Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σκουπίδια Αττικής και όχι μόνον, γιά διάφορους λόγους κάθε ομιλητής έχει μιά άποψη, όπως και οι κυβερνώντες, αλλά κανείς δεν μπορεί να ορθολογίσει

From: Constantine Genidounias
Sent: Thursday, March 31, 2011 8:12 AM
To: portosalte@skai.gr ; sopapa@keratea.gr ; info@lavreotiki.gr
Subject: Fw: Για τα σκουπίδια της Αττικής


Για την εκπομπή του Σκάι από την Κερατέα, που γίνεται τώρα, 31 Μαρτίου 2011
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το παρακάτω e-mail εστάλη στον αξιότιμο Υπουργό στις 28 Μαρτίου τ.ε.

Ερωτήματα πέραν των παρακάτω γραφομένων που μένουν αναπάντητα είναι τα εξής :

1) Η δημοσίευση της σύμβασης που έχει υπογραφεί και οι προδιαγραφές του Εργου

2) Η δημοσίευση της εκτάσεως των στρεμμάτων που θα δεσμευθούν είναι εκατοντάδες στρέμματα που θα δεσμευθούν, λέγεται στον τύπο ότι είναι 540 στρέμματα, πολύ μεγάλη έκταση χωρίς λόγο, πως δικαιολογείται
με υπολογισμούς η ανάγκη αυτή, να δημοσιευθεί

3) Εχει τουλάχιστον πλέον γίνει αποδεκτό ότι μιλάμε για ΧΥΤΥ γιατί ΧΥΤΑ από το 2003 τουλάχιστον με προδιαγραφές πρόχειρες, τύπου ΧΑΔΑ, θα έχουν μεγάλα πρόστιμα

4) Γιατί πρέπει να γίνει τώρα ένα ΧΥΤΥ όταν θα υπάρξει εργοστάσιο επεξεργασίας μετά από 4 χρόνια (δήλωση κ. Μπιρμίλη), μήπως θα πρέπει να ξεκθαρίσει το Υπουργείο πρώτα τί τύπος εργοστασίου θα γίνει

5) Τα εργοστάσια επεξεργασίας ,ανάλογα με τον τύπο, αφήνουν διαφορετικές ποσότητες υπολειμμάτων για τα ΧΥΤΥ. Τα εργοστάσια κομποστοποίησης , μηχανικής διαλογής, αφήνουν μεγάλες ποσότητες υπολλειμμάτων τάξεως 30-50% με διαφορετική ποιότητα, ουσιασικά πάλι σκουπίδια μένουν.

6) Τα εργοστάσια καύσεως αφήνουν ελάχιστο ποσοστό 5-10% και είναι υλικό κατάλληλο για δρόμους ή πάρκα, οπότε ΧΥΤΥ σχεδόν δεν πολυχρειάζεται, άρα συμπεραίνουμε ότι πρόθεση είναι να γίνουν εργοστάσια
μηχανικής επεξεργσίας ή/και κομποστοποίησης με τα πολλά υπολείμματα.

7) Ο νόμος 2003 προβλέπει και άλλες τοποθεσίες , πολλές, τι γίνεται με αυτές, πλήν Γραμματικού και Λιοσίων δεν ακούγονται οι άλλες τοποθεσίες μετά από 10 χρόνια.

Συμπέρασμα να βρεθούν οι επενδυτές για την καύση στην Αττική, είναι επένδυση που θα αφήνει κέρδη στον επενδυτή (αρμόδιος κ. Παμπoύκης ειναι ενήμερος ; )

Ειδικά για την ανατολική Αττική εργοστάσιο καύσης μπορεί να γίνει στο Λαύριο , δίπλα στα εργοστάσια της ΔΕΗ σε λίγα στρέμματα και ΧΥΤΥ ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται. Η ΔΕΗ γνωρίζει το θέμα.

Ο εργολάβος που έχει υπογράψει σύμβαση θα ήταν ενθουσιασμένος αν επιλεγεί αυτή η λύση και θα μπορούσε να αναλάβει με συμψηφισμό της υπογραφείσης σύμβασης άλλα Εργα , όπως π.χ. σταθμούς μεταφόρτωσης που θέλει η Αττική.


From: Constantine Genidounias
Sent: Monday, March 28, 2011 7:09 PM
To: ypourgos@ypes.gov.gr
Subject: Για τα σκουπίδια της Αττικής




Προς τον αξιότιμον Υπουργόν

κ. Γιάννη Ραγκούση

Υπουργόν Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης



28 Μαρτίου 2011



Θέμα : Για τα σκουπίδια της Αττικής



Φίλε κ. Υπουργέ,

Επειδή το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής είναι επίκαιρο, λόγω της αντίστασης των κατοίκων της Κερατέας, επιθυμώ να συνοψίσω σε λίγες γραμμές το θέμα αυτό για μιά ακόμη φορά.

Οτι επιχειρείται να γίνει στηρίζεται στο άρθρο 33 του Νόμου 3164/2003 που προβλέπει ένα περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ορισμένες περιοχές.

