης" Παραπέμπω στην ομιλία του στο τελευταίο ΔΣ του Συνδέσμου, στην ομιλία του στην έναρξη του Συνεδρίου για την Αειφόρο Διαχείριση των απορριμμάτων και στην επιστολή στον Πρωθυπουργό, που δίνουν το στίγμα για τη στάση της Διοίκησης στα πράγματα. Σε αυτό το πλαίσιο τις τελευταίες ημέρες, ο Πρόεδρος προχώρησε και στην ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ο κ. Χιωτάκης αναλαμβάνει την Οικονομική Υπηρεσία, ο κ. Μαστοράκος τη Διοικητική Υπηρεσία και το συντονισμό των τεχνικών υπηρεσιών. Δεν ακούγεται τίποτα για Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, Κοστολόγηση Υπηρεσιών , Νέο Οργανισμό, Αξιολόγηση της μέχρι σήμερα εμπειρίας του συνδέσμου, Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, Αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδιασμού. Αν αυτά τα ζητήματα παραμένουν στο συρτάρι τότε δεν διασφαλίζεται ο ρόλος του Συνδέσμου και η δουλειά μας ως εργαζόμενοι όσες φορές και να καλυφθούν τα χρέη. Τελικά τι γίνεται στον ΕΔΣΝΑ; Μήπως απλά, οι παλιοί (ΕΣΔΚΝΑ) ας τα βρουν με ότι κάνανε, οι καινούργιοι (ποιοί;) προχωρούν στα ΣΔΙΤ με την αγαστή συνεργασία της task force; Οι εργαζόμενοι του Συνδέσμου πρέπει να κινητοποιηθούμε σε αυτή τη κατεύθυνση!! Η τρέχουσα επικαιρότητα, με τις επισκέψεις της τρόικας, απλά το επιβεβαιώνει. Γ.Α.
Μετά την παραπάνω εισαγωγή όλοι οι προς το παρόν συναρμόδιοι Υπουργοί ας καταλάβουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη εμπλοκή πολλών ενδιαφερομένων. Τα σκουπίδια πρέπει να τα αναλάβει ένας μόνιμος Υφυπουργός καριέρας με γνώσεις και πείρα, θα πρέπει να λογοδοτεί σε ένα Υπουργό μόνον. Την έννοια των μονίμων Υφυπουργών καριέρας με γνώσεις και πείρα επανειλημμένα ο υπογράφων έχει προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων για να αναμορφώσουν την Δημόσια Διοίκηση. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει μόνον Υπουργούς. Οι Αναπληρωτές και οι Υφυπουργοί είναι πολιτικά πρόσωπα και η επιλογή τους στόχο έχει την τακτοποίηση προσώπων. Έχω προτείνει στο πρόσφατο παρελθόν κάθε Υπουργός πολιτικό ή μη πρόσωπο ότι πρέπει να επικουρείται από τους αναγκαίους μόνιμους Υφυπουργούς καριέρας, 2-4 ανά Υπουργείο είναι αρκετοί. Πρέπει να προέρχονται από την πιάτσα, να έχουν πείρα περισσότερο στο θέμα τους και αν έχουν και τίτλους δεν ενοχλεί, όχι μόνον τίτλους, αλλά κυρίως εργασία στον τομέα που θα κληθούν να υπηρετήσουν. Η επιλογή τους προϋποθέτει παραίτηση η απομάκρυνση από κάθε άλλη απασχόληση. Να επιλέγονται από τον αρμόδιο Υπουργό με θητεία πενταετή ανανεώσιμη μια φορά και να εγκρίνονται από την Βουλή. Οι Γενικοί Γραμματείς και όλα τα άλλα πολιτικά πρόσωπα και οι Ειδικοί Σύμβουλοι μόνιμης απασχόλησης δεν χρειάζονται. Η λύση αυτή εξασφαλίζει την αναδιοργάνωση και την συνέχεια στην Δημόσια Διοίκηση της Χώρας ακόμη και με κυβερνητική αστάθεια.