Με την Απόφαση 114218/1997 που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 1016 Β/17.11.1997 προβλέπονται αναλυτικά οι προδιαγραφές των Εργων που θα έπρεπε να γίνουν , δηλαδή των ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ και των αντίστοιχων εργοστασίων Μηχανικής Διαλογής, ή Κομποστοποίησης ή Θερμικής επεξεργασίας.

Οι περιοχές είναι :

Α) στην Βόρειο Αττική (στο Μαύρο Βουνό του Γραμματικού και στις Τρύπες στο Πολυδένδρι)

Β) στην Νότια–Ανατολική Αττική (στο Βραγόνι της Κερατέας και στα Λατομεία Κυριακού στην Κρωπία)

Γ) στην Δυτική Αττική (στού Σκαλιστήρι Φυλής στα Α.Λιόσια , στο Λατομείο Μουσάμα και στο Μελιτάνι στην Μάνδρα).

Από τα προβλεπόμενα στόν Νόμο μόνον η Κερατέα και το Γραμματικό ακούγονται προς το παρόν και μόνον για ΧΥΤΑ επειδή έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις το περιεχόμενο των οποίων δεν υπάρχει στο Διαδίκτυο.

Από το 1999 και 2003 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10 και πλέον χρόνια και οι κανονισμοί της Ε.Ε. έχουν γίνει πολύ αυστηρότεροι και εμείς δεν έχουμε κάνει σοβαρά Εργα ακόμη και με εκείνους τους κανονισμούς.

Σεις, σαν αρμόδιος Υπουργός ορθώς επιμένετε να εφαρμοσθεί ο Νόμος για την Κερατέα αφού αυτόν έχετε να εφαρμόσετε.

Δεν σας έχουν εισηγηθεί οι πολλοί αρμόδιοι κάτι νέο, γιατί άραγε;

Εχω σε μελέτη προτείνει ότι το προβλημα των 2.3 εκ. τόνων σκουπιδιών της Αττικής που έχουμε σήμερα θα λυθεί με την σύγχρονη καύση σύμφωνα με τα οριζόμενα από τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Οι εγκαταστάσεις καύσης έχουν προυπολογιζόμενο κόστος 1.5-2 δισ. Ευρώ και πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης που δεν απαιτούν πολλά στρέμματα σε σχέση με τα άλλα ξεπερασμένα συστήματα της προηγούμενης 10ετίας.

Ο αρμόδιος Υπουργός που φροντίζει για τις επενδύσεις ας αναζητήσει επενδυτάς από τον παγκόσμιο Χώρο. Δεν είναι κακή η επένδυση γιατί τα εργοστάσια καύσης θα εισπράττουν και κατά την προσαγωγή των σκουπιδιών από τους Δήμους και από την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας και θερμού νερού.

Σημειώστε ότι σήμερα όλες οι πολυπληθείς μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και αλλού μόνον προς την καύση πλέον οδηγούνται και πολλά εργοστάσια σήμερα λειτουργούν και πολλά άλλα είναι υπο κατασκευήν.

Παράλληλα μπορεί να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται η ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή και με κατάλληλη εκπαίδευση της νέας γενηάς. Το ανακυκλώσιμο ποσοστό, με τις καλύτερες προυποθέσεις και προσπάθεια μπορεί να φθάσει σε 100-200000 τόνους ετησίως.

Ας σημειωθεί ότι σύντομα και για τους ΧΥΤΑ θα καταβάλλονται πρόστιμα όπως διαφαίνεται, εκτός εάν ακολουθούν πολύ αυστηρότερες προδιαγραφές που πρέπει η Κυβερνηση και οι αρμόδιοι να προβλέπουν στις συμβάσεις στις μικρότερες περιοχές της Χώρας.

Μετά την καύση δεν υπάρχει ουσιαστικά υπόλοιπο, ένα 5-10% παραμένει που χρησιμοποιείται σε κατασκευή πάρκων ή δρόμων ή ακόμη εναποτίθεται σε πολύ μικρής εκτάσεως ΧΥΤΥ. Στην Σιγκαπούρη κάνουν πάρκα με αυτό.

Τέλος για τους περιβαλλοντολόγους και για τον φόβο που έχουν για ρύπους πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εργοστασία waste to energy είναι ακριβά γιατί η καύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιούν επίσης ακριβά φίλτρα για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Ε.Ε.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι κυκλοφορεί μιά πρόσφατη πληροφορία-φήμη ότι Ελληνικές Επιχειρήσεις που διαθέτουν υψικαμίνους θα αναλάβουν να καίνε αντί καλής αμοιβής ιταλικά σκουπίδια που θα έρχονται μέσω Αλμυρού στον Βόλο σε μεγάλες ποσότητες.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι υψικάμινοι δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες προυποθέσεις που έχουν τα ειδικά εργοστάσια τύπου waste to energy και θα καταστήσουν αφόρητη την ατμόσφαιρα της Μαγνησίας.

Με τιμή

Κωνσταντίνος Γενηδουνιάς

Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος Ε.Μ.Π., τάξη του 1958