Σκουπίδια βέβαια δεν έχει μόνον η Αττική, όπου και το μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα. Ο αρμόδιος Υφυπουργός θα πρέπει να κρίνει μόνος του ποιούς θα χρησιμοποιήσει και να τους πάρει στο Υπουργείο που θα τον εντάξει ο Πρωθυπουργός, πρέπει αυτοί να είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου γνώστες των θεμάτων που θα αναλάβουν για να τον βοηθήσουν και όχι πολιτικά εκλεγμένοι από τους Δήμους. Αλλιώς δεν φαίνεται να λύνεται το πρόβλημα ούτε την επόμενη δεκαετία.
Τώρα διαβάστε και ορισμένα άλλα στοιχεία που έστειλα πρόσφατα στον κ. Κωστή Χατζηδάκη στις 30 Ιουνίου 2012.
Το πρόβλημα των σκουπιδιών της Αττικής έγινε πάλι επίκαιρο μετά τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής. Με γνωρίζετε, αν διαβάζετε τα mail που σας στέλνω, και από άλλες προτάσεις μου προς την ηγεσία και τους αρμοδίους της Χώρας. Τα σκουπίδια μου έδωσαν την αφορμή από το 2007 να μελετήσω και διάφορα άλλα θέματα και να κάνω σχετικές προτάσεις. Ότι μελετώ το προτείνω χωρίς μεγάλη δημοσιότητα στους αρμοδίους. Ειδικά ότι έχω γράψει για τα σκουπίδια και για τα άλλα θέματα θα τα βρείτε γράφοντας στο Google το όνομα μου Constantine Genidounias, θα βρείτε επίσης ειδικά για τα σκουπίδια δικό μου αποκλειστικό blog με όνομα clear-athens. Ο αναγνώστης πρέπει να γνωρίζει ότι γύρω από τα σκουπίδια διακινούνται τεράστια ποσά και έχουν διαμορφωθεί ποικίλα συμφέροντα, φυσικά το φαινόμενο δεν είναι μόνον Ελληνικό. Παρακάτω παραθέτω μερικά στοιχεία από τις τελευταίες κινήσεις αρμοδίων και άλλα που πρόσφατα έχω γράψει. Ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται παρουσιάζονται θέσεις που δημιουργούν σύγχυση και αδυναμία λήψεως αποφάσεων σε όσους δεν έχουν γνώση και πλήρη ανάλυση του θέματος. Τώρα που οι επενδύσεις είναι στόχος για την ανάπτυξη δείτε τι έχω προτείνει για μια ελκυστική μεγάλη, πολύ μεγάλη επένδυση που περιλαμβάνει, τα εργοστάσια σκουπιδιών της Αττικής που μας χρειάζονται, το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, την σήραγγα κάτω από τον Υμηττό, και την παραγωγή πρόσθετης αναγκαίας για την Αττική ενέργειας με φωτοβολταικά η/και ανεμογεννήτριες στην Μακρόνησο. Είναι ένας ελκυστικός συνδυασμός για τα επενδυτικά κεφάλαια. Πρέπει κανείς να διαβάσει όσα έχω γράψει για να σχηματίσει πλήρη και σωστή εικόνα. Επαναλαμβάνω ότι ο υπογράφων λόγω ηλικίας δεν επιδιώκω τίποτε περισσότερο από το καλό της Ελλάδος.
Στις 27 Νοεμβρίου του 2011, έγραφα πάλι στον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου για τα σκουπίδια της Αττικής Ήλθε πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής. Δείτε παρακάτω τι σας έχω γράψει στις 18 Ιουλίου 2011 και συγκρίνετε τα με αυτά που πάλι εμφανίζονται στον τύπο. Αυτά που γράφονται έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που σας έχω γράψει. Το Γραμματικό και η Κερατέα είναι Έργα μικρής σημασίας και έχουν μελετηθεί σε άλλη εποχή με άλλη τεχνογνωσία και θα εξυπηρετήσουν κατά πολύ μικρό ποσοστό την Αττική. Σημειώστε ότι είναι και μακριά από τα μέρη συγκέντρωσης των σκουπιδιών. Η ανακύκλωση όπως εξελίσσεται εξυπηρετεί μόνον κατεστημένα συμφέροντα και φρενάρει την οριστική λύση του προβλήματος. Οι Ελληνικές Εταιρείες θέλουν συμβάσεις και αυτό είναι σωστό και πρέπει να εργασθεί ο κόσμος , δεν πρέπει όμως να επιβάλλουν τις ιδιαιτερότητες των αλλοδαπών Εταιρειών που εκπροσωπούν και να μας τις επιβάλλουν. Κάπου εγράφη ότι θέλουμε εργοστάσια για 1.350.000 τόνους ετησίως που θα εξυπηρετούν το 60% των σκουπιδιών της Αττικής, που θα πηγαίνουν οι υπόλοιποι 900.000 τόνοι ; Αναγνωρίζω ότι χρήματα δεν υπάρχουν αυτή την εποχή. Πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε επενδυτές στον παγκόσμιο Χώρο. Με τα στοιχεία που έχουμε από παρόμοια Έργα του εξωτερικού απαιτείται το ποσόν των 1.5-2 δις Ευρώ για μια σωστή λύση. Είναι ενδεχόμενο όμως λόγω της παγκόσμιας ύφεσης και με τις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς να είναι αρκετά μικρότερο αλλά οπωσδήποτε με 500 δις Ευρώ θα οδηγηθείτε σε απαράδεκτες λύσεις, μακριά από ότι απαιτεί η σύγχρονη τεχνογνωσία που θέλει, όπως γίνεται σε όλες τις μεγαλουπόλεις, να είναι τα εργοστάσια καύσεως τύπου waste to energy που παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια.
Δείτε τι έγραφα επίσης στις 4 Ιουλίου 2011 στους κ. κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και εξετάστε τον προτεινόμενο συνδυασμό και προχωρήστε σε μια εκδήλωση ενδιαφέροντος με αυτήν την προτεινομένη λύση σε αναζήτηση επενδυτών επιβάλλοντας στην προκήρυξη οπωσδήποτε και την χρησιμοποίηση των μεγάλων ενδιαφερομένων Ελληνικών Εταιρειών, όχι μιας αλλά περισσοτέρων από 3, και κατά το δυνατόν μείνετε προσωπικά μακριά από τα διαμορφωμένα συμφέροντα γιατί τα σκουπίδια είναι μέλι που πολλοί το γλείφουν παγκοσμίως κατά τον τρόπο που τους συμφέρει.
Σας είχα στείλει στις 18 Ιουλίου 2011 και την συνημμένη επιστολή. Την Τετάρτη στις 22 Ιουνίου 2011, στην Βουλή, είπατε ότι τα σκουπίδια είναι πρόβλημα προς επίλυση και το τοποθετήσατε σε μεγάλη προτεραιότητα. Γνωρίζετε ότι οι πάσης μορφής χωματερές τύπου ΧΑΔΑ, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ δεν μπορούν να υπάρχουν σε μεγάλες πόλεις όπου η γη είναι ακριβή. Για τις μικρότερες πόλεις, μόνον ΧΥΤΥ εγκρίνει η Ε.Ε. χωρίς πρόστιμα, και εφόσον είναι δίπλα σε εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης υπάρχουν πλέον εκατοντάδες εργοστάσια καύσεως σκουπιδιών, τύπου waste to energy, που δεν μολύνουν το περιβάλλον, και με ικανοποίηση διάβασα ότι επί τέλους ένας υπεύθυνος Υπουργός τόλμησε να ομιλήσει για εργοστάσια σύγχρονα καύσης, που πολλοί, που διαχειρίζονται τα σκουπίδια, δεν τα θέλουν για άλλους λόγους. Τα ΧΥΤΥ Γραμματικού, Κερατέας και Φυλής έχουν μελετηθεί στο παρελθόν, καθυστέρησαν σημαντικά και ακόμη αν πραγματοποιηθούν σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους 6000 τόνους σκουπιδιών που έχουμε στην Αττική κάθε μέρα. Θα έχουν πολύ μικρότερες δυνατότητες, όπως έχουν μελετηθεί, και κανείς από τους επιμένοντες, για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν, δεν βλέπει το πρόβλημα στο σύνολο του. Στην Ιταλία πέρυσι ο Πρόεδρος Μπερλουσκόνι, παρόλο που προσπάθησε προσωπικά και έβαλε σε λειτουργία εργοστάσιο καύσεως που είχε κατασκευασθεί προ οκταετίας, δεν έλυσε το πρόβλημα της Νάπολης, γιατί τα σκουπίδια είναι σπουδαία επιχείρηση και αφήνει πολλά κέρδη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην Μαφία. Τα κέρδη από τα σκουπίδια με τις χωματερές και τις άλλες λύσεις δεν είναι εύκολο να ελεγχτούν. Στην Ελλάδα στις 16 Μαΐου του 2010 ο Γιώργος Φράγκος του Ελεύθερου Τύπου έγραψε άρθρο με τίτλο « H διαπλοκή «τρώει και τα σκουπίδια! », εάν το διαβάσετε θα βγάλετε και άλλα συμπεράσματα. Η Αττική θέλει άμεσα 3 εργοστάσια καύσης συνολικής επεξεργασίας 6000 τόνους με κόστος τάξεως 1,5-2 δισ. Ευρώ.
Την 4η Ιουλίου 2011 μεταξύ άλλων προτάσεων έγραψα στους κ. κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη τα εξής: “””Άμεση συνέχιση των γνωστών μεγάλων Έργων και προκήρυξη και άλλων και ανάθεση με συνοπτικές διαδικασίες από την Βουλή. Μερικά που μπορώ να προτείνω είναι τα 3 εργοστάσια καύσης σκουπιδιών Αττικής αξίας περίπου 2 δισ. Ευρώ, τα δύο μπορούν να γίνουν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού σε συνδυασμό με το τούνελ του Υμηττού για να υπάρξει οικονομικό ενδιαφέρον για τον επενδυτή, ( αξία σκουπιδιών, αξία παραγομένης ηλεκτρικής ενέργειας, αξία διοδίων ) , αξία επένδυσης περίπου 8-9 δισ. Ευρώ. Σημειώστε ότι στην Βιέννη υπάρχει εργοστάσιο καύσεως στο κέντρο της πόλεως και δεν ενοχλεί. Αυτά μόνον θα απασχολήσουν χιλιάδες κόσμο για μια τουλάχιστον πενταετία και θα αποτελέσουν αφετηρία επανόδου της Χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Ένα άλλο πολύ μεγάλο ενεργειακό έργο είναι φωτοβολταικά στην Μακρόνησο, νησί που μπορεί να αξιοποιηθεί κοντά στην Αθήνα και εκεί αυτές οι εγκαταστάσεις δεν ενοχλούν. Την δεκαετία 1960-70 υπήρχε έντονη σκέψη να γίνει εκεί πυρηνικός σταθμός, ευτυχώς δεν έγινε.””””
Επιχειρήσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές και επίσης επενδυτές, π.χ. το Qatar που ενδιαφέρεται να επενδύσει αλλά μόνον σε ενεργειακά Έργα 120 δισ. Ευρώ. Τα σκουπίδια είναι ενεργειακή επένδυση και αποδίδουν μεγάλα κέρδη. Η λύση που προτείνω παραπάνω είναι ενδιαφέρουσα εάν σωστά παρουσιασθεί, θα αξιοποιηθεί και το παλιό αεροδρόμιο, θα γίνει μεγάλο πάρκο (δείτε τι έγινε στην Σιγκαπούρη, αλλά και στην Κοπεγχάγη), εάν μάλιστα μπει στο contract και η Μακρόνησος με φωτοβολταικά ή/και ανεμογεννήτριες γίνεται ακόμη περισσότερο ενδιαφέρουσα η επένδυση.
Με τιμή
Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς
Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π.
Τάξη Αποφοίτησης 1958